Εκλογές 2023: Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Σαρμά

Ορκίστηκαν οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Ιωάννη Σαρμά – Σήμερα το πρώτο υπουργικό
Ηορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Ιωάννη Σαρμά έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Παρασκευής και παρόντες ήταν τόσο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός όσο και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά την ορκωμοσία τους, ένας-ένας οι υπουργοί υπογράφουν το πρωτόκολλο της σύνθεσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης, το οποίο πρώτοι υπέγραψαν η ΠτΔ και ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο
Αμέσως μετά την ορκωμοσία τα μέλη της νέας κυβέρνησης θα κατευθυνθούν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και ο Ιωάννης Σαρμάς θα προεδρεύσει του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του.

Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής
Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, οι νέοι υπουργοί αναμένεται να μεταβούν στα υπουργεία που αναλαμβάνουν έτσι ώστε να λάβουν χώρα οι καθιερωμένες τελετές παράδοσης – παραλαβής με τη συμμετοχή των απερχόμενων υπουργών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Τα πρόσωπα κλειδιά
Τα πρόσωπα που επελέγησαν ως υπηρεσιακοί υπουργοί απορούσαν, όπως ειπώθηκε να συνεχίσουν σε κανονικές κυβερνήσεις που προέρχονται μετά από τη λαϊκή βούληση. Ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και την υπηρεσιακή κυβέρνησή του ως μια dream team στελεχών που στόχο έχει την διάλυση της βουλής και την διενέργεια εκλογών στις 25 Ιουνίου. Aλλά εκείνο που έχει σημασία με την ανακοίνωση των ονομάτων είναι πως δεν υπήρξε καμία ένσταση ή διαμαρτυρία από τα πολιτικά κόμματα.

Αλλωστε, το μόνο ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι να υπάρξουν ονόματα κύρους και έμπειρα για να διαχειριστούν νευραλγικά υπουργεία όπως το Εξωτερικών, Αμυνας, Πολιτικής Προστασίας (ενόψει αντιπυρικής περιόδου) και Ναυτιλίας για το λιμενικό. Τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης, είναι πλην του πρωθυπουργού η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ που αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και έχει δοκιμαστεί τα χρόνια της πανδημίας με την διαχείριση των κλινών ΜΕΘ σώζοντας ζωές.

Επίσης, ισχυρό χαρτί είναι ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης έμπειρος διπλωμάτης που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής το υπουργείο Αμυνας, οι οποίοι με τις γνώσεις που έχουν μπορούν να διαχειριστούν θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας κυρίως αν προκύψει κάτι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μετά τις τουρκικές εκλογές.

Οι υπηρεσιακοί υπουργοί , οι οποίοι θα μείνουν για 25 μέρες περίπου στα υπουργεία, θα έχουν ο καθένας από ένα μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες και τις εκκρεμότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης έως τις 25 Ιουνίου.