Αυξανόμενη, σε περιστατικά αλλά και σε αγριότητα, η παραβατικότητα των ανηλίκων στην Ξάνθη

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης, έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας  στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», η οποία αφορούσε στην παραβατικότητα των ανηλίκων.

Κατά τις ομιλίες παρουσιάστηκαν τα αίτια του προβλήματος, καθώς επίσης και στοιχεία σε τοπικό, πανελλήνιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, που έχουν σχέση με αυτό. 

Ομιλητές ήταν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ξάνθης κ. Φίλιππος Καρατσίδης, η Κοινωνική Λειτουργός κ. Στυλιανή Γιαλαμά, ο Ασκούμενος Δικηγόρος κ. Γιώργος Μαλάκης, ο Αστυνόμος Β’, Υποδιοικητής του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ξάνθης κ. Δημήτριος Μουρτετζίκογλου και ο κ. Ιωάννης Μπάρκας, Δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ.Ξ κ. Αικατερίνη Κυζάκη, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Πολυξένη Μπρίκα και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης και εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης.

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, υπογράμμισε ότι «πάντοτε η σκέψη του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης είναι να εντοπίζει θέματα που αφορούν τόσο σε επιστημονικό επίπεδο τον δικηγορικό κόσμο, όσο και σε προβλήματα που αφορούν στην κοινωνία γενικότερα. Το πρόβλημα της παραβατικότητας των ανηλίκων, είναι πολύ έντονο. Υπήρχε πάντα, αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια έξαρση του φαινομένου τόσο σε συχνότητα περιστατικών όσο και σε ένταση βιαιότητας αυτών. Πέραν δηλαδή του ότι οι ανήλικοι παραβάτες διαπράττουν κάποια πλημμελήματα, φτάνουν ακόμη και σε κακουργηματικές πράξεις. Η παραβατικότητα ανηλίκων δεν αφορά μόνον σε παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά συνιστά και εγκλήματα όπως οι κλοπές, οι ληστείες, η σύσταση συμμορίας και αφορούν και σε αγόρια και σε κορίτσια. Μάλιστα σε στατιστικές έρευνες που έχουν γίνει από την αρχή του 2025 και μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 3000 συλλήψεις ανήλικων δραστών. Αυτό από μόνο του ενεργοποίησε την δικηγορική κοινότητα και αποφασίσαμε, με αυτήν την εκδήλωση, να προσεγγίσουμε αυτό το πολυδιάστατο φαινόμενο τόσο από την πλευρά των αιτιών που το δημιουργούν, όσο και από την πλευρά της αντιμετώπισής του».

Χρήσιμα μηνύματα και συμπεράσματα, ανέκυψαν και από τις δηλώσεις του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης κ. Φίλιππου Καρατσίδη, ο οποίος σε σχετική ερώτηση της «Θ» -που αποτελεί και ερώτημα πολλών Ξανθιωτών- και συγκεκριμένα στο «γιατί οι ανήλικοι παραβάτες, συλλαμβάνονται και αφήνονται ξανά και ξανά ελεύθεροι;», απαντά ως εξής:

 «Εκείνο που πρέπει να ξέρει ο κόσμος, πέρα από το αναμφισβήτητο ότι υπάρχει μεγάλη έξαρση του φαινομένου της παραβατικότητας των ανηλίκων ως θύτες (και ως θύματα θα έλεγα), είναι ότι δεν το επιτρέπει ο νόμος. Έχουμε δυο κατηγορίες εγκλημάτων ως γνωστόν. Τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα. Επειδή δεν συνεδριάζει δικαστήριο με την αυτόφωρη διαδικασία για τους ανήλικους, κανένας από τους ανήλικους δεν μπορεί να δικαστεί με την διαδικασία του αυτοφώρου. Επομένως, αν η ερώτηση είναι «γιατί αφήνονται ελεύθεροι», η απάντηση είναι ότι δεν το επιτρέπει ο νόμος. Και από την στιγμή που εμείς εφαρμόζουμε τον νόμο, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα. Όταν μιλάμε για σοβαρότερες πράξεις, για κακουργήματα, εκεί δεν αφήνονται ελεύθεροι. Εκεί ακολουθούν την διαδικασία της κύριας ανάκρισης. Και εκεί μπορούν να επιβληθούν και μέτρα και όροι, ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις (σπάνιες βέβαια, γιατί και εκεί τα περιθώρια του νόμου είναι στενά) μπορεί να επιβληθεί και προσωρινή κράτηση. Μάλιστα, μπορώ να σας πω ότι στην Ξάνθη, τουλάχιστον από την εμπειρία που έχω εγώ στα 20 σχεδόν χρόνια της υπηρεσίας μου, οι προσωρινά κρατούμενοι ανήλικοι σε ποσοστό είναι πολύ περισσότεροι από τις άλλες περιφέρειες, τουλάχιστον εκεί όπου υπηρέτησα εγώ. Αυτό έχει να κάνει με την σοβαρότητα των πράξεών τους ή με την κατ’ επανάληψη παραβατικότητά τους. Είναι δυο οι κύριοι άξονες που θα οδηγήσουν τον Ανακριτή και τον Εισαγγελέα να αποφασίσουν να επιβάλλουν αυτό το μέτρο σε έναν ανήλικο».

Σε άλλο ερώτημα της «Θ» αναφορικά με το αν υπάρχει κάποιο κοινό χαρακτηριστικό των ανηλίκων που προβαίνουν σε τέτοιου είδους πράξεις και αν αυτό θα μπορούσε να είναι η περιοχή από την οποία προέρχονται, η εκπαίδευσή τους κλπ, ο ίδιος απαντά ότι:

«Δεν νομίζω ότι είναι μόνον θέμα περιοχής ή θέμα ομάδας. Ας μην το περιορίζουμε. Συνήθως βλέπουμε συγκεκριμένες κατηγορίες εγκλημάτων από ανήλικους. Δεν έχει να κάνει ούτε με την καταγωγή τους, ούτε με την φυλετική ομάδα στην οποία ανήκουν. Κυρίως έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο έχουν μεγαλώσει, με την επιμόρφωσή τους και με την νοοτροπία. Το βασικό που εντοπίζω εγώ, είναι το θέμα της νοοτροπίας. Και η νοοτροπία μόνο από το σπίτι μπορεί να έρθει. Στον Ν. Ξάνθης υπάρχει σταθερά αυξημένη εγκληματικότητα ανηλίκων και φαινόμενα βίας. Διότι όπως προανέφερα, έχουμε κατηγορίες αξιοποίνων πράξεων. Άλλο είναι τα φαινόμενα βίας, άλλο είναι ο σχολικός εκφοβισμός, άλλο είναι τα καθημερινά εγκλήματα όπως κλοπές κλπ. Είναι θέμα εκπαίδευσης, νοοτροπίας και επιμόρφωσης. Και κυρίως, υπάρχει πάντα μια τάση των γονέων – και δεν είναι κακό να το πούμε – και δεν είναι και λάθος, να προστατεύουν τα παιδιά τους. Το μήνυμά μου είναι το τρίπτυχο, εκπαίδευση, ενημέρωση και διαμόρφωση της κατάλληλης νοοτροπίας έτσι ώστε η προσωπικότητα του ανήλικου να διαμορφωθεί με τον σωστό τρόπο για να μπορεί να σέβεται».

Σε ο,τι αφορά στην αστυνόμευση του Νομού Ξάνθης, ο κ. Καρατσίδης υπογραμμίζει ότι «μακάρι να μπορούσε να ήταν η δύναμη η διπλάσια και η τριπλάσια. Θα βοηθούσε. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αυτό και νομίζω ότι η δουλειά που παράγει η Αστυνομία με τα μέσα τα οποία διαθέτει, είναι ικανοποιητική».