Δημ. Βουρβουκέλης: «Εντελώς λάθος η επιλογή της διοικητικής χάραξης του Δήμου Αβδήρων»

Στο προσκήνιο και πάλι το πάγιο παράπονο των Αβδηριτών

«Αδικημένος και παραμελημένος ο οικισμός μας», σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

Στα πλαίσια της πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το τοπικό ΠΑΣΟΚ στα Άβδηρα ενόψει των ευρωεκλογών, ο πρ. πρόεδρος της Κοινότητας Αβδήρων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, άδραξε την ευκαιρία για να επαναφέρει στη συζήτηση ένα θέμα το οποίο θεωρητικά έχει λήξει, πλην όμως στην συνείδηση των Αβδηριτών θα υπάρχει πάντα ως εκκρεμότητα και μία λάθος επιλογή της πρώτης διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο λόγος για την διοικητική χάραξη του Δήμου Αβδήρων που αδίκησε τα Άβδηρα, τα οποία όπως δηλώνει ο ίδιος παραμένουν παραμελημένα.

Ο κ. Βουρβουκέλης αναφέρεται με δηλώσεις του στην «Θ» στις εξελίξεις εκείνης της εποχής, αλλά και στις αιτιάσεις στις οποίες στηρίζει την ένσταση του ιδίου και των συγχωριανών του. Ο ίδιος αναφέρεται και σε έτοιμα προς υλοποίηση έργα που άφησε φεύγοντας, τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «το 2001 που έγινε η απογραφή, ήμασταν 1612 μόνιμοι κάτοικοι. Τώρα έχουμε φτάσει στους 600 (και αν είμαστε)».

«ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ, Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΧΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Βουρβουκέλης, εξήγησε στην «Θ» ότι «όταν τοποθετήθηκα στην συγκέντρωση για την έδρα του Δήμου, αναφέρθηκα γενικά στον Δήμο Αβδήρων και όχι μόνο στα Άβδηρα. Ήταν λάθος για εμένα – και τότε έκανα και αγώνα για να μην συμβεί αυτό – η χάραξη (τα διοικητικά όρια) του δήμου έτσι όπως έγινε, γιατί δεν στηρίζονταν σε κάποια δεδομένα που θα είχαν προοπτική ανάπτυξης για την περιοχή. Θέλω να πω ότι η παραθαλάσσια περιοχή θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει όλη την παραθαλάσσια περιοχή του Ν. Ξάνθης (από Π. Λάγος έως τον Νέστο) και βάσει αυτής της χάραξης να μπορεί οποιοσδήποτε και αν είναι στα πράγματα (δήμαρχος, αντιπεριφεριάρχης, περιφερειάρχης) να μπορεί να σχεδιάσει αναπτυξιακά. Ο Δήμος Αβδήρων με  την χάραξη που έχει τώρα, βλέπω ότι εδώ και 25 χρόνια, δεν μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή μας. Και όταν γίνονταν ο Καλλικράτης είχαμε κάνει αγώνα για να γίνει έτσι όπως το περιγράφω, αλλά δυστυχώς κάποιοι είχαν άλλα σχέδια και δεν μας άκουσαν. Και μάλιστα τότε κάναμε και μια παράσταση στην Βουλή των Ελλήνων (με πρόεδρο Βουλής τον Φ. Πετσάλνικο, που είχε πάρει την θέση που ζητήσαμε) αλλά δυστυχώς το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε αυτήν την χάραξη. Όσο για την έδρα, είτε είναι η Γενισέα, είτε η Διομήδεια, είτε τα Άβδηρα, έτσι όπως είναι ο Δήμος Αβδήρων αυτήν την στιγμή, δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική. Δεν έχει καμία σχέση η ανάπτυξη των πεδινών χωριών (Πολύσιτος, Σούνιο, Σέλερο κλπ) με την παραθαλάσσια περιοχή. Όποιος και αν είναι Δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει σωστή αναπτυξιακή μελέτη για τα επόμενα 40 -50 χρόνια».

«ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΙ ΠΟΝΑ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΒΔΗΡΑ»

Επίσης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «με πονά το ότι μέσα από τον παραλιακό δήμο που είχαμε, θα μπορούσε να γίνει ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης και να τονιστεί η ελληνικότητα της περιοχής μέσα από τα Άβδηρα. Τα Άβδηρα για εμένα είναι η καρδιά της Θράκης και μέσα από τα Άβδηρα μπορεί να προβληθεί όλη η Θράκη. Δυστυχώς όμως, έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, τα Άβδηρα τα τελευταία 15-20 χρόνια φθίνουν και αυτό με πονά. Διότι έκανα 20 χρόνια αγώνα για να αναδειχθούν τα Άβδηρα όχι μόνον πανελλαδικά, αλλά παγκόσμια. Λυπάμαι όταν βλέπω ότι το διεθνές συνεδριακό κέντρο που είχε εγκριθεί και είχε χρηματοδοτηθεί δεν έγινε.

Λυπάμαι που έγινε η κεντρική αποχέτευση μέσα στα Άβδηρα και έμεινε εκεί. Λυπάμαι που βλέπω το αθλητικό κέντρο να έχει γίνει ερείπιο και να μην έχει λειτουργήσει καθόλου. Έμειναν μόνον ντουβάρια και ξοδεύτηκαν τα λεφτά του κόσμου. Λυπάμαι που βλέπω το κάμπινγκ του Μυρωδάτου εδώ και 20 χρόνια σε αυτήν την κατάντια. Λυπάμαι που βλέπω τα Λουτρά Ποταμιάς που δεν αξιοποιούνται αν και είναι ένας κρυμμένος «θησαυρός» για την περιοχή μας. Λυπάμαι επίσης που βλέπω την κατάντια της παραλιακής ζώνης, όπου γίνεται χαμός. Χωρίς σχεδιασμό, κτίζει ο καθένας ή βάζει μια παράγκα. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός εγκρίθηκε το 1999 για την περιοχή του Αη – Γιάννη, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε τίποτα. Και τώρα βλέπεις οτι σε ένα σημείο που είναι χαραγμένη η οριογραμμή του εγκεκριμένου σχεδίου (που ήταν 1500 στέμματα και μετά το χάραξαν 500 στρέμματα) ένα οικοπεδο πωλείται 100.000 ευρώ το στρέμμα και ένα που είναι στα όρια της οριογραμμής πωλείται 10.000 το στρέμμα. Είναι αδικία ή όχι; Δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη με αυτά τα εργαλεία. Συνολικά, όλα αυτά τα χρόνια, φταίμε όλοι μας για αυτό που έγινε.

Όσο για αυτό που είπα ότι «έγιναν τα λάθη του ΠΑΣΟΚ» εννοούσα ότι το 2010 που έγινε ο Καλλικράτης, δεν ενεργοποιήθηκε το ΠΑΣΟΚ όπως έπρεπε να ενεργοποιηθεί και να κάνει την χάραξη αυτή που έπρεπε να κάνει».

«ΑΠΟ 1612 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΤΑ ΑΒΔΗΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ 600 – ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ»

Αναφορικά με τα προβλήματα των Αβδηριτών, ο κ. Βουρβουκέλης, σημείωσε τα εξής:

«Μπορώ να αναφερθώ μόνον στην πρώην κοινότητα Αβδήρων. Δεν μπορώ να επεκταθώ σε άλλες περιοχές. Εδώ στα Άβδηρα, θα σας πω ότι το 2001 που έγινε η απογραφή, ήμασταν 1612 μόνιμοι κάτοικοι. Τώρα έχουμε φτάσει στους 600 (και αν είμαστε). Αυτό δείχνει μια παραμέληση των Αβδήρων και ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους νέους μας έτσι όπως είναι τα Άβδηρα. Για να κρατηθούν οι νέοι εδώ, εκτός του ότι έπρεπε να δώσουν μεγάλη έμφαση στην πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής και στην ιστορικότητά της, θα έπρεπε να δημιουργηθούν και κάποιοι πυλώνες, κάποιες επιχειρήσεις κλπ. Δυστυχώς όμως, αν έρθεις τον Χειμώνα, σε πιάνει κατάθλιψη. Έχει 7 άτομα στο καφενείο και… αυτό είναι όλο. Έκλεισαν και οι ταβέρνες. Δεν μπορεί να πάει έτσι ο τόπος μπροστά. Για εμένα, το πρώτο και κύριο είναι η πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με εργαλείο την ιστορικότητα και την ονομασία των Αβδήρων. Μέσα από εκεί, μπορούν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Αρκεί να σας πω ότι το 1998 που έφυγα εγώ, άφησα μελέτη και χρηματοδότηση (300.000.000) για το Συνεδριακό Κέντρο Αβδήρων και έμεινε έτσι. Άφησα την αποχέτευση των Αβδήρων και της Βελόνης στο πρώτο στάδιο και δεν προχώρησε. Άφησα το Πολιτιστικό Πάρκο στην πλαγιά του Αγίου Αθανασίου, όπου για εκεί είχε γίνει μια μελέτη για να ενωθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων με το Πολιτιστικό  Πάρκο για το οποίο είχαμε χαράξει και ορίσει για όλα τα πανεπιστήμια που έχουν έδρα Πυρηνικής Φυσικής από ένα στρέμμα (είχαμε χαράξει 280 στρέμματα περίπου) για να κάνουν ξενώνες και να έρχονται φοιτητές στα Άβδηρα. Μάλιστα εκείνη την εποχή μας επισκέφθηκαν 3-4 πανεπιστήμια για να κάνουν την διατριβή τους επάνω στο θέμα Πυρηνική Φυσική. Και μάλιστα είχε εγκριθεί να γίνει και μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στο κέντρο του χωριού, σε ένα παραδοσιακό σπίτι που είχαμε αγοράσει, που να περιλαμβάνει ο,τιδήποτε υπάρχει επάνω στο θέμα: Άβδηρα – Δημόκριτος – Πυρηνική Φυσική. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Όλα αυτά όμως από πίσω τους κρύβουν οικονομική άνθιση».