Χωρίς δομή φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών ακόμη η Ξάνθη

Με αφορμή την χθεσινή Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Κ. Κουρτίδης και Σ. Ψωμά, μιλούν στην «Θ»

Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών η χθεσινή και η «Θ» επαναφέρει ένα μείζον θέμα, που αφορά στις δομές φιλοξενίας γυναικών που υφίστανται βία, στην Ξάνθη.

Δομές, για τις οποίες υπάρχει πάντα η πρόθεση να δημιουργηθούν, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τίποτε δεν έχει προχωρήσει.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης και πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ο οποίος διευκρινίζει ωστόσο ότι έχουν δεσμευθεί τα κονδύλια για τον εξωραϊσμό του κτιρίου επί της οδού Χατζησταύρου ώστε – σε πρώτο στάδιο – να δίδονται υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης κ. Σοφία Ψωμά μιλώντας στην «Θ»  επισημαίνει πως –για την ώρα τουλάχιστον – δεν έχει βρεθεί χρηματοδοτικό «εργαλείο» αναφορικά με την δημιουργία αντίστοιχης δομής, στέλνοντας παράλληλα και το δικό της μήνυμα, για την τόσο σημαντική ημέρα.

«Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ‘’ΤΑΞΕΙΣ’’ – ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ  ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κουρτίδης τόνισε ότι «η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει τάξεις (πλούσιους, φτωχούς, μορφωμένους ή μη). Αφορά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και μετά από τόσα χρόνια ισότητας ανδρών και γυναικών τόσο εκλογικά όσο και οικονομικά, υπάρχουν «γυάλινες στέγες» που πρέπει να σπάσουν και οι γυναίκες να συνεχίσουν να αναρριχώνται. Ας μην γελιόμαστε. Οι γυναίκες είναι σε δυσμενέστερη θέση τόσο σε εργασιακό επίπεδο (εκτός από την Δικαιοσύνη όπου είναι περισσότερες από τους άνδρες) όσο και πολιτικό επίπεδο. Στην πολιτική δεν υπάρχει ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, πλην της Ισλανδίας (είναι το μόνο κράτος όπου οι γυναίκες είναι πολλές περισσότερες από τους άνδρες). Υπάρχει βέβαια η ποσόστωση, αλλά όχι για τις εκλεγμένες αλλά για τις υποψήφιες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προβούμε σε μέτρα ώστε να υπάρχει σεβασμός του ενός φύλου προς το άλλο, ώστε αυτά που αποτελούν απομεινάρια ενός παλιού και κακού παρελθόντος να εξαλειφθούν και – πλέον – να δώσουμε την δυνατότητα στην γυναίκα να αποκτήσει αυτοδιάθεση, να μπορεί να αφήνει το παιδί της σε παιδικούς (άρα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχουν παιδικοί) κλπ. Πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες θα καταπατάται οποιαδήποτε σκέψη, όχι μόνον για βία αλλά και για ανισότητα. Είναι σαν ένας στόχος που ποτέ δεν τον πετυχαίνουμε αλλά πρέπει πάντοτε να τον πλησιάζουμε. Άρα, σαν πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, δηλώνω την ταύτισή μου με όλους αυτούς τους αγώνες που έγιναν τόσα χρόνια και με όλες τις πολιτικές της ΓΓ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας που μόνο στόχο έχουν την εξάλειψη αυτού του φαινομένου».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΟΙΚΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ – ΣΙΓΟΥΡΗ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ»

Αναφορικά με την δομή φιλοξενίας γυναικών που έχουν υποστεί βία, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «ως προς αυτό το κομμάτι, θα δώσουμε οίκημα σε αυτούς που θέλουν να κυνηγήσουν την βία κατά των γυναικών. Γιατί, πλέον – μετάτα πρόσφατα γεγονότα με ιδιωτικές δομές- θα πρέπει να υπάρχει και μια εποπτεία από το δημόσιο. Συνεπώς, συνεργαζόμαστε με το Ν.Π.Δ.Δ που λέγεται «Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης» που προτίθεται να βοηθήσει, να δίνει δωρεάν συμβουλές σε γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης, παρόλο που η υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας της ΠΕ Ξάνθης, είναι σε δύσκολη κατάσταση (που έχει την επιμέλεια των Νομών Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης) θα ζητήσω να συνδράμουν ως κοινωνική πρόνοια και να βοηθήσουν τις γυναίκες αυτές και το μόνο που μένει είναι η ψυχολογική στήριξη. Θέλουμε να ξεκινήσουμε σε επίπεδο πρόληψης. Πρέπει να πούμε στα παιδιά μας, να σέβεται ο ένας τον άλλον (αγόρια – κορίτσια). Για την καταστολή, φυσικά υπάρχουν οι εισαγγελικές αρχές μας και τα δικαστήριά μας, που είναι εξαιρετικά. Το επίπεδο φιλοξενίας, πρέπει να το δούμε, γιατί χρειάζεται προσοχή. Εμείς, έχουμε την δομή, αλλά θα ζητήσουμε την συνδρομή δημόσιων φορέων (εισαγγελίας, αστυνομίας κ.α)

Αντιλαμβάνεστε ότι μετά τα πρόσφατα γεγονότα που έχουν συμβεί σε δομές, θέλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν όλα αυτά. Δεν πρέπει να υπάρχει προχειρότητα. Το οίκημα υπάρχει, απλώς είμαι πολύ επιφυλακτικός για να το λειτουργήσουμε. Πρέπει να δούμε τον τρόπο, τον φορέα και την λειτουργία. Θα κάνουμε μια σύσκεψη μόλις ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και ο εξωραϊσμός του ( ήδη έχουν δεσμευθεί τα χρήματα από τον Περιφερειάρχη μας) και θα δούμε το «ποιος» και το «τι». Σίγουρα θα υπάρχουν θέματα πρόληψης, νομικής υποστήριξης και ψυχικής υποστήριξης. Από εκεί και πέρα, θα δούμε το κομμάτι της φιλοξενίας. Θέλω να υπάρχει εμπιστοσύνη, άρα θα πρέπει να βρεθεί ένας δημόσιος φορέας που θα το αναλάβει και όχι ιδιωτικός».

«ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ»

Από την πλευρά της η κ. Ψωμά επισήμανε ότι «25η Νοεμβρίου. Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Το μήνυμα είναι  πως σαν γυναίκες δεν πρέπει να μένουμε σιωπηλές όταν αντιμετωπίζουμε περιστατικά οποιασδήποτε μορφής βίας (λεκτική, σωματική, κ.α) από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Προφανώς, όλες αυτές οι γυναίκες δεν είναι μόνες. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη όταν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Ήδη, το αρμόδιο υπουργείο με υφυπουργό την κ. Συρεγγέλα, με την γραμμή 15900, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το θέμα και ήδη έχουν καταγραφεί πάρα πολλά περιστατικά. Να σημειωθεί ότι μια πολύ σημαντική εξέλιξη του 15900 και όλης αυτής της εκστρατείας του υπουργείου, είναι και η δωρεάν νομική υποστήριξη, καθώς – εννοείται πως – αν δημιουργηθούν τέτοια ζητήματα, η πρώτη αντίδραση μιας γυναίκας είναι να συμβουλευθεί κάποιον νομικό, ώστε να μπορέσει να φύγει από τα αυτό το νοσηρό κλίμα που βιώνει».

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ‘’ΕΡΓΑΛΕΙΑ’’ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ – ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΠΟΡΩΝ»

Αναφορικά με την δομή φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών,  η ίδια σημείωσε ότι «ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, πραγματικά είχε ξεκινήσει με την ιδέα να δημιουργηθεί μια δομή στην περιοχή. Ωστόσο, λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να βρεθούν τα χρηματοδοτικά «εργαλεία», η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε. Υπάρχει βέβαια σαν σκέψη που θα μπορούσε να τελεσφορήσει, αλλά προς το παρόν παραμένει στάσιμη. Αναμένουμε να ανοίξει κάποιο χρηματοδοτικό «εργαλείο», ώστε να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία. Την δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» της υλοποίησης αλλά και της στελέχωσης (υπάλληλοι, ψυχολόγοι κ.α). Θέλουμε μια δομή, όχι για να γίνει μια «φιέστα» αλλά για να είναι αποτελεσματική για εκείνες που θα την αναζητήσουν. Αν και υπάρχει στις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής, «πάγωσε» προσωρινά. Είμαστε σε συζητήσεις αναφορικά με την εύρεση των πόρων. Ενδεχομένως να ξεκινήσει κάτι με το νέο ΕΣΠΑ, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς».