Δένδιας από Βρυξέλλες: Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη αν ο εχθρός είναι εντός των πυλών

Νέο μήνυμα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα με αφορμή την προσπάθεια επανεξοπλισμού της Ευρώπης έστειλε ο Νίκος Δένδιας, πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύνθεση υπουργών Άμυνας.
Ο Νίκος Δένδιας στάθηκε στον Κανονισμό SAFE τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε ότι αφορά το Rearm Europe, κάτι το οποίο η Αθήνα έχει επανειλημμένως τονίσει.
Όπως ανέφερε, σε αυτό το εγχείρημα είναι απαραίτητο να συμμετέχουν χώρες που σέβονται και ασπάζονται το αξιακό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φωτογραφίζοντας την Τουρκία ανέφερε: «Δε νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες και μάλιστα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες και μάλιστα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη αν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η «Δράση Ασφάλειας για την Ευρώπη»
Στο μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε προτάσεις για τη δημιουργία ενός νέου πιστωτικού μηχανισμού με την ονομασία «Δράση Ασφάλειας για την Ευρώπη», ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της Γηραιάς Ηπείρου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Ταμείο θα προσφέρει δάνεια στα μέλη της ΕΕ και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία, για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.
Υπό την προεδρία της Πολωνίας οι εκπρόσωποι των κρατών – μελών ενέκριναν προσωρινά το κείμενο του προτεινόμενου κανονισμού, απόφαση η οποία αναμένεται να εγκριθεί επίσημα σε συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη.

Στη συνέχεια, το συμφωνηθέν σχέδιο θα παρουσιαστεί σε συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα. Μόλις εγκριθεί και δημοσιευθεί, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόγραμμα SAFE θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές Ιουνίου.
Το πρόγραμμα SAFE είναι μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης με τη στήριξη της βιομηχανίας όπλων. Καλύπτει τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως με τη μορφή δανείων, για την τόνωση της παραγωγής όπλων και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα.