Αντ. Γαστεράτος: Το «5G» ειδικά στην περιοχή μας, το θετικό πρόσημο και οι κάθετες εφαρμογές

Ο Καθηγητής του ΔΠΘ και μέλος της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ, μιλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ» και απαντά σε καίρια ερωτήματα

Μιλάει για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, αλλά και για τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, που όλοι μας έχουμε θέσει αναφορικά με την έλευση της τεχνολογίας 5G στην χώρα μας, δίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσα από την «Θ» το μέλος της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής  και Διοίκησης του Δ.Π.Θ. και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διοίκηση Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Επιχειρήσεων» κ. Αντώνιος Γαστεράτος.

Ο ίδιος εξηγεί τι είναι τα ασύρματα συστήματα 5ης γενιάς και τι μπορούν να προσφέρουν, αν υπάρχουν ή όχι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα απαντά και στο αν είναι – εν τέλει – θετικό ή αρνητικό το «πρόσημο» γενικότερα για την χώρα μας και ειδικότερα για την Περιφέρειά μας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η έλευση της 5ης γενιάς δικτύων αναμένεται να δημιουργήσει και πολλαπλές θέσεις απασχόλησης στη χώρα μας και να συγκρατήσει τους νέους μηχανικούς στη χώρα που τους γέννησε. Ιδιαίτερα για την περιφέρεια μας που διαθέτει την κατάλληλη γεωγραφική θέση και την Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ. με το υψηλό επιστημονικό προσωπικό και τους άριστα καταρτισμένους αποφοίτους, τα οφέλη μπορεί να είναι πολλαπλά….»

Ερ: Τι είναι το 5G και τι μπορεί να προσφέρει επιπλέον στις ταχύτητες του διαδικτύου και στην κινητή τηλεφωνία;

Απ: Η τεχνολογία 5G είναι η πιο πρόσφατη τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης δεδομένων μεταξύ ηλεκτρονικών συσκευών. Είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζουν οι σύγχρονες εφαρμογές για ανταλλαγή δεδομένων με καθολική συνδεσιμότητα, υψηλές ταχύτητες, εξαιρετική αξιοπιστία και μεγάλη λειτουργικότητα. Οι ταχύτητες που μπορούν να επιτευχθούν με τεχνολογία 5G είναι εφάμιλλες, ίσως και ταχύτερες, αυτών που παρουσιάζουν σήμερα τα δίκτυα οπτικών ινών. Έτσι, χάρη σε αυτές, αλλά και την υψηλή αξιοπιστία και την πανταχού διαθεσιμότητα θα είναι δυνατή η ανάπτυξη “κάθετων” εφαρμογών, για τις οποίες όλοι συζητάμε, αλλά η αναγκαία συνθήκη για την υλοποίηση τους, ήτοι η επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο, παραμένει ζητούμενο. Τέτοιες “κάθετες” εφαρμογές είναι το ψηφιακό εργοστάσιο, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, η τηλεϊατρική/τηλεχειρουργική και πολλές άλλες. Υπό την έννοια αυτή, η τεχνολογία 5G δεν αναμένεται να φέρει κάποια ιδιαίτερη επανάσταση στις παραδοσιακές υπηρεσίες φωνής και διαδικτύου, αλλά θα επιτρέψει την ανάπτυξη πρωτοπόρων “κάθετων” καινοτομιών στον τομέα του διαδικτύου των πραγμάτων με δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές και εφαρμογές που αναμένουν λαμπρά μυαλά να τις αναπτύξουν.

Ερ: Υπάρχουν επιπτώσεις από την χρήση του στο περιβάλλον;

Η τεχνολογία 5G, όπως οι προηγούμενες από αυτήν τεχνολογίες (4G, 3G, 2G) βασίζεται στη διάδοση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων για τη μετάδοση της όποιας πληροφορίας από συσκευή σε συσκευή. Επιπλέον, το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα που διατίθεται με βάση τα διεθνή πρότυπα για το 5G είναι εν πολλοίς το ίδιο με πριν, με εξαίρεση τις πολύ υψηλές περιοχές του φάσματος (μήκος κύματος τάξεως χιλιοστού). Ωστόσο, να σημειωθεί ότι στη δημοπράτηση φάσματος που κάναμε πέρσι τέτοιον καιρό την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η περιοχή αυτή δεν δημοπρατήθηκε. Συνεπώς, οι περιοχές του φάσματος στις οποίες απέκτησαν ζώνες και οι τρεις πάροχοι που ενεργοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο και στις οποίες αναπτύσονται σήμερα τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα, είναι περιοχές τις οποίες καταλάμβαναν ήδη δίκτυα προηγούμενης γενιάς ή άλλες δραστηριότητες. Το ίδιο,  εξ όσων μπορώ να γνωρίζω συνέβη και στις υπόλοιπες δημοπρασίες φάσματος ανά την Ευρώπη. Υπό την έννοια αυτή, δεν αναμένεται κάποια μεταβολή στην ανθρωπογενή ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα στους συγκεκριμένους τομείς του φάσματος λόγω της τεχνολογίας 5G, και συνεπώς ούτε και στο περιβάλλον. Αντιθέτως, μπορεί να πει κανείς ότι η ανάπτυξη “κάθετων” εφαρμογών για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των επιφανειακών, θαλάσσιων και ατμοσφαιρικών δεδομένων, που θα είναι δυνατή με την τεχνολογία 5G, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για την ανάπτυξη νέας επιστημονικής γνώσης στο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.  

Ερ: Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου;

Απ: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ανθρωπογενής ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα στο φάσμα που αναπτύσσεται η τεχνολογία 5G δεν αναμένεται να μεταβληθεί, άρα τα δίκτυα 5G στον τομέα αυτό δεν διαφέρουν από τα σημερινά δίκτυα 4G. Επιπλέον, στις υψηλές συχνότητες, λόγω του σχεδιασμού των κεραιών τεχνολογίας 5G η ακτινοβολία δεν διαδίδεται ολούθε, αλλά κατευθυντικά από συσκευή σε συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να δεχτούν ακτινοβολία από τέτοιες κεραίες έμβιοι οργανισμοί που διαβούν κοντά σε δίκτυα 5G είναι πολύ μικρότερες. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις ακριβείς επιπτώσεις μίας τεχνολογίας αν δεν δοκιμαστεί και δεν γίνουν ευρείες μελέτες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος γνωστοί κίνδυνοι για την υγεία που να συνδέονται με το 5G.

Ερ: Καταλήγοντας, είναι θετικό ή αρνητικό το πρόσημο από την έλευση των ασύρματων συστημάτων 5ης γενιάς, στον ελλαδικό χώρο;

Απ: Κατά την προσωπική μου άποψη το πρόσημο από την έλευση των ασύρματων συστημάτων 5ης γενιάς, στον Ελλαδικό χώρο μόνο θετικό μπορεί να είναι. Η Ελλάδα ως χώρα υπηρεσιών μπορεί να ωφεληθεί τα μέγιστα από την ανάπτυξη “καθέτων” εφαρμογών που αφορούν σε υπηρεσίες. Στον τομέα της εφοδιαστικής και των logistics  για παράδειγμα, η γρήγορη ανάπτυξη των αντίστοιχων εφαρμογών από τους παρόχους και επενδυτές μπορεί να καταστήσει πραγματικά τη χώρα μας hub στον τομέα αυτό στη νοτιοδυτική Ευρώπη.  Επιπλέον, είναι γνωστό ότι γίνονται καθημερινά επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της πληροφορικής και της ανάπτυξης εφαρμογών. Η έλευση της 5ης γενιάς δικτύων λοιπόν αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλές θέσεις απασχόλησης στη χώρα μας και να συγκρατήσει τους νέους μηχανικούς στη χώρα που τους γέννησε. Ιδιαίτερα για την περιφέρεια μας που διαθέτει την κατάλληλη γεωγραφική θέση και την Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ. με το υψηλό επιστημονικό προσωπικό και τους άριστα καταρτισμένους αποφοίτους, τα οφέλη μπορεί να είναι πολλαπλά.