Ελ. Ροφαέλα: «Το βασικότερο είναι ότι έρχονται οκτώ νέοι γιατροί στο νοσοκομείο» – Φιλ. Φιλίππου: «Ορθώς δόθηκε προτεραιότητα στις αναισθησιολογικές θέσεις»

Νοσοκομείο Ξάνθης: Αντίδραση Δ. Νικηφορίδη για τις προτεραιότητες στις νέες ειδικότητες

«Χαρμόσυνη» η αποκλειστική είδηση που μεταφέρθηκε την περασμένη Δευτέρα αποκλειστικά από το thraki.com.gr και χθες από την εφημερίδα «ΘΡΑΚΗ», αναφορικά με την προκήρυξη οκτώ (8) θέσεων ειδικών γιατρών στο Νοσοκομείο της Ξάνθης και μάλιστα με fast truck διαδικασίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι γιατροί θα στελεχώσουν τα αντίστοιχα τμήματα του νοσοκομείου μας μέχρι το καλοκαίρι!

Ωστόσο υπήρξαν και κάποιες γρίνιες, αλλά και έντονες διαφωνίες, όπως αυτή που εξέφρασε ο Δ/ντης της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου νευρολόγος γιατρός Δ. Νικηφορίδης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο «Xanthi 2.gr», παραιτήθηκε από την θέση του στην ιατρική υπηρεσία (όχι από γιατρός του νοσοκομείου) καταγγέλλοντας «εξωθεσμική παρέμβαση ερήμην της Διοικήτριας και του Υπεράρχη, στην αλλαγή στο υπουργείο των θέσεων που κατανέμονται στο νοσοκομείο».

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις θα έπρεπε να προκηρυχθεί η προκήρυξη μιας θέσης νευρολόγου και όχι μιας ακόμη θέσης αναισθησιολόγου.

Διαφορετική ωστόσο είναι η άποψη που εξέφρασαν με δηλώσεις τους στην «Θ» τόσο η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Ροφαέλα, όσο και ο Δ/ντης Χειρουργικού Τομέα κος Φίλιππος Φιλίππου.

 

ΕΛ. ΡΟΦΑΕΛΑ: «ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΚΤΩ ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ»

Ειδικότερα η κ. Ροφαέλα ανέφερε ότι «οι θέσεις ήταν συγκεκριμένες. Τέθηκαν προτεραιότητες και επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων γενικότερα. Υπήρχαν κάποιοι υποψήφιοι οπότε και με αυτό το κριτήριο έγινε η συγκεκριμένη λίστα των γιατρών. Το βασικό είναι ότι αυτήν την στιγμή έχουμε νέους γιατρούς που θα έρθουν στο νοσοκομείο. Έχουμε χάσει το «point», τον σκοπό. Αυτό για το οποίο χαιρόμαστε είναι ότι το νοσοκομείο θα στελεχωθεί, αρχικά με αυτούς τους 8 ιατρούς, ενώ περιμένουμε να βγουν και άλλες θέσεις για να καλύψουμε και τα υπόλοιπα κενά. Υπάρχουν αρκετά κενά τα οποία θα καλύψουμε σιγά σιγά. Αυτός είναι ο στόχος μας. Βάλαμε σε μια σειρά προτεραιότητας τις ειδικότητες. Είχαμε πολύ σημαντικό θέμα με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και με αυτόν τον τρόπο την καλύπτουμε. Καλύπτουμε επίσης τα χειρουργεία γενικότερα, αφού είναι αλληλένδετα με τους αναισθησιολόγους και γενικότερα προσπαθήσαμε να διενεργήσουμε μια αλληλουχία διαδικασιών για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ταχείες διαδικασίες όσον αφορά στον χειρουργικό τομέα. Το βασικότερο είναι ότι έρχονται οκτώ γιατροί με ταχεία διαδικασία και όπως μας ενημέρωσαν από το υπουργείο θα τους έχουμε μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό κρατώ ως θετικό και συνεχίζουμε για τις επόμενες θέσεις και προκηρύξεις καθώς θα βγουν και άλλες μέσα στο 2020».

Αναφορικά με τα περί «τεράστιας αναστάτωσης στο νοσοκομείο το οποίο δεν είναι τσιφλίκι κανενός» και τα περί «αγνοίας και της Διοίκησης του νοσοκομείου και της 4ης ΥΠΕ» για τις ειδικότητες που προκηρύχθηκαν, η κ. Ροφαέλα, δήλωσε ότι «δεν επιθυμώ να τα σχολιάσω».

ΦΙΛ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ: «ΟΡΘΩΣ ΔΟΘΗΚΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ»

Από την πλευρά του κ. Φιλίππου αναφέρει στην «Θ» ότι «προσωπικά δεν εκπροσωπώ κανένα όργανο του νοσοκομείου, απλώς είμαι Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα και όχι μόνον της Χειρουργικής Κλινικής. Το πρόβλημα των αναισθησιολόγων ήταν πολύ σοβαρό στο νοσοκομείο γιατί ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί τον Δεκέμβριο δύο αναισθησιολόγοι. Οι προτεραιότητες του νοσοκομείου, κατ΄εμέ ήταν το αναισθησιολογικό και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (όπου προκηρύσσεται μια θέση και εκεί) γιατί κινδύνευε να κλείσει. Είχαμε και τεράστια προβλήματα με τα χειρουργεία μας, διότι ελλείψει αναισθησιολόγων είχαμε σοβαρές καθυστερήσεις στις λίστες των χειρουργείων, με ο,τι συνεπακόλουθο υπάρχει (ότι περιμένουν πολύ καιρό οι ασθενείς να χειρουργηθούν, ότι αναγκάζονται να πάνε σε άλλα νοσοκομεία για να χειρουργηθούν, το ότι αναβάλλονται χειρουργεία κ.ο.κ). Όταν δεν έχεις αναισθησιολόγους και προκύπτουν και έκτακτα (αφού είναι ένα νοσοκομείο που εφημερεύει επί καθημερινής βάσης), κατ΄εμέ οι προτεραιότητες ήταν οι αναισθησιολογικές θέσεις, όπως προτεραιότητα ήταν και η ΜΕΘ. Αυτές οι θέσεις όχι μόνο δεν είναι εκ του περισσού, αλλά είναι αναγκαίες. Απαραίτητες για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Υπάρχουν ειδικότητες της «πρώτης γραμμής» (χειρουργική, ορθοπεδική, μαιευτική) καθημερινής λειτουργίας και εφημέρευσης. Δεν υποτιμώ καμία ειδικότητα, ούτε υποδείχθηκε από κανέναν να «κοπεί» κάποια ειδικότητα για μια δεύτερη. Όλοι χρειάζονται και κάποια στιγμή θα πρέπει να καλυφθούν και άλλες θέσεις στο νοσοκομείο οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Για παράδειγμα είχαμε τόσα χρόνια έναν ΩΡΛ, ενώ ήταν μια και η οφθαλμίατρος και τώρα θα γίνουν δύο, που και πάλι είναι λίγες».

 

«ΕΠΤΑ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ – ΑΣ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ»

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο είναι επτά. Αυτήν την στιγμή έχουμε τέσσερις (εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός). Η δική μου θέση είναι ότι ορθώς προκηρύχθηκαν δύο θέσεις αναισθησιολογίας γιατί αποτελούν προτεραιότητα. Επαναλαμβάνω ότι δεν υποτιμώ το γεγονός ότι πράγματι υπάρχουν ανάγκες (και στο νευρολογικό) αλλά η προτεραιότητα ήταν η αναισθησιολογία και η ΜΕΘ. Ας μην χάνουμε τον σκοπό. Ας μην κοιτάμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος. Οι αναισθησιολόγοι καλούνται επίσης να αντιμετωπίσουν και επείγοντα περιστατικά όταν καλούνται στα ΤΕΠ. Αντιμετωπίζουν ασθενείς βαριά τραυματίες, που χρήζουν διασωλήνωσης και αφήνουν τα χειρουργεία από επάνω για να «τρέξουν» στα επείγοντα» συνέχισε ο ίδιος σημειώνοντας ότι «ακόμη και με τις ελλείψεις που είχαμε από αναισθησιολόγους (γιατί και πέρυσι που είχαμε τους δύο, δεν είχαμε επικουρικούς και η μία αναισθησιολόγος ήρθε τον Σεπτέμβρη) και πάλι το νοσοκομείο έχει κάνει πάνω από 4500 χειρουργεία, με τους ανθρώπους που είχαμε. Είναι εξοντωτικό και για τους αναισθησιολόγους».