«Χτύπησαν πίσω» οι ενδοσχολικές εξετάσεις από την «κυβερνοεπίθεση» στην Τράπεζα Θεμάτων

Μ. Κοσμίδου: «Καμία ανησυχία για τις πανελλαδικές εξετάσεις – Άλλη η διαδικασία μετάδοσης των θεμάτων»

Καθυστερήσεις και ανησυχία σε μαθητές αλλά και γονείς, προκάλεσε η «πτώση» της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων προχθές, Δευτέρα αλλά και χθες, Τρίτη, που σύμφωνα με τα δύο αρμόδια Υπουργεία δέχθηκε 280.000 «χτυπήματα» ανά δευτερόλεπτο.

Ο φόβος για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι αντίστοιχο, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που ξεκινούν αύριο για τα ΕΠΑΛ και μεθαύριο για τα ΓΕΛ, εκφράζεται από υποψηφίους αλλά και γονείς από την πρώτη ημέρα του εν λόγω «φαινομένου». Εντούτοις, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν άλλο σύστημα μετάδοσης θεμάτων αλλά και δυο ακόμη εναλλακτικές, όπως εξηγεί μιλώντας στη «Θ» η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μαριγούλα Κοσμίδου.

«Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ 280.000 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ»

Πιο αναλυτικά η κ. Κοσμίδου, αναφορικά με τα όσα συνέβησαν με την Τράπεζα Θεμάτων, εξήγησε στην «Θ» ότι «όπως επισημαίνει και η κοινή ανακοίνωση των δύο Υπουργείων, προχθές δέχθηκε μια «επίθεση» η συγκεκριμένη πλατφόρμα με 280.000 «χτυπήματα» ανά δευτερόλεπτο. Αντιλαμβάνεστε τι σήμαινε αυτό. Η πλατφόρμα «καταλάβαινε» ότι 280.000 σχολικές μονάδες, της ζητούσαν να δώσει τα θέματα. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν ήταν προετοιμασμένη μια πλατφόρμα για τόσες χιλιάδες επισκέψεις, γιατί δεν υπάρχουν τόσες χιλιάδες σχολικές μονάδες στην επικράτεια. Αυτό ήταν κάτι κακόβουλο, το οποίο – κατά την δική μου άποψη – το μόνο στο οποίο στόχευσε (και έπληξε) ήταν όλη η διαδικασία για τους μαθητές και μάλιστα τους έφηβους μαθητές, πολλοί εκ των οποίων είναι δύσκολο να διαχειριστούν τέτοιες αγχογόνες καταστάσεις. Βέβαια να πούμε ότι όλα έχουν ξεπεραστεί και όλοι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έχουν δώσει εξετάσεις. Χθες μάλιστα έδωσαν και οι μαθητές που την προηγούμενη περίοδο ήταν ασθενείς, επομένως έχει πλέον ομαλοποιηθεί η διαδικασία».

«ΔΥΟ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΘ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ»

Επιπλέον η ίδια εξήγησε ότι τα δύο εκ των τεσσάρων θεμάτων, δίνονται από την Τράπεζα Θεμάτων, ενώ τα άλλα δύο από τον Σύλλογο Διδασκόντων του εκάστοτε σχολείου, ωστόσο η διαδικασία των εξετάσεων δεν ξεκινά εάν δεν υπάρχουν όλα τα θέματα. Παράλληλα, η κ. Κοσμίδου, τόνισε ότι «υπάρχουν τρεις δυνατές κληρώσεις, σε περίπτωση που στις δύο πρώτες θεωρηθεί ότι είναι θέματα με έναν βαθμό δυσκολίας που δεν αρμόζει ή δεν ταιριάζει στο επίπεδο των παιδιών του σχολείου. Μπορούμε δηλαδή να «εξατομικεύσουμε» την διαδικασία και να την εξειδικεύσουμε στο σχολείο μας. Πραγματικά εμείς ως Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν είχαμε πολλά θέματα, γιατί ιδίως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου (στα περισσότερα σχολεία) είχαν τελειώσει την προηγουμένη. Εμφανίστηκαν μόνον δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις, μια στην Χρυσούπολη και μια στην Κομοτηνή (ένα ΓΕΛ και ένα ΕΠΑΛ). Τα παιδιά όμως χθες έδωσαν τις εξετάσεις τους και δεν τίθεται κανένα θέμα. Υπήρχαν διεργασίες που έγιναν με τα λεωφορεία ώστε να περιμένουν και να φύγουν αργότερα. Αυτό έγινε όπου ήταν εφικτό, ενώ όπου δεν ήταν, λύθηκε αλλιώς το θέμα. Πράγματι όμως η Περιφέρεια είχε την ίδια συμπεριφορά που είχαν και οι άλλες περιφέρειες. Ήταν στοχευμένο, συνολικό, οργανωμένο, μεθοδευμένο και από ο,τι διαβάζω έχει κινηθεί και μια παρέμβαση από την Εισαγγελία, νομίζω, για όλο αυτό. Θεωρώ ότι θα βρεθεί από πού ήρθε αυτή η όλη κίνηση. Έχουμε πλέον τα μέσα. Καλώς ή κακώς έχουμε περάσει σε μια ηλεκτρονική εποχή και τα «ίχνη» παραμένουν και μπορούν να βρεθούν… Θεωρώ ότι ανταπεξήλθαμε καλά. Σαφέστατα και δεν θα έπρεπε να γίνει. Από εδώ και πέρα, στο σύστημα, θεωρώ ότι θα μπουν και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί. Ήταν επίσης και το θέμα ότι ήταν και η πρώτη ημέρα του Υπηρεσιακού Υπουργού Παιδέιας και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για έναν άνθρωπο στον οποίο παρουσιάζεται κάτι τέτοιο την πρώτη μέρα. Ευχόμαστε να μην έχουμε άλλα τέτοια συμβάντα».

«ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ – ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ – ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΑΜΘ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ»

«Όσον αφορά στην διαδικασία μετάδοσης θεμάτων στις πανελλαδικές, δεν έχει καμία σχέση με την Τράπεζα Θεμάτων. Γίνεται με άλλο σύστημα, γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει υπάρξει ποτέ πρόβλημα και εκεί έχουμε και δεύτερη αλλά και τρίτη «εναλλακτική» παραλαβής των θεμάτων, οπότε πραγματικά δεν τίθεται κανένα θέμα και δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας για όλη την διαδικασία» συνέχισε η ίδια, ενώ αναφορικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν, αύριο Πέμπτη για τα ΕΠΑΛ και μεθαύριο, Παρασκευή για τα ΓΕΛ, η κ. Κοσμίδου σημειώνει: «Στις 1/6 ξεκινούν τα Επαγγελματικά Λύκεια. Στην Περιφέρειά μας είναι 1669 υποψήφιοι (296  στην Ξάνθη) στα ΕΠΑΛ. Όσον αφορά στα Γενικά Λύκεια που ανοίγουν τις εξετάσεις τους στις 2/6, έχουμε συνολικά στην ΑΜΘ 3793 υποψηφίους (799 στην Ξάνθη). Στο σύνολο στην Περιφέρειά μας, εξετάζονται πανελλαδικά 5462 υποψήφιοι ΕΠΑΛ και ΓΕΛ ενώ έχουμε και 59 υποψηφίους στα Ειδικά Εκπαιδευτικά Εξεταστικά Κέντρα. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους. Θα πω ότι κάθε μέρα είναι διακριτή, ξεχωριστή και έτσι πρέπει να την βλέπουν οι υποψήφιοι. Να έχουν αντοχές, να έχουν στοχοπροσήλωση, οργανωτικότητα, μεθοδικότητα και παρακαλώ τις τοπικές κοινότητες, γειτονιές, πολυκατοικίες, κοινωνίες, να δείξουν λίγο σεβασμό σε αυτόν των αγώνα και να κάνουν ησυχία, ιδίως τις ώρες κοινής ησυχίας».