
17 χρόνια μετά…
Επεξηγηματικές δηλώσεις του Δημάρχου Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη στην «Θ» και για το κάμπινγκ του Μυρωδάτου
«Φως» στο «τούνελ» για ένα χρονίζον πρόβλημα που ακούει στο όνομα «Αλμύρα» Βελόνης, φαίνεται να ρίχνουν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, καθώς με αυτά θα ξεκαθαρίσει η «εικόνα» για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να οικοδομήσουν όσοι επί…17 συναπτά έτη συναντούσαν εμπόδια και δυσκολίες μια από τις οποίες ήταν και η συνθήκη «Natura», όπως αναφέρει στην «Θ» ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο οποίος, δοθείσης ευκαιρίας αναφέρεται και στο θέμα του κάμπινγκ Μυρωδάτου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Δήμος Αβδήρων προσπάθησε δύο φορές να το δημοπρατήσει, ωστόσο και τις δυο φορές οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έκαναν «πίσω».
«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ – ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΟΜΗΣΗΣ»
Ειδικότερα ο ίδιος για το θέμα της οικοδόμησης στην περιοχή «Αλμύρα» Βελόνης επισημαίνει στην «Θ» ότι «αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να κτίσει κανείς στην περιοχή. Όμως όταν δημοπρατηθεί το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, οι όροι δόμησης σε όλες τις περιοχές του δήμου (μια από τις οποίες είναι και η συγκεκριμένη στην Βελόνη) θα λύσουν το πρόβλημα. Με το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο που είναι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, σε κάθε οικισμό και εντός αλλά και εκτός σχεδίου, θα ορισθούν τα σημεία όπου θα μπορούν να κτίσουν είτε σπίτια είτε κτηνοτροφικές μονάδες είτε μονάδες σε βιομηχανική ζώνη οπότε θα λυθεί και στο συγκεκριμένο πρόβλημα και θα καθορισθούν και οι όροι δόμησης. Υπάρχει αφενός η «Natura» σε κάποιο σημείο και αφετέρου είναι λίγο μπερδεμένο το θέμα. Υπήρχαν και άλλα θέματα όσον αφορά τους όρους δόμησης, τι δικαιούνται να κτίσουν κλπ. Ένα από τα προβλήματα είναι και η «Natura» αλλά με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα καθορισθεί τι μπορούν, σε ποιες περιοχές και με τι όρους δόμησης μπορούν να κτίσουν. Θα λυθεί το πρόβλημα και επί της ουσίας θα ξεκαθαρίσει η εικόνα. Κάποιοι είχαν πάρει μικρά κομμάτια. Μπορεί να μην μπορούν να κτίσουν ή να κτίσουν καποια τετραγωνικά. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν με το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο για το οποίο είμαστε σε διαδικασία για να δημοπρατηθεί. Είτε θα «ξεμπλοκάρει» το θέμα και θα μπορούν να κτίσουν είτε θα ξεκαθαριστεί ότι δεν μπορούν να κτίσουν. Δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων τι θα προκύψει πάντως θα λυθεί το πρόβλημα αναφορικά με τους όρους δόμησης».
«ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΣΩ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ»
Σε ο,τι αφορά το θέμα του κάμπινγκ του Μυρωδάτου, ο ίδιος επισημαίνει ότι «έχουμε κάνει δύο φορές την διαδικασία για να βρεθεί ανάδοχος προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε μια ήπια μορφή ανάπτυξης (με ξύλινα σπιτάκια, Bungalows και τροχόσπιτα). Και τις δύο φορές βρέθηκε ανάδοχος ο οποίος όμως δεν προχώρησε. Άλλοι λένε ότι δεν μπορεί να κτίσει, άλλοι λένε ότι υπάρχουν προβλήματα κλπ. Ποτέ όμως δεν υπήρξε μια ξεκάθαρη απάντηση από την πολεοδομία σχετικά με το αν δικαιούται ή όχι ο επενδυτής να κτίσει. Πάντα η πολεοδομία για να απαντήσει θα πρέπει να υποβληθεί επενδυτικό σχέδιο. Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι αυτή την στιγμή μπορεί ή δεν μπορεί κάποιος να κτίσει στον συγκεκριμένο χώρο και αυτό το λέγαμε ξεκάθαρα όταν κάναμε την διαδικασία. Από εκεί και πέρα, με το κτηματολόγιο που ξεκινά τον επόμενο μήνα στην περιοχή Μυρωδάτου – Αβδήρων και με το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, εάν υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τους όρους δόμησης θα λυθούν. Πάντως αυτό που έχω πει είναι ότι δύο φορές κάναμε τον διαγωνισμό και τις δύο βρέθηκε ανάδοχος, δεν προχώρησε ο ίδιος και έχασε και την εγγυητική του και δεν έχει γίνει καμία αγωγή από τους δύο επενδυτές του διαγωνισμού κατά του δήμου, ενώ υπάρχει αγωγή για τους προηγούμενους διαγωνισμούς που είχαν γίνει. Στους δύο που είχαμε κάνει εμείς και βρέθηκε ανάδοχος δεν στράφηκε κατά του δήμου ο επενδυτής. Αντιθέτως έχασε την εγγυητική που είχε καταθέσει, δεν προχώρησε αλλά δεν υπέβαλε και κάποιο σχέδιο στην πολεοδομία που να του απαντά επίσημα ότι δεν μπορεί να φτιάξει κάτι. Αν υπάρχουν προβλήματα αυτά θα λυθούν με το κτηματολόγιο και με το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο. Εμείς κάναμε προσπάθειες προκειμένου να μισθωθεί το συγκεκριμένο ακίνητο αλλά δεν βρέθηκε επενδυτής που να ήθελε πραγματικά να επενδύσει. Εάν ο επενδυτής είχε δίκιο θα στρέφονταν κατά του δήμου και θα έλεγε ότι ο δήμος έκανε κάτι λάθος. Αυτοί δεν προχώρησαν για τους δικούς τους λόγους. Δεν ζημιώθηκε οικονομικά ο δήμος, απλώς δεν αξιοποιήθηκε το ακίνητο μετά από όλα αυτά. Άρα δεν υπάρχει ζημιά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει αγωγή κατά του δήμου, το δικαστήριο της οποίας από όσο γνωρίζω έχει γίνει αλλά δεν έχει βγει το αποτέλεσμα».