
«Χαμηλά» από την αρχή, η τιμή του λαδιού για τους παραγωγούς, αλλά…
Δεν «φουλάρησαν» σε παραγωγή τα ελιόδεντρα στον Νομό Ξάνθης, με την ελαιοκομική σεζόν να ξεκινά δειλά για τους παραγωγούς και τις «μηχανές» των τεσσάρων ελαιοτριβείων στην Ξάνθη, να παίρνουν μπροστά σιγά σιγά.
Χαμηλά όμως ξεκίνησε και η τιμή της χονδρικής για τον παραγωγό, σε σχέση με πέρσι, αν και στον αντίποδα ο Νομός Ξάνθης έχει μπει στον ελαιοκομικό «χάρτη», όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» παραγωγός κ. Ανάργυρος Προμοίρας.
Ο ίδιος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ήδη η Π.Ε Ξάνθης καταγράφει χιλιάδες νέα ελαιόδεντρα, εντούτοις εκείνο που λείπει, είναι ένα τυποποιητήριο.

ΧΑΜΗΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ Η ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΧΟΝΔΡΙΚΗ, ΑΛΛΑ… ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Πιο αναλυτικά ο κ. Προμοίρας, ανέφερε ότι η ελαιοκομική σεζόν δεν ξεκίνησε για όλους τους παραγωγούς, επισημαίνοντας ότι: «Αυτή την περίοδο βγάζουμε αγουρέλαιο, αλλά είναι μια πρώιμη χρονιά και ήδη έχουν ξεκινήσει μερικοί, έχουν μαζέψει κάποια δέντρα και ήδη έχει ξεκινήσει στην Ξάνθη να βγαίνει το ελαιόλαδο. Έχουμε ένα ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας και αυτό φαίνεται από τους ανθρώπους που το στέλνουν για χημικές αναλύσεις. Μετά από εμένα, ξεκίνησαν και κάποιοι άλλοι και κατέβηκαν σε κάποιους διαγωνισμούς και απέσπασαν και βραβεία ενώ ο Ν. Ξάνθης έχει ξεκινήσει να μπαίνει στον χάρτη με τα ελαιοκομικά βραβεία. Είναι μια χρονιά κατά την οποία τα δέντρα δεν έχουν «φουλ» παραγωγή. Δεν ξέρω τι έφταιξε, αλλά ενώ είχε μεγάλη ανθοφορία, δεν κράτησε όσο έπρεπε. Η τιμή για χονδρική θα κυμανθεί από 6 έως 7 ευρώ, ενώ τα τέσσερα ελαιοτριβεία της περιοχής έχουν ανοίξει και δειλά δειλά κάθε απόγεμα δουλεύουν. Οι περσινές τιμές ξεκίνησαν πολύ ψηλά (9 ευρώ). Τις τιμές τις διαμορφώνουν η Πελοπόννησος και η Κρήτη (τα μεγαλύτερα τονάζ στην Ελλάδα). Η Β. Ελλάδα ξεκινά ένα μήνα πριν από την Ν. Ελλάδα. Μόλις ξεκινήσουν αυτοί και βγάλουν λάδι, πέφτει απευθείας η τιμή. Αλλά φέτος, η τιμή διαμορφώθηκε πολύ γρήγορα στα χαμηλά, ενώ περίμενα να ξεκινήσει από τα 7.5-8 ευρώ. Και θα φτάσει και μέχρι 5 ευρώ. Για τον καταναλωτή όμως – στο ράφι – η τιμή δεν θα πέσει. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα ο,τι ανεβαίνει, μένει εκεί. Θα είναι πάρα πολύ μικρή η διαφορά για τον καταναλωτή. Αν δηλαδή για τον παραγωγό είναι 2-3 ευρώ στο λίτρο η διαφορά, για τον καταναλωτή δεν θα είναι ούτε 0,50€.
Όσον αφορά στις τεχνικές, στον Ν. Ξάνθης, είμαστε πίσω στις σύγχρονες τεχνικές. Δεν έχουν μπει δηλαδή πολλά κτήματα γραμμικά, ώστε να έρθει μια κομπίνα και να τα μαζέψει, ενώ ένα πρόβλημα αυτή την ώρα είναι και τα εργατικά χέρια. Και για αυτό σε λίγα χρόνια πιστεύω ότι θα γυρίσουμε εκτός παραδοσιακών ελαιώνων. Το 90% των ελαιώνων στον Ν. Ξάνθης, είναι παραδοσιακοί. Υπάρχουν και κάποιοι ελαιώνες που έχουν φυτευτεί σε γραμμική σειρά που μπορούν να μαζευτούν μηχανικά, αλλά η Ξάνθη είναι πολύ πίσω σε αυτό το θέμα».

ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ – ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΝΤΡΑ – ΛΕΙΠΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ
Αξίζει όμως τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με την ελιά στον Ν. Ξάνθης; Όπως εξηγεί ο κ. Προμοίρας «αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με την ελιά, αν τυποποιήσει μόνος του, κάνει το μάρκετινγ και την πουλήσει αυτός. Αλλά δεν μπορεί να πουλήσει στους Έλληνες και με λυπεί αυτό. Γιατί όταν τυποποιείς ένα προϊόν, το κόστος ανεβαίνει (πληρώνεις το μπουκάλι, το τυποποιητήριο, βάζεις ετικέτα, αδειοδοτείσαι, κόβεις παραστατικά κλπ). Βέβαια το κράτος έχει δώσει ένα χρόνο παράταση για το ελαιοκομικό μητρώο και πιστεύω ότι πολλοί θα μπουν και στην τυποποίηση. Γιατί μέχρι τώρα δεν το έκαναν. Υπήρχε ο τενεκές, έπαιρνες τις ελιές σου, τις έδινες «μαύρα» στον… γείτονα και τελείωνε. Τώρα το κράτος σε υποχρεώνει να κάνεις κάποια πράγματα. Αυτοί που έχουν πολλά δέντρα, θα πρέπει να πάνε στην τυποποίηση. Μάλιστα η Ξάνθη έχει ξεκινήσει και μπαίνει στον χάρτη της βρώσιμης ελιάς. Έχουν μπει πολλά κτήματα. Πολύς κόσμος έχει φυτέψει δέντρα που είναι σε παραγωγή από πέρσι και από φέτος, με βρώσιμη ελιά (Χαλκιδικής και Καλαμών). Ο Νομός μας είναι στον χάρτη της ελαιοπαραγωγής, για αυτό και δουλεύουν τέσσερα ελαιοτριβεία (Τύμπανο, Ξάνθη, Άβδηρα και Κιμμέρια). Ο σκοπός τώρα είναι να γίνει εξωστρεφής και να τυποποιήσει και να προωθήσει το προϊόν ή στην εγχώρια αγορά ή στο εξωτερικό. Η ζήτηση υπάρχει. Επίσης, μεγάλο «πάτημα» στον Ν. Ξάνθης είναι το πέρασμα Βουλγάρων και Ρουμάνων το Καλοκαίρι, που αναζητούν το καλό ελαιόλαδο. Προσωπικά έχω μια έκθεση στο Π. Λάγος και κάθε μέρα έχω τέτοιους επισκέπτες που έρχονται να γευτούν το λάδι και πολλοί πουλάνε και σε αυτούς τους ανθρώπους. Τέλος, να πω ότι στην Ξάνθη έχουν φυτευτεί χιλιάδες καινούρια δέντρα. Πιστεύω ότι αυτό θα μας κάνει πιο δυνατούς. Αλλά αυτή την ώρα, λείπει ένα τυποποιητήριο από την περιοχή, για να μπορεί ο κόσμος να τυποποιεί το ελαιόλαδό του».
ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΑΛΑΤΖΑ