Έρχονται προγράμματα ΕΣΠΑ για ενέργεια και κλιματική αλλαγή

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης μίλησε για τα προγράμματα απασχόλησης του ΕΣΠΑ που έρχονται, ενώ έδωσε και την είδηση ότι έρχονται προγράμματα για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Όσο αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο κ. Τσακίρης επεσήμανε πως, «Υδρογόνο, γιατί μη ξεχνάμε έχουμε μία σειρά επενδύσεων τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν παραγωγή υδρογόνου στην Ελλάδα, και γενικά της ενέργειας.

Υπάρχει μία συζήτηση για τη σύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, προκειμένου ν εισάγει η Ελλάδα φθηνότερα ρεύμα από την Αίγυπτο, το οποίο παράγεται από ηλιακή ενέργεια.

Προφανώς αυτές οι επενδύσεις θέλουν κάποια χρόνια, εμείς βλέπουμε στο ορίζοντα 5 ετών, προκειμένου να τελειώσουν αυτές οι επενδύσεις, οι οποίες είναι σημαντικό γιατί θα κάνουν την οικονομία της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης, ανθεκτική. Ζητάμε πέρα από την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα, γιατί σε περιόδους κρίσεων παίζει σημαίνοντα ρόλο».

ΕΣΠΑ και κλιματική αλλαγή

«Εκτός από το ΕΣΠΑ για τις μεταφορές έχουμε και ΕΣΠΑ για την κλιματική αλλαγή, είναι τεράστια έργα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων, αλλά και όσο από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Το ΕΣΠΑ έχει χρηματοδοτήσει πολλά τέτοια έργα, μεταξύ αυτών και στη Ρεβυθούσα, και πολλά άλλα. Σε θέματα κλιματικής αλλαγής έχει χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα, για τα απόβλητα και άλλα», υπογράμμισε και πρόσθεσε σχετικά με την Ρεβυθούσα:

«Να είμαστε ασφαλείς εδώ στην Ελλάδα, η χώρα μας είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, τόσο από άποψη ενεργειακής επάρκειας όσο και από άποψη σχεδιασμού, σε περίπτωση που συμβεί κάτι πολύ κακό.

Είμαστε προετοιμασμένοι και στις Βρυξέλλες ακούσαμε ότι ο Νότος πήρε μία πολύ σημαντική εξαίρεση, έτσι όπως η Ελλάδα οδήγησε τις υπόλοιπες χώρες», κατέληξε.