Έτοιμα έργα παρέλαβες… έτοιμα έργα θα παραδώσεις!

Έτοιμα έργα παρέλαβες… έτοιμα έργα θα παραδώσεις!

Τελικά φαίνεται ότι και στην αυτοδιοίκηση τα πράγματα είναι «δανεικά» (όπως λέει και ένα τραγούδι). Συνειρμικά πήγα πίσω στην δεκαετία του ’90, όταν εδραιώθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 1994 με τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη να κερδίζει τις εκλογές στην Ξάνθη, αλλά τελικά να εκλέγεται ο… επίσης αείμνηστος Παναγιώτης Σαλτούρος λόγω υπεροχής του συνδυασμού του στην Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης- Καβάλας-Δράμας! Το «δανεικό» όμως επέστρεψε το 1998, όπου στην Ξάνθη νίκησε μεν ο Σαλτούρος, αλλά εκλέχθηκε Νομάρχης ο Παυλίδης! Ακολουθώντας τον ίδιο συνειρμό και φθάνοντας στο σήμερα, θυμήθηκα τα «δανεικά» έργα από τον Δημαρχόπουλο που εγκαινίασε ο Τσέπελης και τώρα φθάνουμε στο σημείο τα «δανεικά» έργα του Τσέπελη να καλείται να τα εγκαινιάσει ο… Στράτος Κοντός. Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό ρεπορτάζ της «Θ» αναφορικά με τα δύο έργα προτεραιότητας του απερχόμενου Δημάρχου, την ελεγχόμενη στάθμευση και το δημοτικό πάρκινγκ, τα οποία δεν πρόλαβε να εγκαινιάσει ο ίδιος, αλλά όπως φαίνεται σύντομα θα κληθεί να τα εγκαινιάσει ο αντικαταστάτης του… Έτσι είναι αυτά τα πράγματα… Και πόσο μάλλον όταν δεν δίνεις τις σωστές προτεραιότητες και δεν τα «κυνηγάς» σωστά από την αρχή…

 

Σε κανονική λειτουργία μετά το Πάσχα…

Η οποία νέα πενταετία του Στράτου Κοντού (και όλων των νέων Δημάρχων, αναμένεται) να πάρει «μπροστά» ουσιαστικά μετά το… Πάσχα, αφού μέχρι και τον Μάρτιο δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την σύσταση όλων των οργάνων διοίκησης του Δήμου και γενικότερα δεν θα έχουν προσαρμοστεί ακόμη τα νέα πρόσωπα στις νέες θέσεις. Όπως είπα είναι σωστό να δοθεί μία πίστωση χρόνου και μία περίοδος «ασυλίας», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και ανάλογη κριτική όπου χρειάζεται. Το σημαντικότερο όλων είναι να χτιστεί από την αρχή σωστά το νέο οικοδόμημα της νέας δημοτικής αρχής και να φυτευτεί σωστά το «δένδρο» για να μη στραβώσει μεγαλώνοντας! Αυτό θεωρώ ότι το έχει κατανοήσει ο νέος Δήμαρχος και εμείς απλά περιμένουμε να το δούμε να και στην πράξη…

 

Μάλλον τα παιδιά θα μεγαλώσουν… χωρίς νταντάδες!

Ακούμε για διάφορα προγράμματα κοινωνικής αρωγής που υποτίθεται θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά δεν τα βλέπουμε να γίνονται πράξεις και είτε περνάνε χρόνια μέχρι να μπούνε στο στάδιο υλοποίησης ή… ξεχνιούνται και δεν υλοποιούνται ποτέ! Ένα από αυτά και το μέτρο της «νταντάς της γειτονιάς» στο οποίο ναι μεν εντάχθηκε ο Δήμος Αβδήρων, πλην όμως δεν είδαμε να υλοποιείται αν και πέρασαν αρκετοί μήνες έκτοτε. Αναζητώντας την αιτία, έπεσα και πάλι επάνω στον «σκουριασμένο μηχανισμό» του δημοσίου, καθόσον σύμφωνα με την ίδια πληροφορία, το όλο θέμα κόλλησε στην μη ολοκλήρωση του ΜΗΤΡΩΟΥ των νταντάδων, το οποίο ξεκίνησε ναι μεν εγκαίρως, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ! Κι έτσι παραμένουν ακόμη οι νταντάδες χωρίς δουλειά και τα παιδιά των απασχολουμένων γονέων που ανέμεναν την μέριμνα της νταντάς να μεγαλώνουν, μέχρι να φτάσουν σε ηλικία που… δεν θα χρειάζονται νταντά πλέον! Και νάταν μόνο αυτό; Να θυμίσω το πώς λειτούργησε (;) ο θεσμός του Γιατρού της Γειτονιάς, του Οικογενειακού Γιατρού κλπ, κλπ;

 

Δεν είναι όλα τα εμβόλια για όλους…

Βομβαρδίζονται καθημερινά από διαφημίσεις μέσα από τις οποίες περνάνε και σημαντικά διλήμματα ακόμη και για την ίδια την ζωή τους! Ο λόγος για τους ηλικιωμένους, συνήθως συνταξιούχους συμπολίτες μας, που τέτοιο καιρό κάθε εποχή ακούνε για τα εμβόλια που θα πρέπει να κάνουν και κυριολεκτικά μπερδεύονται… Εμβόλιο αντιγριπικό, εμβόλιο αντι-covid (αλήθεια σε ποια δόση βρισκόμαστε γιατί έχουμε χάσει τον λογαριασμό), εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο και εμβόλιο ενδεχομένως για… όλα τα προηγούμενα εμβόλια! Αυτός ήταν και ο λόγος που ανέθεσα σε συνεργάτη μου να επικοινωνήσει με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΦ (προσφάτως) υπό την ιδιότητα του κλινικού γιατρού, ο οποίος και εξηγεί αναλυτικά το πώς και το γιατί, ποιοι δηλαδή θα πρέπει να υποβάλλονται σε εμβολιασμούς, σε ποια χρονική στιγμή και κυρίως σε ποια απ’ όλα τα εμβόλια… Χωρίς να είμαι ειδικός, στη θέση εκείνων που εμβολιάζονται, θα ρωτούσα τον προσωπικό γιατρό που με κουράρει, ο οποίος ξέρει αναλυτικά και το ιστορικό της υγείας μου και δεν θα έμπαινα στην διαδικασία του «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω», γιατί σίγουρα δεν είναι όλα τα εμβόλια για όλους τους ηλικιωμένους! Μην μπερδεύονται με τα παιδικά εμβόλια και όπου ακούσουν για εμβολιασμούς και ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι δωρεάν, τρέξουν να προλάβουν! Πάντως είναι αλήθεια ότι όλη αυτή η διαφημιστική καμπάνια των εμβολίων επηρεάζει ακόμη κι εκείνους που δεν θα έπρεπε…

Του Τένη Καμαρίδη