Χαμός με τις αιτήσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων στην Ξάνθη

Ρ. Μπατζακίδου: «Κομφούζιο με την ηλεκτρονική διαδικασία»

Α. Μπαλτζοπούλου:«Ακολουθούμε τις οδηγίες της ομοσπονδίας»

 

«Συνωστισμός» παρατηρείται με την υποβολή αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο για την επιστροφή των παρακρατήσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τους συνταξιούχους και στην Ξάνθη.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έθεσε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ προκειμένου οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις και να μην δημιουργείται το αδιαχώρητο στις διευθύνσεις πληρωμών του φορέα.

 

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ

Η υποβολή αιτήσεων έχει ως στόχο τη διακοπή παραγραφής των αναδρομικών.

Οι μειώσεις συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι:

Α) αυτές του νόμου 4051/2012, που επέβαλε περικοπές επικουρικών συντάξεων κατά 10% στο σύνολο του ποσού σύναξης από 200 ως 250 ευρώ, κατά 15% από τα 250 ως τα 300 ευρώ και κατά 20% στις επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ. Στις τρεις αυτές περικοπές, οι επικουρικές μετά τις μειώσεις διατηρούσαν κατώτατο όριο τα 200 ευρώ, 225 ευρώ και τα 250 ευρώ αντίστοιχα.

Β) αυτές του νόμου 4093/2012, που επέβαλε μειώσεις στο άθροισμα συντάξεων με την εξής κλίμακα: 5% για άθροισμα συντάξεων από τα 1.000 ως 1.500 ευρώ, 10% μείωση από τα 1.500 ως τις 2.000 ευρώ, 15% μείωση από τις 2.000 ως τις 3.000 ευρώ και 20% μείωση επί αθροίσματος συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ.

Γ) αυτές του νόμου 4093/2012 για την κατάργηση των Δώρων στις κύριες συντάξεις, που ήταν 800 ευρώ ετησίως με 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας.

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ

Σε λειτουργία έθεσε προ ημερών  η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) την on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης που αφορά μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί σε κύριες ή επικουρικές συντάξεις (αναδρομικά).

Η αίτηση απευθύνεται στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή στους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή συσσώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

H εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ στις «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους».

Στην επιλογή αυτή υπάρχει η αίτηση για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.

Μόλις επιλέξουν αυτό το πεδίο οι συνταξιούχοι μεταφέρονται στην εφαρμογή του TAXISnet και θα πρέπει να γράψουν τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για τη φορολογική τους δήλωση , καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Αμέσως μετά ανοίγει η σελίδα με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει καταχωρισμένα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο).

 

«ΧΑΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Όλη την παραπάνω διαδικασία, με έντυπες αιτήσεις που αποστέλλονται συστημένα, έχει ολοκληρώσει σχεδόν ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίου, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει αποστείλει η ΠΟΠΣ. Ωστόσο παράλληλα στην Ξάνθη «τρέχει» και η ηλεκτρονική διαδικασία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχουν επωμιστεί οι λογιστές – φοροτεχνικοί, καθώς για αυτήν απαιτείται η είσοδος στο σύστημα με τους κωδικούς taxis, όπως εξηγεί στην «Θ» η Πρόεδρος της ΕΦΕΕΞ κ. Ρένα Μπατζακίδου.

 

«ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ»

Ειδικότερα η ίδια αναφέρει ότι «ως συνήθως αποδέκτες όλων είμαστε εμείς. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Το θέμα όμως είναι πώς να για να γίνουν όλες αυτές οι αιτήσεις χρειαζόμαστε αποφάσεις συντάξεων καθώς εκεί αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία, από ποια ταμεία συνταξιοδοτούνται και πολλοί δεν τα έχουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κομφούζιο που δεν ξέρω κατά πόσο θα έχει αποτέλεσμα. Πολύ λίγα πράγματα έχουν βγει για αυτό και πρέπει να γνωρίζει ο καθένας από ποιο ταμείο συνταξιοδοτείται, ποιος είναι ο αριθμός μητρώου της σύνταξής του κλπ. Αν δεν τα γνωρίζουμε αυτά, είναι αδύνατον να γίνουν οι αιτήσεις. Ξεκίνησε το «κύμα» και στην Ξάνθη, γιατί όταν ακούμε ότι θα πάρουμε λεφτά τρέχουμε όλοι. Έτσι γίνεται πάντα και είναι λογικό. Εκείνο που έχουμε να συμβουλεύσουμε στους συνταξιούχους είναι να ανατρέξουν στις αποφάσεις της συνταξιοδότησής τους και με αυτές αλλά και με ο,τι άλλο έγγραφο έχουν από επικουρικά ταμεία, να τα προσκομίσουν για να μπορέσουμε να κάνουμε και εμείς την δουλειά μας και να τους κάνουμε τις αιτήσεις. Αν δεν τα έχουμε αυτά, δεν μπορούν να γίνουν οι αιτήσεις. Αν δεν τα έχουν, ας πάνε στα ΚΕΠ ή στα ταμεία τους να τα ζητήσουν. Μιλούμε για αριθμούς ΔΙΑΣ, αριθμό μητρώου σύνταξης, αριθμό μητρώου απόφασης συνταξιοδότησης κλπ. Πάντως αυτό που έχουμε ακούσει είναι ότι δεν αρκεί μόνον η αίτηση στο ταμείο. Χρειάζεται να γίνουν και ομαδικές αγωγές. Το κατά πόσο πραγματικό είναι όμως αυτό, εμείς δεν το ξέρουμε. Θα πρέπει το κράτος να το δει κάτω από άλλη οπτική γωνία και ο,τι είναι να δώσει, να το δώσει εφόσον είναι παράνομα παρακρατηθέν και να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Το θέμα είναι προχθές ακόμη βγήκαν οι αιτήσεις και δεν έχουμε προλάβει καν να ενημερωθούμε. Δεν έχουν βγει οδηγίες και βαδίζουμε στα «τυφλά» στην ουσία. Ας περιμένουν λίγο οι συνταξιούχοι. Έχουμε προθεσμίες μπροστά μας. Ας γίνουν την επόμενη εβδομάδα ή σε δέκα ημέρες. Δεν χρειάζεται να έρθουν μόλις το άκουσαν».

«ΣΥΣΤΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΠΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ»

Από πλευράς της διαδικασίας αποστολής εντύπων προς τις ανάλογες διευθύνσεις τώρα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου στην Ξάνθη κ. Άννα Μπαλτζοπούλου εξηγεί ότι «μας έστειλε η ΠΟΠΣ δικό της τύπο αιτήσεων, τις οποίες δίνουμε στους συνταξιούχους. Αυτές στέλνονται με συστημένη επιστολή (για να κρατούν την απόδειξη) από τους συνταξιούχους. Πρόκειται για αιτήσεις που αφορούν την κύρια σύνταξη και το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην αρωγής). Οι συνταξιούχοι τις αποστέλλουν μόνοι τους, γιατί με «δέματα» και ομαδικές αποστολές, έχω την βεβαιότητα ότι πηγαίνουν στον «κάλαθο των αχρήστων». Βέβαια ο καθένας μπορεί να κάνει ο καθένας. Ακόμη και ηλεκτρονική αποστολή. Όμως η δική μας ομοσπονδία θέλει να τις κάνουμε έντυπα, μεμονωμένα, μία για την κύρια σύνταξη και μια για την επικουρική (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) με συστημένες επιστολές. Είτε γίνει ηλεκτρονικά είτε με αποστολή. Ωστόσο εμείς προς τους συνταξιούχους μας, προκειμένου να μην πληρώσουν δικηγόρο, υποδεικνύουμε να τις αποστέλλουν με αυτόν τον τρόπο. Ήδη οι συνταξιούχοι του δημοσίου στην Ξάνθη έχουν πάρει πάνω από 300 αιτήσεις. Έχει ξεκινήσει το «κύμα» και κοντεύουμε να περατώσουμε την διαδικασία. Προχθές για παράδειγμα που ήμουν στο γραφείο, είχα πάνω από 100 συνταξιούχους για αυτό το ζήτημα».