«Φέξε μου και γλίστρησα» για την λειτουργία του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο η παραχώρησή του από τον Δήμο Ξάνθης προς το Κέντρο Πολιτισμού – Έληξε η προηγούμενη σύμβαση

Η. Ασκαρίδης, Μ. Φανουράκης, Γ. Ζερενίδης και Σ. Μελισσόπουλος, μιλούν στην «Θ»

Μεσούσης της θερινής περιόδου και μάλιστα αφού έχουν επιτραπεί οι παραστάσεις (μουσικές και θεατρικές) σε ανοικτούς χώρους, τηρουμένων πάντα των προβλεπόμενων αποστάσεων και των μέτρων ατομικής προστασίας, το Θερινό Αμφιθέατρο Ξάνθης παραμένει «κλειδωμένο», αφού έχει λήξει η σύμβαση παραχώρησης του δήμου προς το Κέντρο Πολιτισμού και εκτός των άλλων, υπάρχουν και προβλήματα που χρήζουν αποκατάστασης.
Η «Θ» σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους αναγνώστες της από τους οποίους δέχθηκε σωρεία «οχλήσεων» σχετικά με το αν φέτος η Ξάνθη θα «απολαύσει» μερικές από τις παραστάσεις που ήδη βρίσκονται σε περιοδεία ή ακόμη και τοπικούς καλλιτέχνες,  συνομίλησε με τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ηλία Ασκαρίδη, τον Αντιδήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Φανουράκη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννη Ζερενίδη καθώς και με τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης  «Ξάνθη για Όλους» κ. Σάββα Μελισσόπουλο.
Τα συμπεράσματα δικά σας!

Η. ΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: «ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ»

Ειδικότερα ο κ. Ασκαρίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «περιμένουμε την παραχώρηση του Θερινού Αμφιθεάτρου από τον Δήμο Ξάνθης (Δημοτικό Συμβούλιο) προς το Κέντρο Πολιτισμού και μετά θα δούμε και θα πράξουμε αναλόγως. Χρειάζονται και κάποιες εργασίες. Υπήρχαν από όσο γνωρίζω, θέματα με πυρασφάλεια, φωτισμό κ.α. Δεν είναι μόνον να το ανοίξουμε. Πρέπει να είμαστε και ασφαλείς. Από όσο έχω ενημερωθεί, υπήρχαν προβλήματα και με τα καθίσματα που «ξέβαφαν». Εργασίες που μπορεί να αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία, θα τις αναλάβει. Εργασίες που πρέπει να γίνουν από το Κέντρο Πολιτισμού, θα γίνουν από εμάς».

Γ. ΖΕΡΕΝΙΔΗΣ: «ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ ΣΑΝ Τ.Υ»

Από την πλευρά του ο κ. Ζερενίδης επισήμανε ότι «θα κάνουμε κάποιες εργασίες σαν Τεχνικές Υπηρεσίες, σαν συνεργεία, καθαριότητας, καλλωπισμού και ευπρεπισμού. Δεν γνωρίζω τι άλλο χρειάζεται. Το Κέντρο Πολιτισμού είναι υπεύθυνο και για τις εργασίες. Εμείς θα προβούμε σε κάποιες μικρές εργασίες συντήρησης. Για εργασίες αξιοποίησης, το Κέντρο Πολιτισμού θα υποβάλλει πρόταση, θα την εγκρινει βέβαια η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, θα κάνει την μελέτη, αλλά περιμένουμε την πρόταση του Κέντρου Πολιτισμού»

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: «ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ, ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»

Τέλος από την δική του πλευρά κ. Φανουράκης υπογράμμισε ότι «στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί η παραχώρηση του Θερινού Αμφιθεάτρου (για 4 ή 5 χρόνια) προς το Κέντρο Πολιτισμού, διότι έχει λήξει. Αναφορικά με τις εργασίες, αν χρειάζεται να παρέμβει κάπου ο δήμος, επεμβαίνει. Αν μπορεί το Κέντρο Πολιτισμού με κάποιες υπηρεσίες του ή με κάποια ανάθεση να το κάνει, θα το κάνει προφανώς το Κέντρο Πολιτισμού, αφού αυτό έχει την οικονομική διαχείριση και εισπράττει τα χρήματα. Τονίζω ότι εξαρτάται από την εργασία που χρειάζεται να γίνει. Θα δούμε ανάλογα ποια υπηρεσία θα το κάνει. Αν είναι κάτι που άπτεται της καθημερινότητας, το κάνει το Κέντρο Πολιτισμού. Αν είναι ένα έργο προφανώς θα το κάνει η Τεχνική Υπηρεσία ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας. Τα θέατρα ξεκίνησαν μετά τις 15 Ιουλίου. Μακάρι να έρθουν στην Ξάνθη ή γενικά στην Θράκη».

Σ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: «ΗΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ…ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ – ΦΕΞΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΛΙΣΤΡΗΣΑ»

«Έπρεπε ήδη να είχε διευθετηθεί το όποιο ζήτημα της παραχώρησης του θερινού αμφιθεάτρου από τον δήμο προς το κέντρο πολιτισμού ή όποια διαδικαστική λειτουργία απαιτούνταν. Ήδη είμαστε στο «και 5». Έχουμε για άλλη μια φορά μια μεγάλη καθυστέρηση διότι ήδη πρέπει να εκτελεσθούν κάποια έργα – έστω και μικρής κλίμακας – για να είναι λειτουργικό και προσβάσιμο σε όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει. Και όλα αυτά την στιγμή που ανάλογοι χώροι λειτουργούν και σε αυτούς παρουσιάζονται κάποια σχήματα. Υπάρχει για άλλη μια φορά λοιπόν μια προχειρότητα και μια μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά του δήμου και ουσιαστικά λειτουργούμε με την λογική του «Φέξε μου και γλίστρησα». Όλα προσπαθούν να διευθετηθούν την τελευταία στιγμή σε συνθήκες πανικού. Αυτό δεν είναι «ορθή λειτουργία» και επίσης δεν ξέρω κατά πόσο ρεαλιστική είναι χρονικά η στιγμή, για να ξεκινήσουν τέτοιες διαδικασίες» ανέφερε για το ζήτημα ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ξάνθη για Όλους» κ. Σάββας Μελισσόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αν ο δήμος κατείχε τον χώρο για ένα διάστημα, έπρεπε ο ίδιος να κάνει κάποιες παρεμβάσεις. Ας συνεννοηθούν μεταξύ τους διότι αυτή η μη συνεννόηση είναι εις βάρος των πολιτών και φυσικά εις βάρος του πολιτισμού, που αποτελούσε και αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ξάνθης. Ήδη έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Κατά αρχήν συζητούμε για ένα θέμα, που δεν έχει έρθει ακόμη στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν η καλοκαιρινή περίοδος – για το θερινό αμφιθέατρο – έχει αρχίσει. Περίμεναν τον Σεπτέμβριο για να τα κάνουν όλα αυτά; Αν ο κ. Δήμαρχος πει ότι «τώρα επιτράπηκαν οι παραστάσεις» θα λάβει και την απάντηση ότι «προγραμματίζει τις Γιορτές Παλιάς Πόλης για τον Σεπτέμβριο».  Δεν μπορούσε να προγραμματίσει για ένα σταθερό αμφιθέατρο που θα χρησιμοποιήσει και του χρόνου; Δεν είναι μόνον οι επαγγελματικοί θίασοι που ξεκίνησαν περιοδείες. Υπάρχουν και ερασιτεχνικοί θίασοι αλλά και τοπικά σχήματα που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν τα έργα τους και τις παραστάσεις τους».