Χαρ. Κολοζώφ: «Η κατεύθυνση της Ευρώπης, το βασικό διακύβευμα των εκλογών»

Ο υποψήφιος για… υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΑΜΘ, μιλά στην «Θ»

«Διαχρονικό το… κουσούρι της Αριστεράς – Καλή ευκαιρία να δούμε πως  δουλεύει η ‘’άμεση Δημοκρατία’’», σημειώνει ο ίδιος

Σε διαδικασία εκλογής υποψηφίων, οι οποίοι θα αναδειχθούν την Κυριακή 14 Απριλίου για να… καταρτίσουν το Ευρωψηφοδέλτιο για την 9η Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Θ» συνομίλησε με τον υποψήφιο για υποψήφιο Ευρωβουλευτή κ.  Χαρίλαο (Χάρη) Κολοζώφ, ο οποίος κάνει λόγο για μια «πρωτόγνωρη και πρωτοποριακή διαδικασία» αλλά και για μια «καλή ευκαιρία να δούμε πως δουλεύει η ‘’άμεση δημοκρατία’’». Ο καταγόμενος από την Καβάλα υποψήφιος, αναφέρεται παράλληλα στα βιογραφικά του στοιχεία αλλά και στις θέσεις του για την Ευρώπη, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον κατακερματισμό της Αριστεράς στην χώρα μας.

«ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ»

Πιο αναλυτικά αναφορικά με την διαδικασία εκλογής των υποψηφίων που θα στελεχώσουν το Ευρωψηφοδέλτιο, ο κ. Κολοζώφ επισήμανε στην «Θ» ότι «την Κυριακή θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές και θα βγουν οι τελικοί υποψήφιοι που θα στελεχώσουν το Ευρωψηφοδέλτιο. Είναι και πρωτόγνωρο και πρωτοποριακό. Είναι ο,τι έχουμε αυτήν την στιγμή πιο κοντά σε άμεση Δημοκρατία. Είχε ανοίξει η πλατφόρμα για τους υποψηφίους, καταθέσαμε όσοι θέλαμε βιογραφικό (ποιοι είμαστε και τι σκεφτόμαστε για την Ευρώπη) και έγινε μια πρώτη επιλογή. Οπότε όσοι επιλεχθήκαμε, μπήκαμε στην διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είμαστε 9 άτομα και θα εκλεγούν 2. Την Κυριακή 14 Απριλίου λοιπόν, έχουμε τις εκλογές δια ζώσης, ενώ μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά όσοι το είχαν δηλώσει μέχρι την προηγούμενη Κυριακή. Η διαφοροποίηση είναι ότι όσοι έχουν επιλέξει την διαδικτυακή ψηφοφορία, μπορούν να διαλέξουν μια περιφέρεια και κάποιον υποψήφιο που επιθυμούν. Όσοι θα πάνε στα εκλογικά κέντρα, θα ψηφίσουν μόνον τους υποψηφίους από την Περιφέρεια στην οποία ανήκει το εκλογικό κέντρο».

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ Χ. ΚΟΛΟΖΩΦ

Αναφορικά με το πρόσωπό του, ο ίδιος επισήμανε ότι «είμαι Μηχανολόγος – Μηχανικός, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Καβάλα. Ήρθα για σπουδές στην Θεσσαλονίκη και συνεχίζω να ζω και να εργάζομαι εκεί, στον ιδιωτικό τομέα, σαν Μηχανολόγος – Μηχανικός και Τεχνικός Ασφαλείας. Είχα και συνεργασίες με διάφορους ομίλους του εξωτερικού και επί πέντε χρόνια με μια γαλλική εταιρεία, οπότε και έβλεπα τα πράγματα της Ευρώπης από πιο κοντά και τα τελευταία χρόνια εργάζομαι σαν σύμβουλος Μηχανικός σε ένα πολύ μεγάλο γραφείο που έχει το ίδιο αντικείμενο».

«ΚΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ‘’ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ’’ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος απαντά:

«πάντα ήμουν στον συγκεκριμένο χώρο. Ξεκινώντας από το ΚΚΕ εσωτερικού, στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι η φυσική συνέπεια αυτού του χώρου. Πάντα ήμουν κοντά στα κοινά, απλώς δεν ήμουν στην «πρώτη γραμμή», όπως λένε. Όταν είδα την διαδικασία αυτή με την άμεση εκλογή, έστειλα ένα βιογραφικό (για να πω την αλήθεια δεν έχω και ιδιαίτερες κομματικές επαφές μέσα στο κόμμα) και μου ήρθε η απάντηση ότι έχω επιλεγεί, μαζί με κάποια άλλα πολύ αξιόλογα άτομα και ξεκινήσαμε αυτό το γρήγορο «ταξίδι», διότι είχαμε μια εβδομάδα για την εσωκομματική διαδικασία. Και είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία για να δούμε και πως δουλεύει αυτό που λέμε «άμεση δημοκρατία». Κάναμε δυο – τρεις επαφές, κάποιες συνεντεύξεις, κάποια παρουσίαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την Κυριακή θα «κατεβούμε» για να ψηφιστούμε. Όσοι ψηφιστούμε, θα μπούμε στο τελικό ψηφοδέλτιο. Όλοι εμείς θα καλύψουμε τις 35 θέσεις, καθώς 5 θα βάλει ο πρόεδρος και οι 2 είναι οι εν ενεργεία Ευρωβουλευτές. Έτσι θα βγουν τα 42 άτομα».

«Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ – ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ… ΚΟΥΣΟΥΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»

Αναφορικά με τις θέσεις του για την Ευρώπη και την λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή των Ελλήνων, που «αιμορραγεί», όσο συνεχίζει και ο γενικότερος κατακερματισμός της Αριστεράς, ο κ. Κολοζώφ, σημειώνει τα εξής:

«Το βασικό διακύβευμα σε αυτές τις Ευρωεκλογές, είναι το ποια κατεύθυνση θέλουμε να ακολουθήσει η Ευρώπη. Έχουμε δει ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει φύγει από τις βασικές αρχές και αξίες που είχε όταν ιδρύθηκε και έχει προχωρήσει σε κάποιες άλλες, πιο συντηρητικές –  και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ακροδεξιές – και πιο πολεμοχαρείς πρακτικές, όπως βλέπουμε και με τον πόλεμο με την Ουκρανία. Εμείς αυτό που θέλουμε – και εγώ προσωπικά και το κόμμα – είναι να ξαναγυρίσει η ΕΕ στις βασικές της αρχές. Να είναι η Ένωση η οποία θα στηρίζει και τους πολίτες των χωρών που την απαρτίζουν και όσους κατοικούν σε αυτήν την περιοχή (οικονομικοί μετανάστες κ.ο.κ.) και φυσικά να ξαναγίνει ο βασικός «πόλος» ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Έχουν πάει προς τα πίσω μέσω του Κοινοτικού Προϋπολογισμού άλλες δράσεις και στέλνουμε πάρα πολλά χρήματα για πολεμικές επιχειρήσεις ή για εξοπλισμούς κλπ. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε. Η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναγίνει «παίκτης» στις διεθνείς εξελίξεις και όχι «ουραγός». Αυτήν την στιγμή, άγεται και φέρεται από την Αμερική. Έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική και λέμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Άρα είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε και στον κόσμο, από την επομένη των εσωκομματικών εκλογών μας (δηλ. από Δευτέρα) ότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι ούτε εκλογές «Β’ Εθνικής», ούτε εκλογές μέσα από τις οποίες στέλνουμε κάποιους για να «ξεχρεώσουμε» κάποια γραμμάτια ή ο,τιδήποτε άλλο, αλλά είναι πολύ σοβαρές εκλογές και έχουν πολύ σαφές πολιτικό μήνυμα. Αυτό είναι «είτε επιδοκιμάζουμε είτε αποδοκιμάζουμε τις πολιτικές και πρακτικές που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η ΕΕ». Τον ίδιο αντίκτυπο έχει και στην εσωτερική πολική σκηνή. Οι Ευρωεκλογές δηλαδή είναι πολιτικές εκλογές και είναι άμεσα συνδεδεμένες και με την χώρα. Άρα είναι ένα πολιτικό μήνυμα που πηγαίνει προς δυο κατευθύνσεις. Προς την Ευρώπη κυρίως και δευτερευόντως, εσωτερικά, στην κυβέρνηση. Η Αριστερά έχει αυτό το «κουσούρι» εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σε ελάχιστες περιπτώσεις ήταν ενωμένη. Συνήθως δημιουργούνται ομάδες, φράξιες, μικρά κόμματα κλπ που έχουν μια διαφορετική οπτική. Πιστεύω ότι αυτήν την στιγμή, έτσι όπως είναι οι συσχετισμοί, οι Ευρωεκλογές θα είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό «βαρόμετρο» για τις περεταίρω εξελίξεις. Είναι – αν θέλετε – μια πρώτη αναμέτρηση και για τα άτομα που έφυγαν από την ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησαν την Νέα Αριστερά αλλά και για τα υπόλοιπα πολιτικά σχήματα. Για αυτό πρέπει να πούμε στον κόσμο πως οι Ευρωεκλογές δεν είναι εκλογές διαμαρτυρίας και το «να ρίξω την ψήφο μου σε ένα μικρό κόμμα». Το θέμα είναι να έχεις μια συγκεκριμένη πολιτική θέση και να πεις ότι «την δική μου πολιτική θέση κα άποψη, την εκφράζει καλύτερα το ‘’τάδε΄΄ κόμμα». Άρα η δουλειά μας είναι να κοινωνήσουμε στον κόσμο το δικό μας μήνυμα και να φέρουμε όσους περισσότερους μπορούμε κοντά μας».