
Χρήσιμες οδηγίες για έγκυρα και άκυρα ψηφοδέλτια
Δ. Χατζηφωτιάδου: «Κανένα τμήμα ‘’ορφανό’’»
Χωρίς σταυρό, αν και ένα σταυρωμένο αλλά καινούριο ψηφοδέλτιο που θα προκύψει παρ΄ελπίδα, δύναται να προσμετρηθεί ως έγκυρο, θα διεξαχθούν οι εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου. Και ενώ οι κάλπες θα είναι επί της ουσίας άδειες, μέχρι να γεμίσουν με τα ψηφοδέλτια των κομμάτων που είναι καταρτισμένα στην πλειοψηφία τους με λίστα βάσει των σταυρών που έλαβαν οι υποψήφιοι στις 21 Μαΐου, πολλοί διερωτούνται τι θα γίνει στην περίπτωση που αυξηθεί περεταίρω το φαινόμενο της μη προσέλευσης μελών της εφορευτικής επιτροπής.
Πρόσωπα που είναι διαφορετικά από εκείνα που κλήθηκαν στις 21 Μαΐου, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, η οποία μεταφέρει στους αναγνώστες μας όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για την διαδικασία της Κυριακής.
«ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΨΗΦΟΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ…»

Πιο αναλυτικά η κ. Χατζηφωτιάδου, εξήγησε αρχικά στην «Θ» ότι «σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, η ψήφος είναι υποχρεωτική, οπότε όλοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έως τα 70 έτη, είναι υποχρεωτικό να προσέλθουν στις κάλπες. Μετά τα 70 έτη, ο πολίτης έχει το δικαίωμα και να μην ψηφίσει. Δεν είναι όμως απαγορευτικό το να ψηφίσει. Απλώς ο νόμος δίνει την δυνατότητα σε άτομα με κάποια ηλικία να έχουν την επιλογή να μην ψηφίσουν. Επίσης, είναι υποχρεωτική και η προσέλευση των μελών που έχουν κληθεί ως εφορευτική επιτροπή και έχει επιδοθεί η κλήση τους, τουλάχιστον 15 μέρες πριν, από τις Εισαγγελίες. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο όλο και περισσότερα άτομα που έχουν κληρωθεί, να θέλουν να αποφύγουν αυτήν την διαδικασία λόγω του γεγονός ότι είναι πάρα πολλές ώρες και δεν πληρώνονται για αυτήν. Ο νόμος πάλι, λέει ότι εμείς έχουμε την δυνατότητα ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, να ζητήσουμε από την αστυνομία να τους προσαγάγει από το σπίτι τους στο εκλογικό κέντρο. Βέβαια η πλειοψηφία των δικηγόρων δεν λαμβάνει ποτέ αυτό το μέτρο, καθώς δεν θέλουμε να υποχρεώσουμε κάποιον που δεν το επιθυμεί να προσέλθει και να βοηθήσει σε αυτήν την διαδικασία. Προσωπικά όμως, προτρέπω όλους τους πολίτες καθώς είναι μια φορά το χρόνο, να προσέλθουν και να βοηθήσουν. Φέτος βέβαια είναι δεύτερη φορά, αλλά δεν είναι ίδια τα άτομα που κλήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή. Είναι στην ουσία μία φορά τον χρόνο ανά τέσσερα χρόνια και θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτήν την γιορτή της Δημοκρατίας. Δική μου πρόταση βέβαια, είναι να μεριμνήσει το κράτος και για αυτά τα άτομα, ώστε να δίνεται ένα συμβολικό ποσό για να έχουν ένα κίνητρο να προσέρχονται».
«ΚΑΝΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ‘’ΟΡΦΑΝΟ’’»
Αναφορικά με την περίπτωση που δεν προσέλθει κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής σε κάποιο τμήμα, η κ. Χατζηφωτιάδου επισημαίνει τα εξής:
«Ο νόμος μας υποχρεώνει να διεξάγουμε τις εκλογές ακόμη και μόνοι μας. Ακόμη και χωρίς εφορευτική επιτροπή. Βέβαια αν κρίνω από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, υπήρχαν πάρα πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων (εκλογικοί αντιπρόσωποι) οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα σε κάθε εκλογικό τμήμα. Πολλοί ήταν από τις 7.00 το πρωί έως και την ώρα που παραδώσαμε τα αποτελέσματα. Διαδραματίζουν δηλαδή πολύ σημαντικό ρόλο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Εάν δεν προσέλθει κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής, ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος, ο δικηγόρος, μαζί με τον γραμματέα που θα έχει, οφείλουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία ακόμη και μόνοι τους. Δεν θα μείνει κανένα τμήμα χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ακόμη και αν είναι κάποιος δικαστικός αντιπρόσωπος μόνος του, έστω και αν αργήσει, οφείλει να την ολοκληρώσει. Η αποζημίωσή μας σε αυτές τις εκλογές είναι λίγο μικρότερη από τις προηγούμενες και αυτό γίνεται γιατί η διαδικασία δεν θα έχει σταυροδοσία»

«ΑΚΥΡΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΙΟΥ – ΕΓΚΥΡΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡ’ ΕΛΠΙΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΥΡΟ – ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΥΡΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
Επίσης, επειδή ακριβώς είναι νέες – και όχι επαναληπτικές εκλογές – με νέο ψηφοδέλτιο, πρέπει να επισημάνουμε σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας και γενικότερα, ότι αν έχουν ψηφοδέλτια από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία και τα χρησιμοποιήσουν, αυτά θα θεωρηθούν άκυρα. Αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν ψηφοδέλτια από το σπίτι (καθώς πολλές φορές λόγω πληθώρας ψηφοδελτίων, κάποια ηλικιωμένα άτομα δεν μπορούν να βρουν το ψηφοδέλτιο που θα ρίξουν και το έχουν από το σπίτι τους) να φροντίσουν να είναι τα καινούρια ψηφοδέλτια και όχι τα παλιά, για να μην ακυρωθεί η ψήφος τους. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα παλιά και στα καινούρια ψηφοδέλτια, αφού την προηγούμενη φορά ήταν με αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι, ενώ τώρα, η λίστα των ονομάτων είναι σύμφωνα με τον αριθμό της σταυροδοσίας που είχαν λάβει την προηγούμενη φορά. Εμείς, αυτό έχουμε κυρίως να προσέξουμε. Διότι σε αυτήν την εκλογική διαδικασία δεν θα υπάρχει σταυρός και βέβαια μέσα στα παραβάν εμείς, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, δεν θα βάλουμε στυλό. Αν παρ΄ ελπίδα, υπάρχει σταυρός στο ψηφοδέλτιο, δεν είναι άκυρο, αρκεί να είναι το καινούριο ψηφοδέλτιο, που ισχύει σε αυτές τις εκλογές. Εκεί θα το θεωρήσουμε έγκυρο το ψηφοδέλτιο (βέβαια εξαρτάται και από την εφορευτική επιτροπή, γιατί θα αποφασιστεί από όλους και όχι μόνον από τον δικαστικό αντιπρόσωπο) αλλά παρόλα αυτά οι εκλογές είναι ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΥΡΟ. Στις εκλογές, εμείς εξαντλούμε την επιείκειά μας, διότι σεβόμαστε την επιθυμία του κάθε πολίτη που προσέρχεται στις κάλπες. Προσμετράται ως έγκυρο ένα σταυρωμένο (παρ΄ελπίδα) ψηφοδέλτιο, εκτός και αν η βούληση του ψηφοφόρου είναι να το ακυρώσει και για αυτό βρίσκει λόγους. Δηλαδή μπορεί να βάλει – για παράδειγμα – πέντε σταυρούς επάνω. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι φυσικά άκυρο. Συνήθως αυτοί που έρχονται να ρίξουν ένα άκυρο ψηφοδέλτιο, έχουν τον τρόπο να το καταστήσουν σαφές στον δικαστικό αντιπρόσωπο. Παρόλα αυτά, θέλω να επισημάνω μια προσωπική διαπίστωση για την προηγούμενη εκλογική διαδικασία», συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ήταν από τις λίγες φορές που είδα ότι όλοι ψήφισαν τόσο συνειδητοποιημένα, γιατί στο δικό μου τμήμα είχε – για παράδειγμα – μόνον ένα άκυρο. Ενώ σε άλλες εκλογικές διαδικασίες είχαμε πολλά άκυρα. Θεωρώ ότι έρχονται συνειδητά οι πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να δηλώσουν την προτίμησή τους στο κόμμα που επιθυμούν.
Τέλος να πούμε ότι εφόσον αυτές οι εκλογές είναι νέες εκλογές και όχι επαναληπτικές, τα κόμματα τα οποία ανακυρήχθηκαν από τον Άρειο Πάγο ότι μπορούν να συμμετέχουν και δεν είναι ακριβώς τα ίδια με την πορηγούμενη εκλογική διαδικασία, έχουν το δικό τους ψηφοδέλτιο. Δεν γνωρίζω αυτήν τη στιγμή αν όλα τα κόμματα που έχουν ανακηρυχθεί έχουν υποψηφίους στον Ν. Ξάνθης, αλλά σίγουρα υπάρχει διαφορά. Υπάρχουν και καινούρια κόμματα αυτήν την φορά».
ΝΩΡΙΤΕΡΑ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ 21Η ΜΑΙΟΥ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Κλείνοντας η κ. Χατζηφωτιάδου, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής 25η Ιουνίου, θα προκύψει πολύ νωρίτερα (περίπου στις 20.30 το απόγευμα στα περισσότερα τμήματα) αφού δεν θα υπάρχει σταυροδοσία, τονίζοντας ότι και σε αυτήν την διαδικασία, θα χρησιμοποιηθούν tablets, καλώντας τους Ξανθιώτες να προσέλθουν στις κάλπες για να δηλώσουν την επιλογή τους.