
Σε Εύλαλο, Εράσμιο, Θαλασσιά, Κρεμμαστή, Τοξότες, Κύρνο, Ηλιόπετρα, Κεντητή, Δασοχώρι, Άβατο
Δημ. Ψεμματάς: «Πιο έντονο φέτος το πρόβλημα-Να επιμηκυνθεί ο χρόνος θήρευσής τους»
Συνεχίζονται οι επιδρομές αγριογούρουνων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τοπείρου (Έυλαλο, Εράσμιο, Θαλασσιά, Κρεμμαστή, Τοξότες, Κύρνο, Ηλιόπετρα, Κεντητή, Δασοχώρι, Άβατο) με τους αγρότες να αιτούνται σωρηδόν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Σιτάρια, τριφύλλια, καλαμπόκια και ηλιόσπορος, ισοπεδώνονται από το «πέρασμα» των ζώων, με τους παραγωγούς να μην παίρνουν καν παραγωγή, ειδικά σε χωριά όπως αυτά του Ερασμίου και του Δασοχωρίου, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τοπείρου και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς.
Ο ίδιος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «σπέρνεις για να πάρεις κάποια συγκεκριμένη παραγωγή και όχι για την… αποζημίωση», ενώ παράλληλα εξηγεί ότι και αυτή η αποζημίωση δεν αντικατοπτρίζει την ολική – σε πολλές περιπτώσεις – καταστροφή των σπαρτών.
Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι η λύση θα δοθεί με πολιτική απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου θήρας του αγριόχοιρου και την συχνότερη εκδίωξής τους, από τα συνεργεία που έχουν συσταθεί από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης, για τον σκοπό αυτό.


ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΦΕΤΟΣ –ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

Πιο αναλυτικά ο κ. Ψεμματάς, αναφερόμενος στο πρόβλημα ανέφερε τα εξής: «κάθε χρόνο έχουμε αυτό το φαινόμενο, αλλά φέτος είναι πάρα πολύ έντονο. Εντοπίζεται συνήθως στην παρανέστια περιοχή, δηλαδή σε Έυλαλο, Εράσμιο, Θαλασσιά, Κρεμμαστή, Τοξότες, Κύρνο, Ηλιόπετρα, Κεντητή, Δασοχώρι, Άβατο Όλοι οι αγρότες έχουν πρόβλημα. Μάλιστα παλιά οι αγριόχοιροι δεν έτρωγαν τον ηλιόσπορο. Υπήρχαν αιτήσεις μόνο για αραβόσιτο. Τώρα μπαίνουν και στον ηλιόσπορο και αφήνουν «κούφιο» την ήλιο. Μπαίνουν επίσης και μέσα στα τριφύλλια και κάνουν μεγάλη ζημιά. Είναι πάρα πολύ έντονο το φαινόμενο στην δική μας περιοχή. Γίνεται επίσης χαμός και από δηλώσεις. Μάλιστα υπάρχει το «ελεύθερο» από τον ΕΛΓΑ να ανοίγει η αίτηση κάθε φορά που έρχεται ο δημότης που έχει καταστροφή από αγριογούρουνα. Το δηλώνει απευθείας. Μόλις δηλωθεί, πηγαίνουν οι γεωπόνοι και κάνουν τον έλεγχο. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα κάθε χρόνο, αλλά φέτος θεωρούμε ότι είναι πολύ πιο έντονο. Φανταστείτε ότι τα αγριογούρουνα έφτασαν μέσα στον οικισμό του Αβάτου.
Υπάρχουν κάποια συνεργεία που ενεργοποιούνται (δηλαδή κυνηγοί που τους δίνει άδεια ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Λοΐζος Σερραίος) και βγαίνουν έξω με τα σκυλιά τους για εκδίωξη.
Οι αγρότες κάθε χρόνο παθαίνουν μεγάλες ζημιές ειδικά σε χωριά όπως το Δασοχώρι και το Εράσμιο. Σπέρνουν και δεν θερίζουν για να καταλάβετε. Βέβαια το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται μια πολιτική απόφαση, ώστε να επιτρέπεται όλο το χρόνο το κυνήγι στα αγριογούρουνα για να μειωθεί ο πληθυσμός τους, ο οποίος αυξάνεται ραγδαία. Γίνεται ζημιά στα σιτάρια, στα τριφύλλια, στα καλαμπόκια, στον ηλιόσπορο και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να τα περιορίσεις. Μπορεί δηλαδή να βλέπεις το καλαμπόκι σου γύρω – γύρω (γιατί είναι πολύ έξυπνα τα αγριογούρουνα) και να νομίζεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά μέσα είναι κατεστραμμένο όλο. Το ισοπεδώνουν».
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΚΔΙΩΞΗ
Επίσης ο ίδιος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έρχεται να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα: «υπάρχει η λειψυδρία, υπάρχουν τα έξοδα που είναι μεγάλα και υπάρχει και αυτό το πρόβλημα. Και η μόνη ριζική λύση είναι να μπορούν τα συνεργεία να εκδιώκουν σε καθημερινή βάση, γιατί αυτή την στιγμή βγαίνουν δυο φορές το μήνα, το πολύ. Χρειάζεται συχνότερη εκδίωξη και να αποφασίσει το κράτος να επεκταθεί ο χρόνος του κυνηγιού του αγριογούρουνου. Σίγουρα γίνεται ο επιτόπιος έλεγχος και υπάρχει αποζημίωση αλλά εσύ σπέρνεις για να πάρεις κάποια συγκεκριμένη παραγωγή. Δεν σπέρνεις για να πάρεις την αποζημίωση. Και πότε θα βγει η αποζημίωση; Θα έρθει ο γεωπόνος, θα δει και κάποια στιγμή θα πάρεις την αποζημίωση (μπορεί να την λάβεις μετά από 6-7 μήνες). Και η ζημιά που σου κάνει το αγριογούρουνο σε πολλές περιπτώσεις είναι 100% αλλά δεν παίρνεις 100% αποζημίωση. Σε λίγο δεν θα έχουμε σπαρτά, δεν θα έχουμε ζώα… τι θα έχουμε;»