Δεν διαθέτει ούτε τα… «στοιχειώδη» το υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Στα «εκτρώματα» και τα «αντιλειτουργικά θέατρα» που συναντούν «κακόμοιροι ηθοποιοί» στις περιοδείες τους, ανήκει και αυτό…

Ν. Ανταμπούφης: «Διαχρονική η ανεπάρκεια του Δήμου Ξάνθης σε ζητήματα πολιτισμού – Πλέον…ακατάλληλο το υπαίθριο θέατρο – Έχουν εγερθεί και ζητήματα νομιμότητας»

 

Ούτε τις…στοιχειώδεις υποδομές, διαθέτει το Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Δήμου Ξάνθης, το οποίο κατά τα άλλα αυτό το διάστημα έχει την «τιμητική» του, καθώς «φιλοξενεί» πλήθος συναυλιών (τοπικών και όχι μόνον συγκροτημάτων), θιάσων και παραστάσεων που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, περιοδεύουν στην επικράτεια.

Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» κ. Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίος στηλιτεύει για άλλη μια φορά την «αδιαφορία» του Δήμου Ξάνθης, γενικότερα για το κομμάτι του πολιτισμού και ειδικότερα για το υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης, που δεν διαθέτει ούτε τα…βασικά, ταλαιπωρώντας τους καλλιτέχνες, την στιγμή μάλιστα που όμοροι νομοί, διαθέτουν όχι απλά υπαίθρια θέατρα, αλλά…«στολίδια» ιδανικά για κάθε είδους χρήση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφορμή για το παραπάνω ρεπορτάζ, στάθηκε μια ανάρτηση του δημοφιλούς ηθοποιού κ. Γεράσιμου Σκιαδαρέση, ο οποίος κατά το προηγούμενο διάστημα, περιόδευσε με την παράσταση «Το Τάβλι» (Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης), που έκανε «στάση» και στην Ξάνθη. Ο κ. Σκιαδαρέσης, στην ανάρτησή του αναφέρεται σε «αντιλειτουργικά θέατρα» που συνάντησε, τα οποία δεν έχουν ούτε τα…στοιχειώδη για να διευκολύνουν τους ηθοποιούς.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΦΙΛΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ

Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε επακριβώς:

«Χριστούλη μου κάνε σε παρακαλώ τους δημάρχους μας να ρωτάνε και κάποιον ειδικό πρίν φτιάξουν ένα θεατράκι!!!!!!!
Βαρέθηκα να βλέπω εκτρώματα και αντιλειτουργικά θέατρα. Επίσης , πές τους ότι οι ηθοποιοί χρειάζονται ένα χώρο να αλλάζουν ρούχα πρίν και μετά την παράσταση!
Επίσης ότι καμμά φορά ,λέω εγώ τώρα, μπορεί και να θέλουν να κατ****σουν πριν την παράσταση!
Α! Καί ίσως να διψάνε μιάς καί είναι καλοκαίρι.
Ευχαριστώ καλέ μου Χριστούλη
(Ενας κακόμοιρος ηθοποιός σε περιοδεία)».

 

«ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΝΑΛΟΓΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Μιλώντας για όλα τα παραπάνω, ο κ. Ανταμπούφης ανέφερε στην «Θ» ότι «όχι μόνο το υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο αλλά γενικότερα οι χώροι που προσφέρει ο Δήμος Ξάνθης για τον πολιτισμό, είναι πολύ λίγοι σε σχέση με την δραστηριότητα την τοπική, πόσο μάλλον για να φιλοξενήσει δραστηριότητες που έρχονται στην πόλη μας για να παρουσιαστούν. Στην πλειοψηφία τους είναι μη λειτουργικοί και όπως αναφέρθηκε και στο σχόλιο του ηθοποιού, συνήθως δεν ικανοποιούν καμία προδιαγραφή. Είναι εντελώς ακατάλληλοι για τον λόγο για τον οποίο προσφέρονται. Δεν είναι τυχαίο, αλλά έχει να κάνει με μια διαχρονική ανεπάρκεια του Δήμου Ξάνθης και της απερχόμενης δημοτικής αρχής (αλλά και παλαιότερα του κ. Στυλιανίδη), οι οποίοι αντιλαμβάνονταν με έναν ιδιαίτερα «φτωχό» (για να το πω κομψά) τρόπο τα ζητήματα του πολιτισμού. Νομίζω ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη, πριν ορισμένοι άρχοντες και «ταγοί» του τόπου μας, κατανοήσουν ότι ο πολιτισμός δεν εξαντλείται σε κάποια σουβλάκια και σε μια σειρά συναυλιών με καλλιτέχνες αμφιβόλου ποιότητας και απήχησης».

 

«ΠΛΕΟΝ…ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ – ΕΧΟΥΝ ΕΓΕΡΘΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ»

«Ειδικότερα για τον χώρο του υπαίθριου θεάτρου, είναι ξεκάθαρο πως είναι ο πλέον ακατάλληλος. Έχουν εγερθεί κατά καιρούς ζητήματα και γύρω από την νομιμότητά του και τους τρόπους νομιμοποίησης της χρήσης του. Σε καμία περίπτωση όλα αυτά εδώ τα χρονια, αν και τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, δεν είχαμε μια συγκεκριμένη πρόταση και μια συγκεκριμένη προσπάθεια από την μεριά του Δήμου Ξάνθης, έτσι ώστε να αποκτήσει ένα «ανθρώπινο» πρόσωπο» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι οι περισσότερες παραστάσεις εξασφαλίσουν την πλήρωση του χώρου, σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας έχουν την ανάγκη ενός τέτοιου χώρου και ανταποκρίνονται στο καλλιτεχνικό κάλεσμα που γίνεται από διάφορα σχήματα που φιλοξενούνται. Παρόλα αυτά, από την δική του μεριά ο δήμος δεν έχει φροντίσει ώστε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες και εν πάση περιπτώσει με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει αυτό που λέμε «πολιτισμός». Γιατί, επαναλαμβάνω, ότι και η τωρινή (δηλαδή η απερχόμενη Δημοτική Αρχή) αλλά και η παλαιότερη, είχαν μια πολύ στενή αντίληψη για τα ζητήματα του πολιτισμού και τα περιόρισαν στα δικά τους «γούστα» τα οποία κατά την γνώμη μου είναι και αμφιλεγόμενα και χαμηλής ποιότητας. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτού τους είδους τα ζητήματα δεν απασχολούν την τωρινή δημοτική αρχή και πολύ φοβάμαι και την νέα που έρχεται. Δεν έχουμε δηλαδή εκείνα τα δείγματα, γιατί οι άνθρωποι που θα είναι και στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην πλειοψηφία τους είναι γνωστοί από προηγούμενες θητείες, έχουν δώσει δείγμα «γραφής» ο καθένας ξεχωριστά αλλά και από την συμμετοχή τους στις δημοτικές παρατάξεις από τα προηγούμενα συμβούλια και αυτό το δείγμα «γραφής» παραπέμπει σε μια λογική που εξυπηρετεί μεν αρκετές επιχειρήσεις της πόλης μας, δεν έχει να κάνει όμως σε τίποτα με τα ζητήματα πολιτισμού που πρέπει να υπηρετεί ένας δήμος».