Δ. Πλαστήρα: ΜΕΘ, έλλειψη προσωπικού, κύμα φυγής σε συνταξιοδότηση και οι 60 εργαζόμενοι σε αναστολή τα ειδικότερα θέματα του Νοσοκομείου Ξάνθης

Με αφορμή την μεθαυριανή κινητοποίηση των νοσοκομειακών…

Δεν έχουμε πλέον αντοχές – Εξαντληθήκαμε σωματικά και ψυχικά, σημειώνει στην «Θ», η πρόεδρος των εργαζομένων

Στο πανελλαδικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας, θα συμμετάσχουν το ερχόμενο Σάββατο και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ξάνθης. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μ.μ στην κεντρική πλατεία. Στο κάλεσμα συμμετέχουν και η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης καθώς και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ξάνθης.

Όσον αφορά στο πλαίσιο των διεκδικήσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, αφορά σε:

Δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη, συνταγογράφηση τεστ κορωνοϊού, ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό, άνοιγμα ΜΕΘ, ανάκληση οδηγιών ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού, ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ, αύξηση μισθών, μονιμοποίηση συμβασιούχων και εργατικό ατύχημα.

Ποια από όλα τα παραπάνω, αφορούν ιδιαιτέρως το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και τους εργαζόμενους του;

Απάντηση, δίνει μιλώντας στην «Θ» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΚ κ. Δώρα πλαστήρα, η οποία κάνει λόγο μεταξύ άλλων  για «κύμα φυγής σε συνταξιοδότηση» αλλά και για κουρασμένο και λίγο προσωπικό, καθώς την ίδια στιγμή παραμένουν σε αναστολή εργασίας, περίπου 60 εργαζόμενοι, ενώ αυτοί που επιστρέφουν λόγω νόσησης, καλούνται να αποφασίσουν αν θα εμβολιασθούν ή αν θα επιστρέψουν και πάλι στο σπίτι τους.

ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Αναλυτικότερα η κ. Πλαστήρα, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Η κινητοποίηση θα γίνει στο γενικότερο πλαίσιο για την υγεία, πανελλαδικά. Οι διεκδικήσεις δεν αφορούν νομίζω μόνον στο δικό μας Νοσοκομείο. Είναι αυτά που διεκδικούμε σαν υγειονομικοί εδώ και δύο χρόνια με την πανδημία (ένταξη στα βαρέα, που ακόμη δεν έχουμε μπει, συμβασιούχοι που θέλουν να μονιμοποιηθούν, PCR που θέλουμε να είναι δωρεάν, να αναγνωριστούν ως εργατικό ατύχημα οι θάνατοι καθώς έχουμε πολλούς συναδέλφους που έφυγαν μέσα στην πανδημία και όλα όσα υποστηρίζει η Ομοσπονδία και αποτελούν κοινά αιτήματα).

ΜΕΘ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ, ΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΝΞ

Αναφορικά με τα «ιδιαίτερα» προβλήματα και αιτήματα που αφορούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, η κ. Πλαστήρα επισήμανε ότι:

Πρώτα από όλα υπάρχει το θέμα της ΜΕΘ. Επιπλέον είναι η έλλειψη του προσωπικού που έχουμε. Είναι επίσης οι υγειονομικοί συνάδελφοι που λείπουν με αναστολή εργασίας (που ανέρχονται σε έναν αριθμό καθόλου ευκαταφρόνητο) από τους οποίους κάποιοι νοσούν και επιστρέφουν, αλλά με το τρίμηνο νόσησης που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα. Δεν γνωρίζω αν θα εμβολιασθούν ώστε να παραμείνουν ή αν θ  φύγουν και πάλι μετά το τρίμηνο.

Επίσης είναι η μεγάλη φυγή σε συνταξιοδότηση. Έχουμε «κύμα φυγής» για το οποίο άμεσα θα έπρεπε να μπει μια «ρήτρα» που αφορά σε «μια αποχώρηση –μια πρόσληψη», με διαδικασίες Fast Track, το οποίο δεν γίνεται. Τέλος, είναι πάρα πολύ κουρασμένο το υπάρχον προσωπικό, που πλέον είναι λίγο. Αυτό είναι που βιώνουμε όλοι. Έχει γίνει άρση αναστολής των κανονικών αδειών, αλλά παρόλα αυτά, με το προσωπικό που έχουμε, οι άδειές μας είναι μετρημένες, ενώ έχουμε όλοι ανάγκη από ξεκούραση.

ΠΕΡΙΠΟΥ 60 ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΟΧΕΣ – ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΜΕ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ

Επιπλέον, αναφορικά με τους εργαζόμενους σε αναστολή,  η κ. Πλαστήρα επισήμανε ότι:

Επιπλέον έχουμε πρόβλημα με τα άτομα που είναι σε αναστολή. Αν δεν εμβολιασθούν αυτοί που έχουν επιστρέψει, βγαίνουν ξανά σε αναστολή. Αυτοί που έχουν επιστρέψει και έχουν εμβολιασθεί είναι πολύ λίγοι (μιλώ περισσότερο για το νοσηλευτικό προσωπικό). Τα άτομα που βρίσκονται σε αναστολή σήμερα είναι περίπου 60. Όσοι έχουν έρθει με τρίμηνο, έχουν μια προθεσμία (μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου εν προκειμένω) για να εμβολιασθούν. Δεν γνωρίζω αν θα το πράξουν. Κάποιοι νόσησαν την τελευταία εβδομάδα, οπότε το τρίμηνό τους θα πάει ως τον Απρίλιο. Όμως όλο αυτό, μας αφήνει σε μια αναμονή. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, ενώ η δουλειά είναι δουλειά, το εμβολιαστικό κέντρο δουλεύει πολύ, έχουν ανοίξει και άλλες μέρες για τα παιδικά εμβόλια (όπου και εκεί χρειάζεται κόσμος) και το κυριότερο είναι ότι έχουμε όλοι ανάγκη να ξεκουραστούμε. Και όταν λέμε ότι πρέπει να ξεκουραστούμε, δεν εννοούμε να πάρουμε 2 ή 3 μέρες άδεια. Για εμάς δεν είναι τίποτα. Έχουμε να πάρουμε άδειες και ρεπό από το 2020 και έχει μπει το 2022.

Αλλιώς ήμασταν πέρυσι, αλλιώς πρόπερσι και αλλιώς είμαστε φέτος. Δεν έχουμε πλέον αντοχές. Έχουμε εξαντληθεί και σωματικά και ψυχικά. Συσσωρεύτηκε η κούραση και έπειτα, εκτός από το αυτό καθαυτό το νοσοκομειακό, είναι και η αποκοινωνικοποίηση που συμβαίνει σε όλους μας, ο φόβος που υπάρχει. Όλα αυτά μας επιβαρύνουν και ψυχικά.