Ενστάσεις Κριτσίνη για το Τ.Χ.Σ του Δήμου Αβδήρων – Τσιτιρίδης: Πολύς θόρυβος χωρίς ουσία

«Παρουσιάσθηκε απλά η μελέτη με βάση τα προβλεπόμενα του Υπ. Περιβάλλοντος – Έτσι κι αλλιώς ακολουθεί δημόσια διαβούλευση», διευκρινίζει ο ίδιος

Η «γνωμοδότηση για τη Β΄ Φάση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Αβδήρων, πρώην Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.) Δήμου Αβδήρων» ήταν το επίμαχο θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων που «ξεσήκωσε» τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σάκη Κριτσίνη, ο οποίος έκανε λόγο για «ταφόπλακα», χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο!

«ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟ Τ.Χ.Σ – ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ– ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ – ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Τσιτιρίδης, αφού εξήγησε στην «Θ» ότι ο Δήμος Αβδήρων – όπως και υπόλοιποι Δήμοι της ΠΑΜΘ – έλαβε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας προκειμένου να υλοποιήσει το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του, σημειώνοντας ότι στον Δήμο Αβδήρων το Τ.Χ.Σ ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο περίπου και αποτελείται από τρείς «φάσεις». Κατά την πρώτη «φάση» έγινε η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης του Δήμου και των οιακισμών του βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, ενώ καταγράφηκαν επίσης και τάσεις, κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, γεωλογική καταλληλότητα, οριοθετήσεις οικισμών, αναδασμοί κ.α.

Διευκρινίζοντας λοιπόν ο κ. Τσιτιρίδης ανέφερε τα εξής: «έγιναν συναντήσεις με όλους τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, σε κάθε κοινότητα προκειμένου να γίνει η εν λόγω καταγραφή, ώστε να καταγραφούν τα πάντα σε κάθε οικισμό και να αποτυπωθούν ο πληθυσμός, τα κριτήρια και ο,τι μελέτες και πολεοδομικά σχέδια υπάρχουν. Γνωρίζετε ότι στον Δήμο Αβδήρων έχουμε και οικισμούς πριν το 1923, που δεν είναι οριοθετημένοι και πρέπει να οριοθετηθούν. Η δεύτερη φάση της μελέτης, ήταν να προτείνουμε κάποιες σκέψεις για το πώς θέλουμε να προχωρήσει το Πολεοδομικό Σχέδιο και για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, απλώς έγινε η παρουσίαση. Επειδή ειπώθηκε και από τον κ. Κριτσίνη, κάναμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο με λίγα θέματα, ώστε να έχουμε το περιθώριο της συζήτησης. Ξεκινήσαμε στις 18.00 το απόγευμα, θέσαμε κάποια διαδικαστικά θέματα και τελειώσαμε περίπου στις 18.50 ώστε να έχουμε χρόνο και να παρουσιαστεί όλο αυτό το σχέδιο και να κατανοήσουμε την δεύτερη φάση που παρουσιάστηκε. Η παρουσίαση της Β΄φάσης, διήρκησε περίπου 3 ώρες, με ερωτήσεις, απαντήσεις κλπ. Υπήρχαν λοιπόν κάποιες προτάσεις- σενάρια, τα οποία θα μπορούσαμε εμείς να τα δούμε και να αποφασίσουμε ποιο από αυτά ταιριάζει περισσότερο στον Δήμο μας, για να ξεκινήσει η 3η φάση, που είναι η διαβούλευση με όλους τους κατοίκους ανά οικισμό. Δεν λάβαμε δηλαδή κάποια απόφαση για το πώς θα είναι το Πολεοδομικό Σχέδιο, απλώς είδαμε κάποια σενάρια… Το πρώτο σενάριο ήταν να παραμείνει η υφιστάμενη κατάσταση ως έχει περίπου, δηλαδή ο καθένας να μπορεί να φτιάξει μια κτηνοτροφική μονάδα οπουδήποτε,  μια τουριστική επένδυση οπουδήποτε, μια επιχείρηση μεταποίησης κ.ο.κ. Το δεύτερο σενάριο ήταν να προωθηθεί η απόλυτη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και να ενισχυθεί ο ρόλος της αγροτικής εκμετάλλευσης. Ούτως ή άλλως, ο Δήμος και οι οικισμοί του είναι αγροτικοί. Το τρίτο σενάριο, αφορούσε σε ήπια παρέμβαση, με ισόρροπη ανάπτυξη και με σεβασμό του ιστορικού – φυσικού περιβάλλοντος. Από εκεί και πέρα, πρέπει να υπήρχε περιορισμός της δόμησης στην γεωργική γη πρώτης προτεραιότητας (γιατί υπάρχουν υψηλής παραγωγικότητας γεωργικές εκτάσεις κυρίως στην περιοχή της Βιστωνίδας (Γενισέα, Βαφέικα κ.ο.κ), υπήρχε η κατεύθυνση να δημιουργηθεί ένας επιπλέον οικισμός στην περιοχή της Διομήδειας που είναι αυξανόμενη αλλά και κάποιες τροποποιήσεις που γίνονται και σε οικισμούς μη οριοθετημένους και υπάρχει αύξηση του πληθυσμού (Π. Κατράμιο, Φελώνη, Σούνιο, Αλκυόνη κ.α)»

«ΑΠΟΤΥΠΩΘΗΚΕ Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΜΘ, ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

«Επίσης, υπήρχε η αποτύπωση στην παραλιακή ζώνη, της υφιστάμενης κατάστασης σύμφωνα με την περιβαλλοντολογική μελέτη που είναι σε εξέλιξη για το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Για όλη την Ελλάδα είναι σε εξέλιξη μια αναθεώρηση αναφορικά με τα Εθνικά Πάρκα, κυρίως στην Β’ και Γ’ Ζώνη προτεραιότητας. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη  – δεν έχει γίνει Προεδρικό Διάταγμα – και απλώς υπήρχε η αποτύπωση. Δηλαδή, υπάρχουν αυτή την στιγμή κάποιοι περιορισμοί στους όρους δόμησης (καθώς υπάρχουν συνθήκες Ραμσαρ και Νατούρα) και γενικά περιορισμοί στο Εθνικό Πάρκο και απλώς υπήρχε μια αποτύπωση, όχι του Φορέα που βρίσκεται στο Π. Λάγος, αλλά από το Υπ. Περιβάλλοντος, το οποίο κατά διαστήματα κάνει καταγραφή και γίνεται και μια αναθεώρηση όσον αφορά στους όρους δόμησης και στους περιορισμούς. Αυτό που παρουσίασαν (σ.σ στο Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων) οι μελετητές ήταν η υφιστάμενη κατάσταση και όσα προτείνει το Υπουργείο όσον αφορά στο Εθνικό Πάρκο…» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «σε αυτό το σημείο έλαβε τον λόγο ο κ. Κριτσίνης που είπε ότι συμφωνεί γενικά για τις μελέτες στον υπόλοιπο οικισμό, αλλά το συγκεκριμένο σημείο το χαρακτήρισε ως «ταφόπλακα». Η απάντηση του μελετητή ήταν πως: «εμείς δεν προτείναμε κάτι, απλώς καταγράψαμε την δουλειά – που είναι ήδη σε διαβούλευση – του μελετητή που υπάρχει στο Υπ. Περιβάλλοντος». Εμείς – αφού παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο – είπαμε ότι πρέπει να έχουμε μια ενημέρωση από το Υπουργείο, για το ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση και ποιες αλλαγές προτείνονται αναφορικά με την παραλιακή ζώνη. Αυτό που πρότεινε όσον αφορά στην παραλιακή ζώνη είναι περίπου 1500 στρέμματα να μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικά και να γίνουν οικισμοί στην παραλιακή ζώνη και οριοθετήθηκε η περιοχή του «ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ» και κάποιες άλλες περιοχές που μπορούν να οριστούν προκειμένου να γίνουν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες…»

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ – ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ Δ.Σ»

Επίσης ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το θέμα αφορούσε σε γνωμοδότηση. Όχι σε κάποια οριστική απόφαση. Έγινε στην ουσία μια παρουσίαση – ενημέρωση ώστε να δούμε τι πιστεύουμε και προς ποια κατεύθυνση να κινηθούμε. Είναι φυσιολογικό οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν τους περιορισμούς που υπάρχουν στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ και τι μπορούμε να τροποποιήσουμε. Κάτι που δεν βασίζεται μόνο στο τι θέλει ο Δήμος αλλά στο τι αποφασίζει το Υπ. Περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνο για να ορίσει τους όρους δόμησης σε ένα Εθνικό Πάρκο σε Α, Β και Γ΄ ζώνη. Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ήθελαν περισσότερες πληροφορίες και αυτό που έγινε στο τέλος, με την αντιπαράθεση του κ. Κριτσίνη με την μελετήτρια, αφορούσε κυρίως στην παραλιακή ζώνη. Η ίδια εξήγησε ότι παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάσταση του Υπ. Περιβάλλοντος και ότι αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μελετητήρια δεν μπορεί να προτείνει αλλαγές στο Υπουργείο. Οι διάφοροι φορείς στα πλαίσια της διαβούλευσης πρότειναν κάποιες αλλαγές αλλά και πάλι, αποφασίζει το υπουργείο. Είπαμε ότι θα γίνει και μια ενημέρωση – με κάποιο τρόπο – της περιβαλλοντολογικής μελέτης που είναι σε εξέλιξη από το Υπ. Περιβάλλοντος για όλο το Εθνικό Πάρκο αλλά κυρίως για το κομμάτι που αφορά στον Δήμο Αβδήρων, ώστε να μπορέσουμε, σε επόμενο ΔΣ, να προτείνουμε και εμείς κάποια πράγματα και να αποφασίσουμε προς τα πού θα κινηθούμε».