Εργοστασιακό «κουφάρι» και η χαρτοβιομηχανία DIANA…

 

«Άκαρποι» οι πλειστηριασμοί – «Ποντάρουν» στην επικείμενη νέα απομείωση οι εργαζόμενοι, αλλά…

«Φούμαρο» ο περίφημος νόμος Τζάκρη- Κατά τ’ άλλα μιλάνε για «ανάπτυξη»!

 

Στον «αέρα» παρά τις συνεχιζόμενες απομειώσεις και τους πλειστηριασμούς, παραμένουν οι 180 εργαζόμενοι στην χαρτοβιομηχανία DIANA.

Ένα εργοστάσιο το οποίο τείνει να συγκαταλεχθεί οριστικά στην λίστα με τα εργοστασιακά «κουφάρια» της Ξάνθης, που όλα μαζί αποτελούν ένα απέραντο «νεκροταφείο».

 

«ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ…»       

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ.jpg 2Κάτι που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά στην «Θ» ο Πρόεδρος των εργαζομένων που άλλοτε έδιναν «ζωή» και «πνοή» στον χώρο κ. Θεμιστοκλής Στράτος, ο οποίος αναφέρει επακριβώς ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η κατάσταση είναι ίδια. Όπως πάνε τα πράγματα, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούμαστε στο να γίνει οριστικό εργοστασιακό «κουφάρι» γιατί πέρασαν και έξι χρόνια από τότε. Έχουν γίνει κάποιοι πλειστηριασμοί βέβαια, ενδιαφερόμενοι όμως δεν υπήρξαν. Περιμένουμε να γίνει μια νέα μείωση, μήπως και ρίχνοντας το τίμημα ενδιαφερθεί κανείς. Μέχρι και τον προηγούμενο μήνα, είχαμε πλειστηριασμούς (τέσσερις συνεχόμενους). Στην τιμή που είχε ορίσει το δικαστήριο, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς μέχρι στιγμής. Οπότε περιμένουμε την νέα απομείωση. Μέχρι στιγμής συναντήσαμε, από ο,τι φάνηκε, φιλολογικό ενδιαφέρον από πολλές πλευρές. Από την στιγμή που έρχεται κάποιος, το βλέπει αλλά δεν καταθέτει πρόταση, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε σοβαρό ενδιαφέρον. Το σοβαρό ενδιαφέρον βρίσκεται στην κατάθεση της πρότασης».

diana 1

«ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;»

«Παραμένουμε στον «αέρα» και βασίζουμε προς το χειρότερο και κατά τα άλλα μιλούν για ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη;» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τον νόμο Τζάκρη, που μόνο ως «φούμαρο» μπορεί να χαρακτηρισθεί, υπογραμμίζει ότι «είχαμε μια επαφή με τους τοπικούς βουλευτές, μόλις είχε πρωτοκυκλοφορήσει ο…νόμος για το αν και όταν μπορέσει να γίνει κάτι, αλλά όσο το είδατε εσείς άλλο τόσο το είδαμε και εμείς. Εν τω μεταξύ όσο περνά ο χρόνος σε ένα κλειστό εργοστάσιο, μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται. Εδώ, λείπουμε από το σπίτι μας για μια εβδομάδα και συναντούμε διαφορετική κατάσταση. Τα μηχανήματα είναι μέσα και από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται κτιριακά ο χώρος. Καταλαβαίνετε πως όσο περνά ο καιρός, αλλάζει και η κατάσταση. Βέβαια με λίγη δουλίτσα όλα θα γίνουν. Ας βρεθεί ο αγοραστής πρώτα…»

 

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ;»

Σε ο,τι αφορά τους εργαζόμενους, ο κ. Θεμιστοκλής, σημειώνει ότι «κάποιοι από τους συναδέλφους έχουν βγει σε μειωμένη σύνταξη. Κάποιοι άλλοι δουλεύουν ευκαιριακά όπου βρουν, κάποιοι μπήκαν στους δήμους (και στο παρελθόν) με την κοινωφελή εργασία, ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν άνεργοι. Είμαστε σε άσχημη κατάσταση. Μακάρι να ανοίξει, γιατί θα είναι και μια «ανάσα» για τον νομό μας. Το εργοστάσιο στις καλές του ημέρες, απασχολούσε πάνω από 500 εργαζόμενους, μόνο στον δικό μας νομό και όχι μόνο αφού εκεί μέσα έμπαιναν και έβγαιναν φορτηγά, προμηθευτές κλπ. Από την άλλη βέβαια και για έναν επενδυτή, είναι δύσκολο να έρθει να επενδύσει με την φορολογία που υπάρχει. Αν δεν σταθεροποιηθεί τουλάχιστον το φορολογικό καθεστώς, σήμερα αγοράζεις και αύριο σου βγαίνουν άλλα».

Εν τω μεταξύ, όσο τα πράγματα για τους εργαζόμενους στην DIANA συνεχίζουν την…κατιούσα, τίποτε απολύτως δεν έγινε ποτέ με τον γνωστό νόμο της Θεοδώρας Τζάκρη  που αποδείχθηκε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Υπενθυμίζεται ότι η τότε Υφυπουργός Βιομηχανίας, εξήγγειλε την πρόθεσή της να δώσει κίνητρα ώστε να επαναλειτουργήσουν κλειστά εργοστάσια. Υπήρξε μάλιστα κι ένας κατάλογος που στη Βόρεια Ελλάδα που περιελάμβανε περισσότερες από 100 περιπτώσεις. Κάποιες από τις μεταποιητικές μονάδες που έκλεισαν λόγω της κρίσης, αλλά εξακολουθούν να διαθέτουν παραγωγική δυνατότητα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να επαναλειτουργήσουν από τους παλαιούς ή νέους ιδιοκτήτες μέσα από κίνητρα που θα έδινε ο αναπτυξιακός νόμος και συνδέονται με την περιβαλλοντική διάσταση της απραξίας τους.

 

«ΗΤΑΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΖΑΚΡΗ – ΤΟ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ…»

ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣΚάτι βέβαια που δεν έγινε ποτέ, όπως προείπαμε και για το οποίο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης αναφέρει επακριβώς ότι «είχα πει και τότε ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο. Δεν βλέπετε τι γίνεται με την ΕΒΖ; Υποτίθεται ότι ήταν και κρατικό εργοστάσιο και ουσιαστικά το έκλεισαν στην Ορεστιάδα. Ένα ιδιωτικό εργοστάσιο επί ΣΥΡΙΖΑ, νομίζετε ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει; Ήταν κοροϊδία. Ήταν ένα «τίποτα». Το έλεγα από την αρχή ότι ήταν κοροϊδία. Ευτυχώς που υπάρχει ο «Γερμανός», τα «Πλαστικά Θράκης» και η «ΣΕΚΕ» στον Νομό Ξάνθης. Ευτυχώς έχουμε και αυτά στην περιοχή μας, που κρατούν ακόμη».