Αναβρασμός για τον «εργολάβο» στην μεταφορά των απορριμμάτων

Μ. Τσέπελης: «Καμιά διάθεση αντιπαράθεσης με τους υπαλλήλους… Εμείς όμως εκπροσωπούμε τους δημότες»
Γ. Τσιτιρίδης: «Μας ενδιαφέρει ποιος θα στοιχίσει λιγότερα για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες»

Να μην εμπλακεί εργολάβος στο θέμα της μεταφόρτωσης- μεταφοράς απορριμμάτων, ζητά από την ΔΙΑΑΜΑΘ, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «…η απαίτησή μας ήταν η άμεση απόσυρση του Διαγωνισμού και ανοικτή συνεργασία με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., ώστε να αποδοθεί η καλύτερη και ευνοϊκότερη λύση, στον τρόπο Διαχείρισης των Απορριμμάτων, για τους Εργαζόμενους και τους Δημότες.
Ο Πρόεδρος της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., κ. Εμμανουήλ Τσέπελης δήλωσε ευθαρσώς ότι άλλοι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους και άλλοι δεν έχουν, όμως παρόλα αυτά καλούνται όλοι οι Δήμοι να παραδώσουν στον εργολάβο τη Μεταφόρτωση-Μεταφορά των Απορριμμάτων. Επιπλέον ανέφερε ότι ήταν μία απαίτηση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., δηλαδή των προηγούμενων Δημάρχων και η σημερινή Διοίκηση έχει την υποχρέωση να την εφαρμόσει, ασχέτως αν είναι προς το συμφέρον των δημοτών ή όχι.
Κάποιοι Δήμαρχοι του Διοικητικού Συμβουλίου όμως ανέφεραν ότι δε γνώριζαν το θέμα του εν λόγω Διεθνή Διαγωνισμού και αποδέχθηκαν ότι αν δοθεί η υπηρεσία αυτή στον εργολάβο, το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι Δήμοι και κατ’ επέκταση οι πολίτες, θα είναι πολλαπλάσιο απ’ το υπάρχων.
Το Διοικητικό της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., μετά από αυτή την παρέμβασή μας, που έγινε καθυστερημένα καθώς δε γνωρίζαμε γιατί δεν ενημερωθήκαμε από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., όπως είχαμε ζητήσει με έγγραφό μας προ εξαμήνου δεσμεύτηκε ότι, το θέμα θα ξανασυζητηθεί σε συνεδρίαση που θα γίνει σύντομα, στην οποία θα κληθούμε και εμείς ως εκπρόσωποι των εργαζομένων να καταθέσουμε και να αναπτύξουμε τις απόψεις και προτάσεις μας, συνεργαζόμενοι με τη Διοίκηση της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., για την επιλογή του καλύτερου δυνατού τρόπου Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης….»
Για το παραπάνω θέμα, μίλησαν στην «Θ» ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο οποίος επικεντρώθηκε στο ζήτημα του κόστους, αφού αυτό μετακυλύεται πάντα στους δημότες, μέσω των ανταποδοτικών τελών, καθώς και ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «πάνω από όλα είναι το συμφέρον των πολιτών», εξηγώντας ότι χωρίς νούμερα και κόστη, δεν μπορεί να υπάρξει «εικόνα» σχετικά με την πιο συμφέρουσα διαδικασία.

«ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ, ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΥΛΥΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ»

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης ανέφερε ότι «αυτό που μετρά αυτήν την στιγμή, στο σημείο που βρισκόμαστε, είναι το κόστος που επιβαρύνεται κάθε δήμος. Αυτό το οποίο επιβαρύνεται ο Δήμος Αβδήρων από την ΔΙΑΑΜΑΘ και τον ΣΔΑΝΞ είναι υπέρογκο και μεταφέρεται στους δημότες. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι τα νούμερα εάν γίνονταν με ιδιώτη ή όχι, για αυτό και δεν μπορώ να σας πω. Εμένα με ενδιαφέρει να μειωθεί το κόστος, το οποίο είναι υπερβολικό. Τώρα, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει, θα πρέπει να βρεθεί από την διοίκηση της ΔΙΑΑΜΑΘ. Πάντως αναφορικά με τις αποφάσεις, ακόμη και αν έχουν παρθεί από την προηγούμενη διοίκηση, νομίζω ότι η νέα διοίκηση μπορεί να πάει νέες αποφάσεις και να τις αλλάξει. Δεν νομίζω να είναι δεσμευτικές. Δηλαδή και οι αποφάσεις για τα τέλη που είχε πάρει η προηγούμενη διοίκηση, η νέα διοίκηση μπορεί να τα μειώσει. Το ίδιο και για τον ΣΔΑΝΞ. Ο κ. Τσέπελης είπε ότι το καλοκαίρι θα τα μειώσει. Δεν νομίζω ότι είναι δεσμευτικό. Από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα, αν δεν ξέρω ποια είναι η επιβάρυνση που θα υπάρχει για την ΔΙΑΑΜΑΘ και που θα μεταφερθεί στους δήμους. Με τους ιδιώτες δηλαδή, θα μειωθεί κατά το 1/3 το κόστος ή όχι; Αυτό δεν το γνωρίζω. Από εκεί και πέρα, εάν το κόστος είναι υψηλό και δεν συμφέρει τον δήμο, τότε και εγώ δεν είμαι σύμφωνος. Το θέμα για εμένα είναι πλέον θέμα κόστους, γιατί αυτό το κόστος μεταφέρεται στους δημότες. Πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμός εσόδων και εξόδων στα ανταποδοτικά. Τι εισπράττω και τι πληρώνω. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλα χρήματα του δήμου για τα ανταποδοτικά, άρα είναι καθαρά θέμα κόστους. Αν οι υπάλληλοι θεωρούν ότι είναι υπερβολικό το κόστος ή ότι πολλές φορές δεν υπάρχουν εκπτώσεις ή ο,τιδήποτε άλλο, θα είναι και ασύμφορο. Για μένα η άμεση προτεραιότητα είναι το κόστος που θα επιβαρυνθεί η ΔΙΑΑΜΑΘ και κατ΄ επέκταση οι δήμοι. Οι δημότες δεν μπορούν να επιβαρυνθούν παραπάνω κόστη. Ήδη έχουμε κάνει μια αύξηση στα δημοτικά τέλη, κατά 30% και είπαμε ότι αυτό είναι προσωρινό και ότι θα το μειώσουμε στο άμεσο μέλλον. Δεν συζητάμε ότι θα επιβαρύνουμε και άλλο τους δημότες μας».

«ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ, ΘΑ ΦΑΝΕΙ Η ΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΚΟΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»

Από την πλευρά του ο κ. Τσέπελης ανέφερε ότι «προφανώς όλοι οι δήμοι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους. Όμως αυτό προβλέπεται ως αρμοδιότητα της ΔΙΑΑΜΑΘ. Να μεταφέρουμε αυτά τα σκουπίδια από διάφορες περιοχές. Από εκεί και πέρα, κάποιοι δήμοι τα έκαναν, αλλά επειδή υπάρχουν και κάποιοι δήμοι που δεν μπορούν να κάνουν αυτήν την μεταφορά, έπρεπε να κάνουμε μια ενιαία δημοπράτηση. Από τις προσφορές που θα προκύψουν, θα φανεί ποια είναι η πιο συμφέρουσα. Αν δεν κάνεις έναν διαγωνισμό για ιδιώτες, μπορείς να συγκρίνεις αν συμφέρει να τα μεταφέρεις από τον δήμο με οχήματα της ΔΙΑΑΜΑΘ ή μέσω ιδιώτη; Αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις. Για τους δήμους που μπορούν και το κάνουν, έχει καλώς. Αλλά για αυτούς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν; Άρα, θα δείξει από τις προσφορές. Και δεν είναι μόνον οι προσφορές. Για παράδειγμα, εμείς ως Δήμος Ξάνθης, δεν μπορούμε με τους οδηγούς που έχουμε να μεταφέρουμε τίποτε άλλο, διότι χρωστάμε 70 μέρες άδεια σε κάθε οδηγό. Άλλοι δήμοι δεν μπορούν να το κάνουν. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι αυτό θα είναι για 1-2 χρόνια, μέχρι να τακτοποιηθούν τα εργοστάσια και να γίνει διαχωρισμός. Δεν είναι για πάντα. Είναι για δύο + ένα χρόνια, εάν τυχόν πάει σε εργολάβο. Αλλά αν δούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο συμφέρουσα η τιμή με τους δήμους, βεβαίως και θα το κάνουμε με τους δήμους. Κοιτούμε το συμφέρον του πολίτη για να του μετακυλήσουμε τα λιγότερα κόστη».

«Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ – ΕΜΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Αναφορικά με τους δημοτικούς υπαλλήλους, ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ τονίζει ότι «ο σύλλογος κάνει την δουλειά του. Εμείς θα κάνουμε την δική μας δουλειά. Εμείς εκπροσωπούμε τον κόσμο και όχι τους συλλόγους. Εμείς ως ΔΙΑΑΜΑΘ δεν απασχολούμε υπαλλήλους. Όλη η διαδικασία με τα εργοστάσια κλπ, θα είναι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε εταιρείες. Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να έχουμε δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό προβλέπεται, από τον κανονισμό της εταιρείας. Αυτό ήταν απαίτηση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης και ήμασταν υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Ήταν ομόφωνη απόφαση της ΓΣ των 22 προηγούμενων δημάρχων».

«ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ – ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ»

«Θα δούμε τι θα προκύψει από τον διαγωνισμό. Θα υπάρχουν συμμετοχές; Θα δούμε και τι έκπτωση θα υπάρχει και αναλόγως, βλέπουμε. Εμείς δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση με τους υπαλλήλους των δήμων, αρκεί να δούμε ποιο είναι το μέγεθος του κόστους μεταξύ ΟΤΑ και ιδιωτών» επισήμανε επίσης ο κ. Τσέπελης, σημειώνοντας ότι «δεν τα ξέρουμε ακόμη τα κόστη. Κάθε κίνηση που μειώνει τα κόστη, μεταφέρεται στους πολίτες και στους δήμους. Αποσκοπούμε στην μείωση του κόστους. Δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση. Απλά τα παιδιά έκαναν μια πρόταση για να δούμε τι συμφέρει. Κάποιοι δήμοι, όχι όλοι, που μπορούν να τα μεταφέρουν ας το κάνουν. Σε κάποιους δήμους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, θα δώσει λύση. Όταν εμείς έχουμε 2-3 κοντέινερ, δεν μπορούμε να βάλουμε οδηγούς, δεν έχουμε την δυνατότητα. Εδώ παίρνουμε «δίμηνα» για να ανταπεξέλθουμε, αφού τους χρωστούμε 70 ημέρες ρεπό. Θα βάλουμε και άλλες δραστηριότητες σε οδηγούς που…δεν έχουμε και θα αφήσουμε την πόλη μας χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών ή πλύσιμο κάδων; Και αν συνεχίσει η ανακύκλωση και με άλλα δρομολόγια και άλλα αυτοκίνητα, ποιος θα τα κάνει αυτά;».

«ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΣΔΑΝΞ – ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΥΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΡΔΙΕΣ – ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΠΤΑΝ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ;»

Δοθείσης της ευκαιρίας, ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ, αναφέρθηκε και στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης, τονίζοντας ότι «συζητούμε για όλα αυτά. Για αυτό προσπαθούμε να κάνουμε καινούριες συμβάσεις (που δεν υπήρχαν) μεταξύ δήμου και ΣΔΑΝΞ και να δούμε όλα τα κόστη από την αρχή. Για αυτό «παιδευόμαστε» μέρα- νύχτα. Διότι δεν υπήρχαν ούτε συμβάσεις μεταξύ δήμου και ΣΔΑΝΞ και το τι συμβαίνει ξεκάθαρα μεταξύ δήμου και ΣΔΑΝΞ, τι πληρώνει κλπ. Αυτά μπαίνουν σε ένα «καλούπι» και θεωρούμε ότι μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες για να ξέρουμε τι θα κάνουμε με τον κάθε φορέα και ποια θα είναι τα οικονομικά κόστη. Εδώ στο ΣΔΑΝΞ, δεν υπήρχε απόφαση για να δουλεύουν βάρδιες ή Σαββατοκύριακα. Μαζεύαν σε γιορτές, πανηγύρια, στην παραλία κλπ, χωρίς να υπάρχει σύμβαση! Τώρα κάνουμε την σύμβαση. Από πού βγαίνουν αυτές οι τιμές που πληρώνουν οι δήμοι στον ΣΔΑΝΞ; Υπάρχει μια επαρκής αξιολόγηση πραγμάτων σε ανταποδοτικότητα για να πληρώνει 1 εκατομμύριο ο ένας, 600.000 ο άλλος και εμείς 2 εκατομμύρια; Από πού «πηγάζει» αυτή η παροχή υπηρεσιών;»