
Αυτά είναι τα 10 επαγγέλματα που φαίνεται να έχουν σημαντικές προοπτικές, όπως προκύπτει από τα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας.
- Μηχανικός δικτύων και βάσεων δεδομένων.
- Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων.
- Μηχανικός εξειδικευμένος στο διαδίκτυο των πραγμάτων, που εστιάζει στη σύνδεση συσκευών (οικιακών και όχι μόνο) εξ αποστάσεως.
- Στέλεχος διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.
- Στέλεχος προώθησης εξαγωγών και εφοδιαστικής αλυσίδας.
- Τεχνικός αυτοματισμών.
- Τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων.
- Ψυκτικοί προηγμένων συστημάτων.
- Μηχανικοί ανάπτυξης λογισμικού.
- Ηλεκτρονικός κτηρίων για ασύρματες συνδέσεις.
Πρόκειται για δέκα επαγγέλματα με σημαντικές προοπτικές, όπως προέκυψαν από μελέτη του υπουργείου Εργασίας με στόχο να χαρτογραφηθούν τα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας. Προσοχή: Η μελέτη παρέλειψε γνωστά, παραδοσιακά επαγγέλματα τα οποία θεωρούνται… σταθερές αξίες, και τα οποία επιλέγουν πολλοί απόφοιτοι Λυκείου, όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Ωστόσο, η μελέτη θέλησε να φωτίσει κλάδους και επαγγέλματα με σημαντικές προοπτικές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας – συγκέντρωσε δεδομένα από την «Εργάνη», τον ΕΦΚΑ και τη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) – για τη ζήτηση των επαγγελμάτων ανά την Επικράτεια, προέκυψαν τέσσερις βασικοί κλάδοι που θα έχουν ζήτηση τις επόμενες δεκαετίες στην Ελλάδα:
- Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών
- Βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- Τουρισμός και φιλοξενία
- Γεωργία και τεχνολογία τροφίμων
Οι κλάδοι «περιέχουν» σχολές-διαμάντια, που οι υποψήφιοι, περίπου 100.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων καλό είναι να μην τα αγνοήσουν, κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.