Αυξημένη η κίνηση στο Νέστο, αλλά… ανύπαρκτες οι υποδομές

Το κολύμπι στο Ποτάμι και τα νερά από το Φράγμα του Θησαυρού-Μιλά στην «Θ» ο ιδιοκτήτης της Riverland

Ξεκίνησε ήδη η αυξημένη κίνηση στην Γαλάνη και στα Στενά του Νέστου, με αιχμή την σημερινή μέρα της Πρωτομαγιάς, ενώ πολλοί φλερτάρουν από τώρα με τα νερά του Ποταμού, στα οποία επιθυμούν να κολυμπήσουν όταν ανέβει λίγο ακόμη η θερμοκρασία. 

Την ίδια στιγμή πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν την περιοχή για εναλλακτικές δραστηριότητες, στα νερά του Νέστου, αν και το rafting, έχει αρχίσει να…«βουλιάζει», δεδομένων των λιγότερων νερών που ούτως η άλλως αφήνει το Φράγμα, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο ιδιοκτήτης της Riverland κ. Ηλίας Μιχαηλίδης, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο ποτάμι. 

«ΣΕ ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ…ΖΗΤΗΜΑ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»

Αναλυτικότερα, ο ίδιος επισήμανε ότι «η επισκεψιμότητα είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Κάθε χρόνο είναι ολοένα και αυξανόμενη. Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε το κατά πόσο θα διατηρηθεί αναλλοίωτο το περιβάλλον σε μια περιοχή για να μπορεί να υποδεχθεί τον κόσμο και δεύτερο το κατά πόσο οι επισκέπτες της θα παραμείνουν ευχαριστημένοι όσο ποιοτικές και αν είναι οι δραστηριότητες που μπορούμε να προσφέρουμε, όταν δεν έχουμε τις υποδομές που χρειάζεται ο κόσμος (αναφέρομαι στον χώρο του πάρκινγκ). Δυστυχώς δεν υπάρχει ο αντίστοιχος σχεδιασμός ώστε να βάλουμε προτεραιότητες σε κάποια πράγματα. Και αυτό που ουσιαστικά για εμάς υπάρχει ως ενδεχόμενο, είναι το ότι κάποια στιγμή, όλο αυτό θα καταρρεύσει. Διότι όταν ο κόσμος θα έρθει (και δεν έρχονται μόνον αυτοί που «πετάγονται» από την Ξάνθη αλλά και επισκέπτες από Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη αλλά και ξένους, όπως είχαμε και την περίοδο το Πάσχα) δεν έχει ενημέρωση για το τι μπορεί να συμβεί μέσα στην διάρκεια της ημέρας και να εγκλωβιστούν, για παράδειγμα. Αναφέρομαι σε γεγονότα που υπήρξαν και φαντάζομαι ότι σήμερα, που είναι η Πρωτομαγιά, θα γίνεται το αδιαχώρητο και θα έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα. Αυτό πρέπει να το δούμε πραγματικά όλοι μαζί και φυσικά και η πολιτεία. Γνωρίζω ότι ο Δήμος Τοπείρου έχει κάνει όλες τις ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει. Έχει πάρει και άδεια από το Δασαρχείο για την διαγράμμιση και το θέμα έχει πάει στην Περιφέρεια, που είναι και η αρμόδια για να καθορίσει τουλάχιστον τις θέσεις του πάρκινγκ. Αλλά μέχρι εκεί. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει».

«ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΟΛΥΜΠΑΣ ΜΕ ΣΩΣΙΒΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΥΘΥΝΗ»

Αναφορικά με τους λουόμενους και το μπάνιο στον Ποταμό Νέστο, ο ίδιος τόνισε ότι «το περιστατικό (σ.σ. με τον πνιγμό του νεαρού) που είχαμε ήταν γιατί το Ποτάμι είχε παραπάνω νερό και ήταν ειδικές οι συνθήκες. Σε κανονικές συνθήκες, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί δεν έχουμε και αρκετά νερά (οπότε είναι και πεσμένη η στάθμη). Αλλά και πάλι είναι θέμα των λουομένων. Πρώτα από όλα, κανένας ναυαγοσώστης, όσο καλά εκπαιδευμένος και αν είναι δεν μπορεί να κάνει διάσωση σε τρεχούμενο νερό. Εκεί χρειάζεται και ειδική εκπαίδευση και τα μέσα είναι διαφορετικά κλπ. Η δική μου άποψη είναι ότι σε Ποτάμι κολυμπάς μόνο με σωσίβιο. Αλλά όπως και αν έχει, είναι η ευθύνη του καθενός μας, γιατί όλοι νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για θάλασσα. Είναι τρεχούμενο το νερό, κρύο το νερό (οπότε υπάρχουν και άλλα πράγματα) και συνεπώς, τι να πει η πολιτεία; Κάποιος που θα κολυμπήσει, θα το κάνει με δική του ευθύνη. Και κατά την άποψή μου επίσης, είναι διαφορετικό το να δροσιστείς και να βάλεις τα πόδια σου στο νερό και διαφορετικό το να επιχειρήσεις να κολυμπήσεις σε ένα βαθύ σημείο».

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ RAFTING – ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΟΤΑΜΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ»

Σε ο,τι αφορά στα νερά του Φράγματος του Θησαυρού, ο κ. Μιχαηλίδης, σημείωσε τα εξής:

«Για εμάς, υπάρχει εδώ και χρόνια το πρόβλημα με τα νερά. Βέβαια αυτό δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του Φράγματος (η διαχείριση). Δεν υπάρχουν νερά. Δηλαδή κατά την περσινή χρονιά, πώς να ζητούσες νερό την στιγμή που η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στο να μην έχουμε συνεχόμενες βροχοπτώσεις κλπ. Άρα αυτό από μόνο του είναι ένα πρόβλημα. Και αυτό όμως είναι ένα θέμα που θέλει ένα καλύτερο σχεδιασμό. Όλοι μπορεί να παραπονιόμαστε ότι δεν έχουμε νερά, αλλά αυτά τα νερά δεν είναι νερά που υπάρχουν και δεν μας τα δίνει κάποιος, για να «γκρινιάζουμε» συνεχώς. Είναι και θέμα δικής μας διαχείρισης. Οπότε είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε στις καινούριες συνθήκες. Αναφορικά με το θέμα των αγροτών και εκεί – αν και είναι βασικό πρόβλημα – νομίζω ότι τα προβλήματα θα λυθούν με μια σωστή διαχείριση των υδάτων, των καλλιεργειών κλπ. Αν δηλαδή δεν έχουμε το απόθεμα νερού που είναι απαραίτητο για κάποια είδη καλλιεργειών, θα πρέπει ή να αλλάξουν οι καλλιέργειες ή να βρούμε έναν διαφορετικό τρόπο άρδευσης…Όσο και αν παραπονιόμαστε, είναι γνωστό ότι υπάρχουν πάρα πολλές γεωτρήσεις που ρίχνουν τον υδροφόρο ορίζοντα κλπ. Υπήρξε δηλαδή και μια ασυδοσία τα τελευταία χρόνια, γιατί κανένας μας δεν πίστευε ότι ο Νέστος δεν θα έχει νερά. Άρα όλοι πρέπει να μπούμε στην λογική ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Το Φράγμα, είναι ένα θέμα που δεν έγκειται – νομίζω – σε τοπικό επίπεδο. Βρίσκεται εκεί και αποφασίζει η ΡΑΕ για την λειτουργία του. Οπότε και αυτό από μόνο του είναι ένα θέμα. Αλλά σε όλους τους τομείς, νομίζω ότι πρέπει να συνεργαστούμε και να υπάρχουν συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους. Ακούμε δηλαδή για το νερό του Νέστου που δεν υπάρχει, αλλά σε εμάς δεν έχει πει κανένας τίποτα συγκεκριμένο. Είναι το τι ακούμε ή τι διαβάζουμε σε δημοσιεύματα. Άρα δεν ασχολείται κανείς για το αν εμείς θα έχουμε δουλειά αύριο. Όπως δεν ασχολήθηκε και για το αν θα έχουν νερό οι αγρότες αύριο. Ο καθένας αποφασίζει μόνος του και αυτό νομίζω ότι είναι το πρόβλημα που έχουμε. Εμείς, ήδη, με την λειτουργία του Φράγματος δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε Rafting στην περιοχή του Παρανεστίου, γιατί οι ώρες που ανοίγει το Φράγμα, είναι απαγορευτικές. Δεν μπορώ να στείλω το προσωπικό μου στις 6.00 το πρωί εκεί για να κάνει ο κόσμος Rafting στις 7.00 το πρωί. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Οπότε εκεί είχαμε μια σημαντική μείωση σε επισκέπτες. Ο κόσμος πηγαίνει σε άλλα Ποτάμια που έχουν μια ροή σε normal ώρες. Ευτυχώς όμως έχουμε τα Στενά και το Καγιάκ που είναι το highlight της περιοχής, που δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη ροή. Τα καταφέρνουμε, αλλά με προβλήματα πάλι. Ο περσινός Αύγουστος δηλαδή ήταν οδυνηρός για να κατεβαίνεις, ως προς την στάθμη. Αλλά αναγκάζεσαι και πορεύεσαι. Βρήκαμε άλλη λύση με την μικρή διαδομή (αυτό δουλεύει). Ο επιχειρηματίας θα βρει άλλες λύσεις για να μειώσει την ζημιά του. Αλλά όταν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και πρώτα συμβαίνει κάτι και μετά πάμε να το θεραπεύσουμε, είναι πρόβλημα».