Χριστουγεννιάτικη ενίσχυση με επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα

Όλο και πιο κοντά έρχεται η προοπτική να δοθεί και εφέτος από την κυβέρνηση έκτακτο οικονομικό βοήθημα για την αντιμετώπιση του «κύματος» ακρίβειας σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων.
Χριστουγεννιάτικο επίδομα 250 ευρώ αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση σε ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά και άλλες κατηγορίες πολιτών, ως ανάχωμα στην αύξηση των τιμών των τροφίμων, η οποία ενισχύεται από τη γενικότερη αβεβαιότητα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η σκέψη του Υπουργείου Οικονομικών είναι να καταβληθεί τουλάχιστον ένα έκτακτο βοήθημα πριν από το τέλος του 2023 σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που το έχουν ανάγκη, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι
Επίσης, θα αποφασισθεί τελευταία στιγμή –αν και εφόσον δοθεί αυτό το έκτακτο βοήθημα– να περιλαμβάνει και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ανεξαρτήτως αν λάβουν ή όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς.
Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λάβουν όσοι έχουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ. Το επίδομα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και διαμορφώνεται στα 100 ευρώ για άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ, σε 150 ευρώ για συντάξεις από 700 έως 1.100 ευρώ και σε 200 ευρώ για κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ.
Τι ισχύει για την επιταγή ακρίβειας
Όσον αφορά την επιταγή ακρίβειας που εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση σε ευάλωτους, αυτή αναμένεται να ανέρχεται σε 250 ευρώ και θα αφορά κυρίως μακροχρόνια ανέργους, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά που λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα καθώς και εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Αν ληφθεί απόφαση να δοθεί και στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά προηγούμενων ετών, και συγκεκριμένα θα αφορά περίπου 1.200.000 δικαιούχους με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ για τους άγαμους και ετήσιο ατομικό εισόδημα 9.600 ευρώ και έως 16.800 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τους έγγαμους, με τη μέση σύνταξη του καθενός από τους δύο συζύγους να είναι έως 700 ευρώ.
Το όριο αξίας περιουσίας ανέρχεται στις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία.
Οι άνεργοι
Για τους 100.000 μακροχρόνια ανέργους (μη επιδοτούμενους) με εγγεγραμένη ανεργία στον ΟΑΕΔ από 12 έως 24 μήνες, την τελευταία φορά που τους είχε δοθεί έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ είχαν θεσπιστεί τα εξής κριτήρια εισοδήματος:
Μέχρι 9.600 ευρώ για τους άγαμους και έως 16.800 ευρώ για τους έγγαμους. Την τελική απόφαση πάντως για όποια επιταγή ακρίβειας δοθεί θα τη λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.