«Εφιαλτική» η καθημερινότητα και η προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ στην Ξάνθη

Γ. Κουρπαλίδης: «Ο Δήμος Ξάνθης δείχνει αδιαφορία για τα ΑμεΑ»

Στ. Κουδουμάκης: «Ο Δήμος κωλυσιεργεί…»

 

Σε εφιάλτη μετατρέπεται η καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρίες στην Ξάνθη, όπως απέδειξε για άλλη μια φορά η κίνηση που έκαναν την περασμένη Δευτέρα, άτομα με κινητικά και προβλήματα όρασης, που… προσπάθησαν να κάνουν μια βόλτα στην πόλη.

Ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά και όλους μας συλλογικά, καθώς μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε και όλοι εμείς ως συμπολίτες αυτών των ανθρώπων αλλά δυστυχώς πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε και προκειμένου να εξυπηρετηθούμε πρόσχαιρα, δεν διστάζουμε να «φράξουμε» ακόμη και τις λιγοστές ράμπες ΑμεΑ.

Μεγάλη όμως είναι και η ευθύνη της πολιτείας και της Δημοτικής Αρχής απέναντι στα άτομα αυτά.

Ευθύνη την οποία η «Θ» προσπάθησε να «εξετάσει» στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, όπου μιλούν ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών κ. Σταύρος Κουδουμάκης καθώς και ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΕΑ Ξάνθης κ. Γιάννης Κουρπαλίδης.

 

«Ο ΔΗΜΟΣ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΕΙ…»ΚΟΥΔΟΥΜΑΚΗΣ-ΣΤΑΥΡΟΣ

Ειδικότερα ο κ. Κουδουμάκης ανέφερε στην «Θ» ότι «όταν παρκάρουν στις διαβάσεις ή σε σημεία τέτοια που εμποδίζουν την πρόσβασή μας, δεν μπορούμε να περάσουμε. Δεν μπορεί να το κάνει μια μάνα με ένα καροτσάκι, φανταστείτε πόσο δυσχεραίνει η καθημερινότητα για ένα άτομο με κινητικά προβλήματα ή με προβλήματα όρασης. Τώρα όσον αφορά τον δήμο, έχουμε καταγράψει τα φανάρια (σ.σ για την τοποθέτηση ειδικών κουδουνιών) με τις υπηρεσίες του δήμου από πέρυσι, εδώ δηλαδή και επτά μήνες, τα έχουμε εντοπίσει και…είναι σε εξέλιξη. Με το να είναι σε «εξέλιξη» δεν βλέπουμε «φως». Ουσιαστικά καταγράψαμε 16 φανάρια, αλλά το θέμα είναι πως δεν έχει γίνει τίποτα και αυτήν την στιγμή μας λένε πως θα βάλουν μόνο σε δύο φανάρια (ουσιαστικά τέσσερα κουδούνια) σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης. Το ζήτημα βέβαια είναι πως και λίγα είναι αλλά και το πότε θα τοποθετηθούν. Το κόστος δεν είναι μεγάλο. Έχουμε βρει και κάποια νέας τεχνολογίας που και συμφέρουσα τιμή έχουν αλλά έχουν παράλληλα και άλλες λειτουργίες και εφαρμογές και μπορούν να χρησιμεύσουν ακόμη και στο να μας προσανατολίζουν στο ποιος είναι ο επόμενος δρόμος. Είναι και «ομιλούντα» δηλαδή και μπορούν να κατατοπίσουν έναν άνθρωπο με προβλήματα όρασης. Ο Δήμος όμως κωλυσιεργεί. Συνήθως όμως οι τοπικές αρχές, τα αφήνουν πάντα όλα δυστυχώς, προς τις…εκλογές για να φανεί το «κέρδος». Η Ελλάδα όμως δεν πάει μπροστά έτσι. Εμείς ως αναπηρικό κίνημα υπάρχουμε καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου, δεν είμαστε ούτε της μιας ημέρας ούτε του ενός χρόνου. Οι δήμοι και γενικά το κράτος τα αφήνουν όλα όταν…πλησιάζουν οι εκλογές. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αυτό είναι «ελεημοσύνη» και δεν παράγεται και έργο έτσι. Τα φανάρια για εμάς είναι πρωτεύουσας και μεγίστης σημασίας. Σκοπός μας είναι να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα για να κυκλοφορούν σε αυτήν την πόλη. Στο θέμα αυτό δεν βοηθούν οι φορείς και όλα αυτά όταν έξω σε άλλες πόλεις και χώρες τα ΑμεΑ κυκλοφορούν μόνα τους και δεν χρειάζονται ούτε συνοδούς ούτε βοηθούς. Εδώ δεν μπορεί να συμβεί αυτό, γιατί φοβούνται μήπως τους χτυπήσουν τα αυτοκίνητα. Μέχρι πότε θα γίνεται αυτό; Το λέμε, το ξαναλέμε, το τονίζουμε αλλά δεν θα κουραστούμε να το λέμε, όμως το έργο πρέπει να γίνεται στην ώρα του και όχι μετά από δεκαετίες. Μας έχουν υποσχεθεί από τον δήμο, αλλά κωλυσιεργούν. Έχω έρθει αμέτρητες φορές σε επαφή μαζί τους και δεν θα κουραστούμε ποτέ να το κάνουμε».

«ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΜΙΑ…ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ»ΚΟΥΡΠΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την πλευρά του ο κ. Κουρπαλίδης επισήμανε ότι «εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος της Ξάνθης έχει δείξει μια αδιαφορία για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία. Το γιατί δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είναι αδικαιολόγητο. Βέβαια δεν θα ήθελα να μπω στη λογική ότι φταίει ο ένας ή ο άλλος. Φταίνε σίγουρα και οι φορείς, φταίνε σίγουρα και οι πολίτες που άθελά τους (έτσι να το πω;) παραβιάζουν τις λωρίδες και τις ράμπες. Είναι ένα μεγάλο θέμα και πιστεύω ειλικρινά πως κάποια στιγμή θα πρέπει να το δούμε εδώ στην Ξάνθη. Δεν θέλω να τα «ρίξω» όλα στον δήμο. Όλοι είμαστε σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, τα χρήματα είναι λιγότερα και καταλαβαίνω ότι και η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Όμως και παλαιότερα που υπήρχαν τα χρήματα δεν έδειξαν ευαισθησία στους ανθρώπους με αναπηρία, εκτός από τον αείμνηστο Δήμαρχο Φίλιππο Αμοιρίδη. Επειδή η προχθεσινή κίνηση, έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσια Υγείας της Π.Ε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας, δείξαμε ότι και η Ξάνθη είναι «αφιλόξενη» και πολλά από τα δημόσια κτίριά της είναι αφιλόξενα για τα ΑμεΑ».