Χωρίς πολλές παρανομίες, ολοκληρώνεται η κυνηγετική σεζόν στην Ξάνθη – Μειώνονται οι ερασιτέχνες ψαράδες…

Οι πρόεδροι των δύο συλλόγων αναφέρονται αναλυτικά στη «Θ»

Καλή και ήρεμη χρονιά για τους κυνηγούς, με αφορμή την κυνηγετική περίοδο που ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την μια και δυσκολίες με αφορμή την νέα σεζόν για τους ερασιτέχνες αλιείς από την άλλη.

Το χόμπι του κυνηγιού, αν και έφερε νέους κυνηγούς, δεν αύξησε αλλά ούτε μείωσε αισθητά τον αριθμό των φετινών αδειών, ενώ την ίδια στιγμή, διαφαίνεται μείωση στον αριθμό των ερασιτεχνών αλιέων αν και δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές, μετά την κατάργηση της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, όσο οι Βούλγαροι συνάδελφοι τους βέβαια «ισοφαρίζουν» ενδεχομένως αυτόν τον αριθμό.

Αυτά ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Χάρης Χόχολης και ο πρόεδρος των Ερασιτεχνών Αλιέων Ξάνθης κ. Σήφης Μεϊμαρίδης.

«ΚΑΛΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ, Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ – ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΦΕΤΟΣ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χόχολης εξήγησε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις σε ότι αφορά τον αριθμό των αδειών για φέτος: «οι άδειες φέτος, κυμάνθηκαν περίπου στις 1700 και είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ίσως και λίγο λιγότερο. Είχαμε πάρα πολλές άδειες νέων κυνηγών που έδωσαν εξετάσεις, ενώ αναφορικά με έκτροπα και παρανομίες, δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη περίπτωση που να είναι άξια λόγου. Οι θηροφύλακες, εκτελούν τα καθήκοντά τους, προβαίνουν σε ελέγχους και περιπολίες, καταγράφουν τους ελέγχους που κάνουν, έχουν κάνει και μηνύσεις (και κατά συγκεκριμένων προσώπων και κατ΄αγνώστων, διότι μερικές φορές, τοποθετούν ηχομιμητικές συσκευές, τις οποίες εντοπίζουμε  κατάσχουμε αλλά προχωρούμε σε μήνυση κατ΄αγνώστων, αφού δεν γνωρίζουμε ποιος τις τοποθετεί). Γενικά, δεν είχαμε κάποιο έκτροπο για να σημειώσουμε και να αναφέρουμε την συγκεκριμένη στιγμή. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι και στην επόμενη σεζόν, εάν συνεχίσει το κυνήγι με αυτά τα βήματα και δεν υπάρξει αλλαγή εις βάρος των κυνηγών, θα υπάρχουν και άλλοι νέοι κυνηγοί. Είναι μια καλή χρονιά, ειδικά στα τριχωτά θηράματα (αγριογούρουνο και λαγό). Στα πουλιά είναι λίγο λιγότερο καλή, λόγω των καιρικών συνθηκών. Βλέπετε ότι φέτος δεν υπάρχει Χειμώνας όπως τον γνωρίζαμε από παλιά, οπότε δεν είχαμε πάρα πολλά μεταναστευτικά – κυρίως – πουλιά που έρχονται στην Ελλάδα. Εν πάση περιπτώσει, μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε, συνολικά, μια καλή χρονιά, αν και έχουμε ακόμη ένα μήνα για να κλείσει και χωρίς «παρατράγουδα» και μεγάλες παρανομίες.

Επιπλέον υπάρχει περίπτωση να παραταθεί το κυνήγι του αγριόχοιρου και συνήθως βγαίνει μια απόφαση λίγο πριν το τέλος της σεζόν. Τα συνεργεία εκδίωξης, υφίστανται  ακόμη, αλλά όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία με το Δασαρχείο και κατόπιν ενημέρωσης του Δασαρχείου. Το Δασαρχείο επιβλέπει και δίνει το «πράσινο φως» για συγκεκριμένες δράσεις».

«ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ…ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΧΟΜΠΙ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν το κυνήγι αποτελεί ένα ακριβό ή όχι χόμπι, ο κ. Χόχολης, απαντά ότι «το κυνήγι, βασικά είναι μέρος της ιδιοσυγκρασίας του κάθε κυνηγού. Όπως είναι ο ερασιτέχνης ψαράς, που θέλει να πάει να ψαρέψει, έτσι είναι και ο κυνηγός οποίος το έχει «μέσα» του. Αυτό πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Δεν είναι κάτι που «καλλιεργείται». Παρόλες τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις, βλέπω ότι οι κυνηγοί εξακολουθούν να ασκούν την θήρα. Ίσως όχι όπως παλιά – όταν μπορούσαμε να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα και να φύγουμε εκτός νομού – αλλά επειδή συνήθως κυνηγούμε ως «παρέα» οι περισσότεροι, το ρυθμίζουμε μέσω της παρέας. Γενικά, θα έλεγα ότι η κυνηγετική δραστηριότητα έχει κάποια έξοδα, γιατί έχουμε και τα σκυλιά οπότε έχουμε και τροφές, εμβόλια, φάρμακα αλλά και το κόστος του καυσίμου (βενζίνη), τα φυσίγγια κλπ. Είναι ένα χόμπι, που δεν μπορώ να πω ότι είναι πανάκριβο, αλλά έχει και αυτό τα έξοδά του.

«ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΟ ΧΟΜΠΙ– ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ –  ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΛΙΕΑΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαρίδης, επισήμανε ότι «η ερασιτεχνική αλιεία, άρχισε να γίνεται ένα ακριβό χόμπι, γιατί μέσα στην ακρίβεια που υπάρχει σε όλη την κοινωνία, είναι και η ερασιτεχνική αλιεία (καύσιμα, συντήρηση, λάδια, ανταλλακτικά, μηχανή, σκάφη, βάρκες κλπ). Και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι συνεχώς  στο διαδίκτυο πωλούνται βάρκες και σκάφη. Σε όλα αυτά, όπως είχαμε πει και την προηγούμενη φορά είναι και τα λιμενικά τέλη. Δεν μιλάμε για ακριβό ποσό, αλλά για κάποιον που έχει λίγα χρήματα και μια βαρκούλα σε ένα λιμάνι που δεν παρέχει αυτά που πρέπει να παρέχει, είναι ακριβά. Δηλαδή από 40 ευρώ τον χρόνο, τα τέλη έφτασαν στα 110 και δεν είναι μόνον η αύξηση κατά 300% και δεν μπορούμε να το «ξεμπλοκάρουμε» γιατί έχει πολλή «φασαρία» με τις Ομοσπονδίες μας (αν και εμείς συνεχίζουμε) αλλά είναι και ο ΦΠΑ. Δεν ήξερα ότι μπαίνει ΦΠΑ στα δημοτικά λιμενικά τέλη, γιατί είναι ανταποδοτικά, Πληρώνεις το νερό, το λιμάνι, το φως κλπ. Και ήρθε ένας νόμος που μέσα σε τρεις σειρές λέει ότι μπαίνει συν 24% ΦΠΑ στα τέλη αλιείας των ερασιτεχνικών σκαφών. Όλα αυτά, επειδή και η Ξάνθη απέχει και από την θάλασσα 25-30 χλμ- έχουν γίνει «αρνητικά» για την ερασιτεχνική αλιεία και το χόμπι. Βέβαια, παραμένει ένα λαϊκό σπορ στο οποίο επιδίδονται και αυτοί που έχουν σπίτια στην παραλία και οι φίλοι τους κλπ. Εκτιμώ ότι οι αριθμοί των ερασιτεχνών αλιέων, μειώνονται. Μέσα σε όλα τα άλλα μειονεκτήματα του συλλόγου μας είναι ότι δεν κατορθώσαμε να έχουμε ένα γραφεί για απογραφές, ταμεία και υπαλλήλους κλπ (αν και έχουν περάσει πολλοί δήμαρχοι). Σύλλογοι υπάρχουν πολλοί, αλλά είναι σύλλογοι – σφραγίδες.

Από όλους τους Συλλόγους Αλιέων, είμαστε στους ελάχιστους συλλόγους που είναι επίσημοι, καταγεγραμμένοι, με φορολογικές δηλώσεις, ΑΦΜ, καταστατικά, έσοδα, έξοδα κλπ. Μόνον το λιμενικό ταμείο θα σας πει αν μειώνονται ή όχι οι αριθμοί. Κατά την γνώμη μου, μειώνονται. Προστίθενται όμως τα σκάφη από την Βουλγαρία και μας «ισοφαρίζουν». Βέβαια, ερασιτέχνες αλιείς δεν είναι μόνον αυτοί που έχουν βάρκες αλλά και άλλοι εκατοντάδες που ψαρεύουν από έξω, με τα καλάμια τους, για τους δικούς τους λόγους. Τέλος, το άλλο κακό είναι ότι έχει καταργηθεί η άδεια ερασιτεχνικής αλιείας, για να μην επιβαρύνονται οι λιμενικοί σταθμοί. Χάσαμε βέβαια και από εκεί (που πληρώναμε 5-10 ευρώ για ένα βιβλιάριο) και έτσι δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές των ερασιτεχνών αλιέων ανά την Ελλάδα».