Χρ. Μέτιος: «Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας»

Το έργο της ανάπτυξης δικτύων Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ παρουσιάσθηκε σήμερα στην Ξάνθη

493 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου, άμεσα και έμμεσα οφέλη, ευκαιρίες και προοπτικές

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον της ενημερωτικής ημερίδας κατά την οποία παρουσιάστηκε το έργο: «Ανάπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ξενοδοχείο Elisso, στην Ξάνθη, μετά και την υπογραφή που «έπεσε» από τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας του έργου που αφορά την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στην ΠΑΜΘ.

Με την ένταξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος ώστε η Περιφέρεια ΑΜΘ να διαθέσει τους πόρους (29.608.416 ευρώ) στην Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), προκειμένου να κατασκευαστεί το δίκτυο που θα παρέχει φυσικό αέριο σε έξι πόλεις της Περιφέρειας -Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 56.563.974 ευρώ, έχει σκοπό να αυξήσει τη χρήση του φυσικού αερίου στις εμπορικές επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες (υπάρχουν ήδη 150 χιλιόμετρα δικτύου στην Περιφέρεια που εξυπηρετούν τέτοιους καταναλωτές) και να φέρει το φυσικό αέριο στους οικιακούς καταναλωτές, παρέχοντας φθηνή και καθαρή ενέργεια.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα κατασκευαστούν 493 χιλιόμετρα δικτύου και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, με δυνατότητα επέκτασης του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ»

Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος ανέφερε ότι «πραγματικά γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της περιφέρειας με την ανακοίνωση αυτού του σπουδαίου έργου. Διαθέτουμε 29,6 εκ. ευρώ για το Δίκτυο Φυσικού Αερίου και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Θα αναπτυχθούν 493 χιλιόμετρα δικτύου και έτσι θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά, τα δημόσια κτίρια θα μπορέσουν να συνδεθούν με το δίκτυο αυτό και να έχουν πρόσβαση σε μια μορφή ενέργειας και φιλική προς το περιβάλλον και χαμηλού κόστους. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις, είτε για τις επιχειρήσεις είτε για τα νοικοκυριά και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την τοπική μας οικονομία αλλά και την ανάπτυξη γενικότερα».

 

«ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ

«Η εκτίμησή μας, είναι ότι θα μπορέσουμε (εφόσον όλα πάνε καλά γιατί δεν γνωρίζουμε αν θα προκύψουν ενστάσεις κατά την διαδικασία) μέσα στο 2020 να έχουμε τις πρώτες συνδέσεις» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας με έμφαση ότι «πρόθεσή μας είναι παράλληλα με την εκτέλεση του έργου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και της εκτέλεσης για την επόμενη φάση, όπου και άλλες πόλεις που θα είναι πιο κοντά στο δίκτυο που θα κατασκευαστεί, να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε (και πάλι από το επιχειρησιακό πρόγραμμα) ώστε να συνδεθεί το Φυσικό Αέριο και με άλλα αστικά κέντρα. Υπάρχει ήδη ένα δίκτυο στην περιφέρειά μας περίπου 150 χιλιομέτρων για βιομηχανίες, επομένως αυτό θα επεκταθεί».

 

«ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2019 ΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ – ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΑ ΕΡΓΑ»

Από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Στεφανία Μωσσέ ανέφερε ότι «η ΔΕΔΑ είναι η εταιρία που θα κατασκευάσει τα δίκτυα διανομής στις έξι πόλεις της περιφέρειας. Εκφράζω εκ μέρους όλης της ΔΕΔΑ που ξεκινά επίσημα πλέον το μεγάλο αυτό έργο, που αποτελεί το πρώτο έργο αεριοδότησης της περιφέρειας και συμβάλλει στο να γίνει ενεργειακός «κόμβος» η Ελλάδα και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχια η οποία στον βορρά είναι πιο έντονη κα επείγει να διορθωθεί. Τα έργα μας θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2019, οι δημοπρατήσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2019 ενώ θα ξεκινήσουν και πρόδρομα έργα (πριν από το καλοκαίρι) για να εξοικειωθούν με την διαδικασία και οι πολίτες κάποιων πόλεων όπου υπάρχει ενεργό δίκτυο (όπως στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή). Οπότε θα έχουμε και πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις, επικοινωνία με τον κόσμο, τους μηχανικούς, τους επαγγελματικούς φορείς, προκειμένου να συντονιστούμε καλύτερα και να δείξουμε και ιδιαίτερη προσοχή στον παραγωγικό ιστό της κάθε πόλης και να είμαστε πιο συγκεκριμένοι».

«ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2021 ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ – ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2023 ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ»

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα η κ. Μωσσέ επισήμανε ότι «μέχρι το τέλος του 2021 θα ολοκληρωθούν οι επεκτάσεις των δικτύων. Δηλαδή οι μεγάλοι αγωγοί, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 θα ολοκληρωθούν οι συνδέσεις που χρηματοδοτούνται από αυτό το έργο. Συνδέσεις, ωστόσο, θα γίνονται καθόλη την διάρκεια. Οι πολίτες, οι επαγγελματίες και οι βιομηχανίες θα μπορούν να συνδεθούν από τώρα σε όλο και μεγαλύτερο εύρος δικτύου σε αυτές τις έξι πόλεις».

 

«ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ»

Κλείνοντας αναφορικά με τα άμεσα και τα έμμεσα οφέλη από το φυσικό αέριο η ίδια σημείωσε ότι «το φυσικό αέριο είναι σαφώς πιο οικονομική λύση αυτήν την στιγμή σε σχέση με το πετρέλαιο και όσο περνά ο χρόνος η απόσταση θα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης με το φυσικό αέριο υπάρχει μια περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, αλλά παράλληλα δημιουργείται και μια «μόχλευση» κεφαλαίου, μια ευκαιρία για θέσεις εργασίας στις πόλεις αυτές (είτε αυτό αφορά άμεσα εμάς ή τους εργολάβους αναδόχους, τους προμηθευτές, τους επιβλέποντες, τους μηχανικούς που θα κάνουν τις μελέτες και τις εγκαταστάσεις). Ευελπιστούμε ότι όλο αυτό θα γίνει γρήγορα και θα δώσει μια «ζωντάνια»  στις περιοχές αυτές και μια αίσθηση από πλευράς της κυβέρνησης και της ΔΕΔΑ ότι δεν απομονώνεται ενεργειακά η περιφέρεια, ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται γρήγορα και ότι ο πολίτης έχει μια βοήθεια».

«ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ 493 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ»

«Φιλοδοξούμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου στην περιφέρειά σας. Σήμερα η περιφέρεια ΑΜΘ έχει ένα μήκος δικτύων σε πέντε πόλεις (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα) μήκους 147 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 117 είναι μέσης πίεσης (δηλαδή περισσότερο σε ΒΙ.ΠΕ)  και τα 20 είναι μέσα στις πόλεις. Με το πενταετές πρόγραμμα που έχουμε, μέχρι το τέλος του 2021, φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε αυτά τα δίκτυα ούτως ώστε να φτάσουμε τα 493 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 485 θα είναι δίκτυο χαμηλής πίεσης (δηλαδή ανάπτυξη δικτύου μέσα στις πόλεις) για να τροφοδοτηθούν οι οικιακοί και εμπορικοί πολίτες και τα υπόλοιπα μέσης πίεσης» ανέφερε από την δική του πλευρά ο Διευθυντής Έργων της ΔΕΔΑ κ. Αυγουστίνος Σγουράκης, επισημαίνοντας ότι «οι συνδέσεις που έχουμε ως στόχο, μέχρι το 2023 είναι περίπου 11.500 και αυτός είναι ο ελάχιστος στόχος. Ευελπιστούμε ότι με την θέρμη που έχει «αγκαλιάσει» ο κόσμος το φυσικό αέριο στην Β. Ελλάδα, θα είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός».

 

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΠΟΣΒΕΣΗ»

Αναφορικά με τα κόστη εγκατάστασης σε νοικοκυριά ο ίδιος σημείωσε ότι «εξαρτάται από τον όροφο, γιατί υπάρχει η δυνατότητα να κάνει και αυτόνομη σύνδεση χωρίς να απαιτείται η ομόφωνη γνώμη της πολυκατοικίας. Βέβαια μέχρι τώρα έπρεπε να συμφωνεί το 50+1 για την εγκατάσταση του κεντρικού λέβητα, αλλά τώρα ο καθένας μπορεί στο μπαλκόνι του να «τραβά» μια «γραμμή» έξω. Εμείς φέρνουμε δωρεάν το αέριο μέχρι την είσοδο του οικοπέδου του (της οικονομικής γραμμής) και από εκεί και έπειτα θα επιβαρύνεται ανάλογα με τον όροφο, με ένα ενδεικτικό ποσό πολύ χαμηλό. Άρα εμείς θα κάνουμε δωρεάν την σύνδεση. Εκείνο που θα του κοστίσει είναι για να κάνει την αλλαγή της εσωτερικής εγκατάστασης, να βάλει τον επιτοίχιο λέβητα, για να έχει ζεστό νερό και στο καλοριφέρ και στην κουζίνα. Το κόστος κυμαίνεται από 1.500 ευρώ για την αυτόνομη θέρμανση. Αν θα τοποθετηθεί κεντρικός λέβητας (στην πολυκατοικία) το κόστος κυμαίνεται από 3000 έως 5000 ευρώ, το οποίο επιμερίζεται στα διαμερίσματα. Βέβαια αυτά αποσβήνονται πολύ εύκολα, επειδή είμαστε φθηνότεροι κατά 30% σε σχέση με το πετρέλαιο. Μέσα σε λίγα χρόνια γίνεται απόσβεση και δεν έχουμε απώλειες, έχουμε καλύτερη απόδοση και άλλα πλεονεκτήματα».