Ανοιχτός και λειτουργικός ο Συνοριακός Σταθμός του «Αγίου Κωνσταντίνου»

Εν αναμονή αστυνομικών αποκλειστικά για τον έλεγχο διαβατηρίων

Κ. Κουρτίδης και Ν. Γουναρίδης, μιλούν στην «Θ»

Ανοιχτός και λειτουργικός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του «Αγίου Κωνσταντίνου» στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα με την Ξάνθη, με τους αστυνομικούς να διενεργούν κανονικά τους ελέγχους, αν και παραμένουν εκεί χωρίς οπλισμό, καθώς συνεχίζουν να εργάζονται σε βουλγαρικό έδαφος (στο πλαίσιο των διακρατικών συνθηκών).

Έλληνες και Βούλγαροι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη δίοδο, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι εργασίες στον κάθετο άξονα Εχίνος-Δημάριο.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ», ο Αντιπερφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης και ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης.

«ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟΝ ‘’ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ’’ – ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ Η ΔΙΟΔΟΣ – ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ‘’ΓΕΙΤΟΝΕΣ΄’ »

Αναλυτικότερα, ο κ. Κουρτίδης, ανέφερε στην «Θ» ότι

 «φυσικά και λειτουργεί η Δίοδος Αγίου Κωνσταντίνου και είναι επανδρωμένη με αστυνομικούς, οι οποίοι ζήτησαν και κάποια πράγματα (έπιπλα, ιντερνετ κλπ) και τα οποία χορηγήσαμε. Βρίσκονται συνεχώς εκεί και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο συνοριακός σταθμός είναι εντός Βουλγαρικού εδάφους και αυτό συμβαίνει βάσει διακρατικών συνθηκών. Δηλαδή, αλλού οι σταθμοι είναι εντός Ελλάδος και αλλού εντός Βουλγαρίας. Έχουμε εξαιρετική σχέση σαν Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και με τον Δήμαρχο αλλά και με τους εκεί φορείς. Έχουμε κάνει εκατέρωθεν επισκέψεις και προωθούμε την συνεργασία και την φιλία ανάμεσα στους δυο λαούς. Η δίοδος λειτουργεί κανονικά και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Μεταβαίνουν και πολλοί Έλληνες στην περιοχή του Ζλάτογκραντ, όπου έχει εξαιρετικά ξενοδοχεία και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες  αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Σμόλιαν, αλλά και πολλοί Βούλγαροι έρχονται από εκεί στην Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι αγοράζουν και πολλά σπίτια στα χωριά μας, γιατί τους ενδιαφέρει να είναι κοντά στην παραλία (και όχι απαραίτητα δίπλα) και να έρχονται πιο τακτικά με το αυτοκίνητο. Ας μην ξεχνάμε – αφού έχουν ανέβει πάρα πού οι τιμές σε άλλα τουριστικά μέρη (Θάσος και Χαλκιδική είναι απλησίαστες για αυτούς) – ότι η αστική τους τάξη προτιμά την περιοχή της Ξάνθης. Έχουν και άμεση επικοινωνία και τους δίνει χαρά. Πηγαίνουν όλα καλά».

«ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΙΟ – ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ, ΤΟ ΕΡΓΟ»

«Επιπλέον από εκείνη την πλευρά, υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο και θα αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο για αυτούς, όταν θα ανοίξει η δίοδος από την περιοχή του Δημαρίου. Σε 40 λεπτά, θα βρισκόμαστε στο Σμόλιαν. Θα είναι πάρα πολύ σύντομη η διαδρομή μας. Και αυτοί δηλαδή έχουν έναν καλό δρόμο αλλά και εμείς θα έχουμε – με τον Κάθετο Άξονα – έναν εξαιρετικό δρόμο με τον οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν οι δυο λαοί» συνέχισε ο ίδιος,  υπογραμμίζοντας παράλληλα  ότι «οι Βούλγαροι έχουν ετοιμάσει τον σταθμό (σ.σ. στο Ρουντοζέμ). Είναι ένας πολύ μεγάλος σταθμός, είναι επισκέψιμος και ο δρόμος από το Δημάριο μέχρι τα σύνορα, τελειώνει. Πηγαίνει πάρα πολύ καλά και με πολύ γοργούς ρυθμούς. Έχει επίσης εντυπωσιακές γέφυρες ύψους 120 και 140 μέτρων. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο – φυσικά – μετά θα συνεχιστεί και για τους κατοίκους της ορεινής περιοχής».

«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η Δ.Α ΞΑΝΘΗΣ – ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΜΗΜΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΙΟ»

Τέλος, αναφορικά με τους αστυνομικούς, ο κ. Κουρτίδης, σημείωσε ότι «θέλουμε – και το ζητήσαμε – αποκλειστικά αστυνομικούς για τον έλεγχο των διαβατηρίων, γιατί παίρνουμε αστυνομικούς από την υπάρχουσα δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης. Εμείς δεν θέλουμε να μειωθεί η δύναμη της Δ.Α Ξάνθης και  επί τη ευκαιρία που θα ανοίξει κάποια στιγμή και ο συνοριακός σταθμός Δημαρίου, θα πρέπει να γίνει ένα ανεξάρτητο τμήμα για αυτό το θέμα, ώστε να έρθουν και με μεταθέσεις (Ξανθιωτών μάλιστα) αστυνομικών, οι οποίοι θέλουν να έρθουν στην πόλη και ταλαιπωρούνται χρόνια. Είναι μια ευκαιρία για τους αστυνομικούς που βρίσκονται σε άλλες περιοχές να έρθουν στην Ξάνθη. Αυτό είναι ένα θέμα που θα δούμε πιο διεξοδικά, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό είναι και ένα πάγιο αίτημα της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης αλλά και των Αξιωματικών και των Διευθυντών που προΐστανται της Δ.Α Ξάνθης. Δεν θέλουμε να αποδυναμώνονται. Πρέπει να τους βοηθήσουμε».

«ΜΕ ΜΟΝΟΨΗΦΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ…ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΣΑΝ Δ.Α ΞΑΝΘΗΣ – ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟΝ ‘’ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ’’»

Από την πλευρά του ο κ. Γουναρίδης επισήμανε ότι «σε αυτό το θέμα έχουμε αναφερθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το ζήτημα είναι ότι οι δυνάμεις που απασχολούνται στον «Άγιο Κωνσταντίνο» τόσα χρόνια, ήταν από την Διεύθυνσή μας. Τους τελευταίους μήνες και με την συνδρομή του Αντιπεριφεριεάρχη Ξάνθης αλλά και με δικά μας έγγραφα, καταφέραμε να πείσουμε το Αρχηγείο ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση και αυτήν την στιγμή υπάρχουν κάποιοι αποσπασμένοι από άλλες Διευθύνσεις, για να εργάζονται στην διάβαση του «Αγίου Κωνσταντίνου». Εμείς ζητούμε να καλυφθούν τα οργανικά κενά μας και το θέμα των ημερών είναι αυτό, καθώς σε λίγες ημέρες θα γίνει το συμβούλιο για τις τακτικές μεταθέσεις. Ζητούμε έναν καλό αριθμό – όπως μας έχουν υποσχεθεί – και εμείς ως «καλό αριθμό» θεωρούμε τουλάχιστον τον διψήφιο. Ήδη υπολειτουργούμε και σε περίπτωση που θα έχουμε μονοψήφιο αριθμό αστυνομικών για την Δ.Α Ξάνθης, θα πηγαίνουμε για…κλείσιμο της Διεύθυνσης. Γιατί έχουμε τουλάχιστον 10-15 αποχωρήσεις αστυνομικών κάθε χρόνο. Ο «Άγιος Κωνσταντίνος», από τότε που άνοιξε λειτουργεί με το ίδιο καθεστώς και υπάρχει σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών, ώστε οι αστυνομικοί μας να δουλεύουν στο έδαφος της γείτονας χώρας, με όποια προβλήματα υπάρχουν για εμάς. Δηλαδή, ο,τιδήποτε χρειάζονται εκεί οι συνάδελφοι, πρέπει να το προμηθευτούν ή από το Σωματείο (γιατί σαν υπηρεσία δεν μπορεί δεν μπορεί να παρέχει κάποια πράγματα σε ξένη χώρα) ή σε συνεργασία με την άλλη πλευρά. Τους ζητούμε κάποια πράγματα που χρειάζονται οι συνάδελφοι. Εννοείται πως την πιο άμεση παρέμβαση, την κάνει ο Περιφερειάρχης, που έχει πιο εύκολη πρόσβαση στην Βουλγαρία. Έτσι, προσπαθούμε να λύσουμε κάποια προβλήματα με την θέρμανση ή ο,τιδήποτε άλλο προκύπτει κατά την διάρκεια της υπηρεσίας των συναδέλφων».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΑΟΠΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΣΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ»

Αναφορικά με το αν θα ήταν σωστότερο να λειτουργήσουν κάποια στιγμή στο ελληνικό έδαφος, οι αστυνομικοί της Ξάνθης, ο ίδιος σημειώνει ότι «αυτό θα ήταν το καλύτερο από όλα. Το ζήτημα είναι ότι εμείς μιλάμε γενικά για όλες τις διαβάσεις με την Βουλγαρία και βλέπουμε και σε άλλα σημεία ότι λειτουργούν έτσι αλλά και αντιστρόφως. Το διασυνοριακό πλαίσιο δεν είναι δικό μας θέμα και είναι πολύ δύσκολο να λυθεί. Βλέπουμε ότι πάει να λειτουργήσει η διάβαση του Δημαρίου και ευελπιστούμε να λυθεί εκεί το πρόβλημα και εκεί να είναι ο κάθε αστυνομικός στην δική του χώρα και να κάνει τον έλεγχο όπως πρέπει, με τον οπλισμό του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε εμάς, είναι ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δουλεύουν στο βουλγαρικό έδαφος, χωρίς οπλισμό (λόγω του ότι είναι σε βουλγαρικό έδαφος, απαγορεύεται να έχουν τον οπλισμό τους). Έτσι, στηριζόμαστε στους Βούλγαρους συναδέλφους, σε περίπτωση επεισοδίων».