Δημ. Ψεμματάς: «Τεράστια η μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου στον Ν. Ξάνθης – Χειρότερα του…χρόνου»

Στοιχεία σοκ, για το ζωικό κεφάλαιο που «χάθηκε» από το 2010

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για την μείωση του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα και βοειδή) στον Νομό Ξάνθης, από το 2010 μέχρι και το 2022 και που δημοσιεύει σήμερα η «Θ».

Πιο συγκεκριμένα, το 2010 ο πληθυσμός των αιγοπροβάτων στην Ξάνθη ανέρχονταν σε 232.805 ζώα (1899 εκτροφές) ενώ το 2022 σε 144.194 ζώα (942 εκτροφές).

Αναφορικά με τα βοειδή, ο πληθυσμός τους στον Ν. Ξάνθης το 2010 ανέρχονταν σε 29.494 ζώα (921 εκτροφές), ενώ το 2022 σε 25.070 ζώα (773).

Πρόκειται για νούμερα που θα συνεχίσουν να αλλάζουν προς τα κάτω, όπως «προβλέπει» μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς, ο οποίος κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «κοροϊδία» την ενίσχυση των μόλις 6 ευρώ τον χρόνο, ανά ζώο, η οποία δεν είναι καν… ακατάσχετη!

«ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ – ΚΑΙ ΘΑ… ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ψεμματάς, επισήμανε στην «Θ» ότι «υπάρχει μεγάλη μείωση στο ζωικό κεφάλαιο. Η Ξάνθη – και γενικά η ΑΜΘ –  ήταν μια από τις πόλεις που είχε μεγάλη παραγωγή και σε αγελαδινό και σε αιγοπρόβειο γάλα. Έχουμε μεγάλη μείωση και μάλιστα θα συνεχιστεί η μείωση από τις εκτροφές. Πλέον, περπατούμε σε ένα «τεντωμένοι σχοινί» όλοι οι κτηνοτρόφοι. Κινδυνεύουμε κάθε μέρα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εφορία. Η κυβέρνηση αυτή μείωσε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Ενώ εμείς πωλούμε με 13% το γάλα μας, αγοράζουμε με 6%, οπότε γίναμε «συνέταιροι» με την Εφορία. Κάθε τρίμηνο, είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε – αναλόγως με την παραγωγή που έχει ο καθένας – 2000 και 3000 ευρώ ΦΠΑ. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα κλπ) αλλά και οι ζωοτροφές. Το κόστος παραγωγής σε εμάς, έχει τριπλασιαστεί. Η αύξηση που πήραμε σαν κτηνοτρόφοι στο γάλα, είναι της τάξης του 20-25% (από την καινούρια χρονιά, περιμένουμε οι αυξήσεις για το αιγοπρόβειο, σε πολλές περιπτώσεις να φτάσει και το 30%).

Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: Προσωπικά αγόραζα σόγια με 440 ευρώ τον τόνο και αυτήν την στιγμή τον αγοράζω 710 ευρώ. Το καλαμπόκι το αγόραζα 170 ευρώ τον τόνο από τον έμπορο και αυτήν την στιγμή το αγοράζω 400 ευρώ. Πως εγώ μπορώ να ανταπεξέλθω λοιπόν, ενώ το κέρδος για εμένα είναι 30% ενώ οι αυξήσεις που δέχθηκα είναι 60% και 70%;»

«ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΒΟΕΙΔΗ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ»

Αναφορικά με τα στοιχεία για την μείωση των βοειδών στον Ν. Ξάνθης από το 2010 έως το 2022, ο κ. Ψεμματάς σχολιάζει ότι «στα βοειδή είναι λίγο μικρότερη η μείωση, αλλά από αυτές τις 200 μονάδες που έκλεισαν, υπήρχαν και μονάδες με μεγάλες εκτροφές. Παρέμειναν οι μικρές στον κάμπο (όπου υπάρχουν 5 και 6 αγελάδες) αλλά έκλεισαν μονάδες με 150-200-300 αγελάδες. Είχαν πολλά ζώα, δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στο κοστολόγιο και έκλεισαν».

«ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ – ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟ 2023 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 50%»

Σε ερώτηση της «Θ» για το τι διαφαίνεται από εδώ και έπειτα αναφορικά με την κτηνοτροφία στον Νομό Ξάνθης, ο κ. Ψεμματάς, απαντά ότι: «Από εδώ και πέρα, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και αν στην Περιφέρεια ΑΜΘ είχαμε μια μείωση περίπου 30% από το 2021 στο 2022, φοβάμαι πολύ ότι το 2023, θα φτάσει περίπου το 40%-50% η μείωση. Είναι τρομερή η μείωση. Αυτό θα γίνει με μαθηματική ακρίβεια. Όσοι τα καταφέρουμε, θα επιβιώσουμε. Οι υπόλοιπες μονάδες θα κλείσουν».

«ΚΟΡΟΙΔΙΑ Η…ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ 6 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΑΝΑ ΖΩΟ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ»

Τέλος, αναφορικά με το αν υπάρχει κάποια ενίσχυση των κτηνοτρόφων στον «ορίζοντα», ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει. Εδώ και ένα χρόνο μιλούσαμε με τον Υπουργό και ζητούσαμε μια βοήθεια. Τώρα είπαν ότι θα δώσουν μια βοήθεια. Για να καταλάβετε όμως, σε μια μονάδα με 500 ζώα, σου δίνει βοήθημα 3000 τον χρόνο. Εμείς λέμε ότι αντί για 6 ευρώ που δίνει στο ζώο (αυτή είναι η αναλογία) τον χρόνο, θα θέλαμε να είναι τουλάχιστον 20 ευρώ. Η Ισπανία, η Ιταλία και πολλές άλλες χώρες, έχουν δώσει τρεις φορές αυτήν την ενίσχυση (από 20 ευρώ το ζώο) και η Ελλάδα – από το 2017 που είχε δώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυο φορές ένα πρόγραμμα deminimis για τα ζώα – δίνει για πρώτη φορά 6 ευρώ. Πέραν αυτού, τα χρήματα αυτά (6 ευρώ ανά ζώο) δεν είναι ακατάσχετα. Αν δηλαδή χρωστάς στην Εφορία ή στην τράπεζα ή οπουδήποτε, δεσμεύονται. Είναι… κοροϊδία».