Έκπληξη Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές: Ανακοίνωσε επιστολική ψήφο – Όλη η χώρα μία περιφέρεια με σταυρό

Επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και όλη η χώρα μία περιφέρεια με σταυρό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Στη χώρα προωθούνται πολύ σημαντικές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, είπε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε όσους αμφιβάλλουν.
Ακόμα, αναφέρθηκε στις αλλαγές στη δικαιοσύνη, στο νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες, το οποίο θα ψηφιστεί τη Δευτέρα, αλλά και στο γεγονός πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουν ψηφιστεί οι 11 ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον της φοροδιαφυγής.
«Στόχος μας είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης και τα πρόσθετα έσοδα θα δοθούν στην υγεία και την παιδεία», είπε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των ευρωεκλογών, λέγοντας ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί εγκαίρως, έτσι ώστε τα κόμματα να κάνουν τους σχεδιασμούς τους.
Για το σύστημα ανάδειξης των 21 ευρωβουλευτών είπε ότι και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, γιατί τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προσδιορισμένων βουλευτών.
Υπήρξε, είπε, προβληματισμός για να υπάρξει διαίρεση της επικράτειας, αλλά πιστεύω ότι η ενιαία επικράτεια αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση. Τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά, μακριά από τοπικές φωνές, για να γίνεται πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ανακοίνωσε, επίσης, την καθιέρωση, για όποιον το επιθυμεί, της επιστολικής ψήφου.
«Γίνεται το βήμα, για να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές»
Εξηγώντας γιατί πήρε αυτή την απόφαση, είπε ότι κάθε εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, όσο μακριά και αν είναι, θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι και την πατρίδα του. Το ίδιο, όμως, θα γίνει και για τους συμπολίτες μας εντός Ελλάδος και έτσι θα συμμετέχουν στις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που διαφορετικά δε θα συμμετείχαν. Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, ακόμα και μαθητές ή φοιτητές, που έχουν εξετάσεις, θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και χωρίς ταλαιπωρία.
Διασφαλίστηκαν, όπως εξήγησε, οι όροι για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.
Παράλληλα, μίλησε για διεύρυνση της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας, «γιατί εδραιώνουν τη σταθερότητα». «Η παράταξή μας, η παράταξη της Ευρώπης έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει στην πατρίδα», είπε.
Απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία θα ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση, απομονώνοντας ακραίες συμπεριφορές και έτσι γίνεται το βήμα, για να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Τι είναι η επιστολική ψήφος
Για ορισμένες περιπτώσεις ψηφοφόρων – με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των αποδήμων – αντί της αυτοπρόσωπης προσέλευσης στην κάλπη, προβλέπεται η εναλλακτική άσκηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων με επιστολή – ή αλλιώς με επιστολική ψήφο.
Η επιστολική ψήφος αποτελεί εδώ και δεκατίες σημείο τριβής των αποδήμων με την εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς καταγγέλλουν ως απαράδεκτη διάκριση την υποχρέωση να ψηφίζουν αυτοπροσώπως.
Σημειώνεται πως πίσω την 26η Αυγούστου 2019 ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωνε:
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου που θα αρνηθεί στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό το να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους».
Αν και αποτελούσε μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης – και πραγματοποιείται ευρέως σε χώρες του εξωτερικού – στην περίπτωση της Ελλάδας η επιστολική ψήφος δεν λειτούργησε ποτέ ικανοποιητικά.
Ο πρωθυπουργός, πέρα από την απόφαση για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε πως θα ισχύσει ένα ψηφοδέλτιο για όλη τη χώρα, με σταυρό.
Αυτό σημαίνει πως η χώρα θα είναι μία περιφέρεια και έτσι δεν θα υπάρχουν πολλά διαφορετικά ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού.