Απίστευτο και όμως αληθινό! Εκτός επιδόματος θέρμανσης για ξύλα και pellet η Ξάνθη αλλά και η… Σταυρούπολη!

Αναλύει και σχολιάζει στην «Θ», ο Αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕ Ξάνθης κ. Παντελής Γρηγόρη, με αιχμές για την ανυπαρξία των Βουλευτών μας

Παράδοξο, παράλογο, απίστευτο. Όποιος και αν είναι ο χαρακτηρισμός, το γεγονός είναι ότι η πόλη της Ξάνθης και οι οικισμοί που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν (μαζί με την Σταυρούπολη) δεν επιδοτείται για καυσόξυλα και pellet, παρά μόνον για το πετρέλαιο.

Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» –  μιλώντας για τα όσα ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης στον Ν. Ξάνθης – ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτενικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κ. Παντελής Γρηγόρη.

«ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ Η ΞΑΝΘΗ – ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ»

fgbcbcb

Αναλυτικότερα, ο κ. Γρηγόρη, εξήγησε στην «Θ» ότι «το θέμα ξεκινά με την οριοθέτηση των δήμων. Όταν ο νομοθέτης ορίζει τον δήμο, ορίζει το μεγαλύτερο γεωγραφικό πλάτος που έχει ο δήμος. Π.χ ο Δήμος Ξάνθης ξεκινά από το Εύμοιρο, φτάνει στο Δροσερό, διαπερνά όλη την Ξάνθη και δυστυχώς ή ευτυχώς, φτάνει στην Σταυρούπολη. Ποια είναι  η μεγαλύτερη έκταση που καλύπτει ο Δήμος; Η πόλη της Ξάνθης. Η πόλη της Ξάνθης είναι σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, οπότε ο νομοθέτης επιδοτεί βάσει νόμου, μόνο το πετρέλαιο, γιατί θεωρεί ότι οι περισσότερες οικοδομές – και βάσει στατιστικών – έχουν αυτήν την θέρμανση. Όταν πάμε σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές, τότε – επειδή είναι παλιά τα σπίτια και πάλι βάσει στατιστικών (που προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ήτοι το Ε9, το περιουσιολόγιο, το κτηματολόγιο κλπ) και δεν έχουν λέβητες πετρελαίου ή αερίου, δεν ανεβαίνουν τα φορτηγά σε όλες τις περιοχές για να πάνε πετρέλαιο ή ο αγωγός φυσικού αερίου ή οποιαδήποτε άλλη μορφή, άρα οι άνθρωποι εκεί κόβουν ξύλα. Άρα, αυτές οι περιοχές επιδοτούνται με όλες τις εναλλακτικές μορφές. Συνεπώς, ο βασικός νομοθέτης λέει ότι οι πεδινές περιοχές και – δυστυχώς – και εμείς, έχουν επιδότηση μόνο για πετρέλαιο και κάποιες «ζώνες» που έχουν ήδη εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, έχουν επιδότηση και για φυσικό αέριο. Όταν πάμε σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, τότε επιδοτούνται και όλες οι υπόλοιπες μορφές θέρμανσης. Επίσης, αλλάζει το άρθρο 11 του κώδικα και «ανεβάζει» φέτος, σε 10.000 τους κατοίκους (σ.σ ενός οικισμού) ενώ πέρυσι ήταν στους 2500».

«ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ, ΑΛΛΑ…»

 Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι παράδοξο και παράλογο, γιατί με τις πολιτικές στο πετρέλαιο και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης τον κόσμο να μεταφερθούν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης (σόμπες pellet, ξυλόσομπες, μπρικέτες κλπ) και ξαφνικά κόβουν όλες τις επιδοτήσεις και δίνουν μόνον στο πετρέλαιο, οπότε λένε «ξαναστραφείτε πίσω». Αλλά και πάλι, από πολλά στατιστικά δεδομένα, φαίνεται ότι οι περισσότερες οικοδομές, που έχουν και την πληθώρα των διαμερισμάτων άρα και την πληθώρα του κόσμου, έχουν λέβητες πετρελαίου».

«ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ»

Αναφορικά με την Σταυρούπολη, που θεωρείται «Δήμος Ξάνθης», ο κ. Γρηγόρη τονίζει ότι «αυτό είναι το «δυστύχημα». Είναι από τις αναμορφώσεις που έγιναν με τον Καλλικράτη. Η Σταυρούπολη δεν επιδοτείται επειδή πάνω από το 70% του πληθυσμού που καλύπτει ο Δήμος είναι εντός πόλεως. Θεωρείται ότι όλος ο Δήμος είναι πεδινός. Είναι πράγματα που δεν μπορούν να αντιληφθούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν, γιατί τους βολεύει. Από την άλλη βέβαια είναι κατανοητό ότι δεν μπορούσε να γίνει τόσο μεγάλος διαχωρισμός, αλλά υπάρχουν περιοχές του νομού μας που παίρνουν και περιοχές που δεν παίρνουν. Κάποια χωριά της Σταυρούπολης (σ.σ. ενδεικτικά αναφέρουμε – μετά από έρευνα της «Θ» – το Λυκοδρόμιο και τον Λειβαδίτη) επιδοτούνται, γιατί ο νομοθέτης έχει πρόβλεψη ότι δεν θεωρείται «μεγάλο αστικό κέντρο». Δεν θεωρείται «κεφαλοχώρι», οπότε θεωρεί ότι είναι πιο δύσβατο, άρα θα δώσει το δικαίωμα – καθώς ενδεχομένως να είναι δυσπρόσιτα τα χωριά ή να έχουν ένα παντοπωλείο και να έχουν και σόμπες – μιας εναλλακτικής μορφής.  Εν τω μεταξύ, η Σταυρούπολη έχει μεγαλύτερο υψόμετρο και όμως, δεν επιδοτείται. Είναι η ιδιαίτερη μορφολογία των εδαφών μας και η ιδιαίτερη γεωγραφική μας κάλυψη, που δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα κατανοητό από έναν νομοθέτη, αλλά και από την άλλη φυσικά δεν μπορεί ο νομοθέτης να πιάνει ένα προς ένα κάθε χωριουδάκι και μια προς μια της πόλης και να αρχίσει να αναλύει».

«’’ΠΑΤΟΥΝ’’ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ»

Όσον αφορά στις πεδινές περιοχές που επιδοτούνται (π.χ. οικισμοί όπως το Μυρωδάτο, η Διομήδεια κ.α), ο ίδιος διευκρινίζει επίσης ότι «ο αντίστοιχος συντελεστής είναι 0,8. Άρα, έχουν μικρότερη επιδότηση αλλά μπαίνουν. Αυξάνει (σ.σ. ο νομοθέτης) μεν τα περιθώρια στους κατοίκους (10.000) αλλά μειώνει τον συντελεστή, στο 0,80 αντί για 1.  Για τους οικισμούς αυτούς, «πατούν» στον πληθυσμό».

«ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ 12%»

Μπορεί όμως να υπάρξει πολιτική βούληση και παρέμβαση των βουλευτών του Νομού Ξάνθης επί του θέματος; Σχολιάζοντας, τα παραπάνω, ο αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕΞ, σημείωσε ότι «εδώ δεν έχουν προβεί σε άλλα, μεγαλύτερα θέματα, οι συγκεκριμένοι Βουλευτές, όπως η επιδότηση και η συνέχιση του 12% (της κάλυψης του ΟΑΕΔ) οπότε θεωρώ ότι ένα τόσο μικρό θέμα όπως είναι η επιδότηση πετρελαίου, δεν θα τους ενδιαφέρει και τόσο. Για παράδειγμα είχαμε την επιδότηση παραμεθορίου για να υπάρχουν βιοτεχνίες και εργοστάσια και τελικά καταφέραμε να τα κλείσουμε με χίλιες δυο πολιτικές και από εκεί και πέρα, όταν βγήκε η προκήρυξη και πιέσαμε και εμείς (σαν πανελλήνια ομοσπονδία) τον ΟΑΕΔ να δώσει αυτά τα χρήματα, δεν υπήρξε η κατάλληλη πολιτική βούληση. Υπήρξε η συνδικαλιστική – επιμελητηριακή βούληση. Δηλαδή και τα επιμελητήρια «έτρεξαν» πολύ και οι σύλλογοι των Λογιστών – Φοροτεχνών. Πολιτική βούληση, δεν υπήρχε. Οπότε, όταν μιλάμε για εκατομμύρια (σε κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις) ή για δεκάδες χιλιάδες σε κάποιες ΜμΕ και δεν ασχολείται η «πολιτική βούληση», δεν θα ασχοληθεί με τα 150, 200 ή 450 ευρώ που θα πάρει ο απλός φορολογούμενος».