«Χάλκινος» στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, ο Ξανθιώτης παλαιστής Νίκος Ιωσηφίδης

Θ. Ηλιάδης: Δύσκολο… ΝΑΙ, Ακατόρθωτο… ΟΧΙ!

«Είναι δύσκολο και για τους δυο μας, αλλά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει», λέει στη «Θ» ο προπονητής του

Ένα παλληκάρι μόλις 19 ετών νέος Ολυμπιονίκης, κατάφερε να κάνει διπλά υπερήφανη την Ξάνθη, αλλά και την Ελλάδα,  αφού απέσπασε χάλκινο μετάλλιο στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη, στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι «όποιος θέλει, μπορεί».

Ο λόγος για τον Νίκο Ιωσηφίδη, που αγωνίστηκε στα 77κ και θα συνεχίσει στο Πανελλήνιο Ανδρών, που θα διεξαχθεί στις 21 Μαΐου στο Κικλίς, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ», ο προπονητής του κ. Θεόδωρος Ηλιάδης, ο οποίος μιλά για τις δυσκολίες που ξεπεράστηκαν, αφού οι δύο άνδρες κατάφεραν να βρουν τους σωστούς «κώδικες επικοινωνίας» και να επιστρέψουν με το Ολυμπιακό μετάλλιο στο στήθος.

Ο προπονητής της «Ολυμπιακής Φλόγας», αναφέρθηκε στην συγκίνηση και στην χαρά του Νίκου Ιωσηφίδη, αλλά και στον έτερο αθηναίο αθλητή του Αλέξανδρο Παπαδάτο που κατάφερε να αποσπάσει την 3η θέση στο πρωτάθλημα, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει το δικό του μήνυμα σε όλα τα παιδιά της Ξάνθης, προτρέποντάς τα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, ανεξάρτητα από το αν το άθλημα που θα ακολουθήσουν ονομάζεται πάλη, ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ…

Αναλυτικότερα ο κ. Ηλιάδης, εξήγησε ότι:

Είναι πολύ δύσκολο. Ο Νίκος Ιωσηφίδης, κατεβαίνει και στους κανονικούς αγώνες και είναι πρωταθλητής. Έχει μειωμένη ακοή (κατά 70%). Δεν μπορεί να ακούσει τίποτα χωρίς ακουστικό. Έκανα τέσσερα χρόνια (αν και ασχολείται έξι χρόνια με το άθλημα)  για να τον καταλάβω και να με καταλάβει. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συμμετέχει στα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και στην Ολυμπιάδα (φέτος). Είναι δύσκολα και για εμένα και για εκείνον.

Στο πανευρωπαϊκό, που κατεβήκαμε το 2019 (στην Λευκορωσία) πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες παίδων, εφήβων και ανδρών. Ο Νίκος κατέβηκε στους παίδες και βγήκε δεύτερος στην Ελληνορωμαϊκή και τέταρτος στην Ελευθέρα. Παραλίγο μάλιστα να πάρει το χρυσό μετάλλιο. Δεν το πήρε για έναν πόντο, γιατί δεν μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί μου. Νόμιζε ότι κέρδιζε, αλλά δεν κέρδιζε. Του είπα να πάρει άλλον ένα πόντο, αλλά δεν το κατάλαβε και δεν τον πήρε – ενώ μπορούσε – και έχασε το μάτς για εκείνον τον πόντο. Εκεί, φαίνεται η δυσκολία. Τώρα, το κατάλαβε, κάναμε προετοιμασία και φανταστείτε ότι πέρυσι, στο Παγκόσμιο πάλεψε με τον Ιρανό στον μικρό τελικό και είχε χάσει 8-0 και φέτος, τον κέρδισε πανηγυρικά με 10-2. Η διαφορά του Ιωσηφίδη φαίνεται και με τις προπονήσεις και με το γεγονός ότι συνεννοούμαστε καλύτερα μεταξύ μας.  Ο Νίκος, είναι και πρωταθλητής Ελλάδος (σε παίδων, εφήβων, ανδρών). Το ίδιο και ο Παπαδάτος, που επίσης είναι πρωταθλητής Ελλάδος και κωφός. Και ο Παπαδάτος βγήκε τρίτος και τον προπονώ μέσω της Ομοσπονδίας των Κωφών. Μετεγγράφηκε πέρσι στον ΠΑΟΚ και πηγαίνουμε και κάνουμε κοινή προετοιμασία.

Είναι δύσκολο όλο αυτό και ήδη έχω μάθει λίγα από νοηματική. Ο Νίκος, μιλά, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει καλά (δεν ακούει και δεν καταλαβαίνει τις λέξεις) και στεναχωριέται πάρα πολύ για αυτό.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ «ΡΙΓΟΣ»

Επίσης, ο κ. Ηλιάδης, τόνισε ότι:

Όταν κατέβηκα στους πανευρωπαΊκούς αγώνες των κωφών, είδα το «κλίμα» που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά (ευρωπαϊκά και παγκόσμια αλλά και τώρα στην Ολυμπιάδα). Τα παιδιά αυτά είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους. Ακόμη και αν χάσουν, ακόμη και αν κερδίσουν, γίνονται φίλοι (κορίτσια και αγόρια). Μιλάμε για 6000 και πλέον αθλητές από όλο τον κόσμο (σε μπάσκετ, τζούντο, ταε κβο ντο, ποδόσφαιρο, τένις, επι κοντώ κ.α). Όταν το είδα αυτό το πράγμα στην Λευκορωσία, με έπιασε ένα ρίγος. Ήταν κάτι φανταστικό. Αν δεν το βιώσει ένας άνθρωπος αυτό – και βλέπει απ΄έξω τους κωφούς που τους έχουν στο περιθώριο – δεν μπορεί να το καταλάβει.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΟΙ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Σε ερώτηση της «Θ» για το πώς ένιωσε ο Νίκος Ιωσηφίδης όταν πήρε το χάλκινο μετάλλιο και ποια θα είναι τα επόμενα «βήματά» του,  ο κ. Ηλιάδης, απαντά:

Ένιωσε φανταστικά. Έκλαιγε. Την Παρασκευή θα κάνουμε μια προπόνηση (θα τον αφήσω να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει ως εκείνη την ημέρα) και το Σάββατο θα πάει στο Πανελλήνιο Ανδρών στο Κιλκίς. Αυτό είναι πολύ καλό, αλλά είναι δύσκολο για αυτούς (θα συμμετάσχει και ο Παπαδάτος). Βέβαια, τώρα έχουμε «κώδικα επικοινωνίας» και ενημερώνω τους διαιτητές ότι τα παιδιά είναι κωφά (αν και οι περισσότεροι τα γνωρίζουν ήδη) για να είναι κοντά τους και να τους «χτυπούν» στον ώμο. Σίγουρα είναι πιο δύσκολο, αν και πλέον έχουν «μπει στο νόημα» και παρακολουθούν τους διαιτητές με την σφυρίχτρα.

ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ – ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΩΦΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Αναφερόμενος στα παιδιά της Ξάνθης, ο προπονητής της «Ολυμπιακής Φλόγας», τόνισε ότι «μέσα στο Δημοτικό του Ευμοίρου, υπάρχει και τμήμα κωφών, όπου φοιτούν 4 παιδιά (ίσως να είναι και περισσότερα). Συνεννοήθηκα με την διευθύντρια, ώστε κάποια στιγμή να έρθει κάποιος από την Ομοσπονδία, να πάμε και εγώ και ο Ιωσηφίδης και να μιλήσουμε σε αυτά τα παιδιά. Ήδη με κάλεσε μια μητέρα για το παιδί της, αλλά λόγω των προπονήσεων που είχα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενόψει Ολυμπιάδος, δεν συνεχίσαμε την κουβέντα. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μιας και επιστρέφουμε στην Ξάνθη, θα το κοιτάξουμε. Να μιλάμε στα παιδιά για να δουν πόσοι κωφοί, κατάφεραν να πάρουν ένα ολυμπιακό μετάλλιο (γιατί και τα κωφά τα παιδιά από μεγάλες χώρες, όπως Ρωσία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν κ.α. κατεβαίνουν και σε κανονικούς αγώνες, μέχρι και στα προολυμπιακά τουρνουά). Μιλάμε για όλα τα παιδιά. Το μήνυμά μου, προς όλα αυτά τα παιδιά, είναι να ακολουθήσουν γενικά τον αθλητισμό, όχι μόνον την Πάλη. Εδώ και χρόνια το λέω, όταν βλέπω να πηγαίνουν για ένα μήνα σε κάποιο άθλημα και τον άλλον μήνα σε κάποιο άλλο άθλημα και μετά να τα παρατούν και να μπλέκουν με τσιγάρα, με ουσίες, με ποτά, με ξενύχτια κλπ. Πρέπει κάποια στιγμή να συνεισφέρουν και οι γονείς και να τα «τελειώσουν» αυτά. Όσο το παιδί είναι σε μικρή ηλικία, πρέπει να δώσει τον εαυτό του στον αθλητισμό (κολύμβηση, πάλη, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ταε κβο ντο κ.α).

22 ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΤΗΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά που προπονούνται στον Παλαιστικό Σύλλογο Ξάνθης «Ολυμπιακή Φλόγα» είναι 22. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Ηλιάδης, «τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω του covid, οι γονείς αποφεύγουν να στείλουν όλα τα παιδιά. Πολλές φορές δεν τα στέλνουν ούτε στο σχολείο αν υπάρχει κάποιο κρούσμα. Αυτό είναι δύσκολο και για εμάς, διότι εκεί που είχαμε φτιάξει την ομάδα σωστά, οι γονείς φοβούνται πολύ, γιατί στην πάλη, υπάρχει άμεση επαφή».