Ανασφάλεια και φόβος για την αύξηση των ένοπλων ληστειών στην Ξάνθη

Περίπτερα, μίνι μάρκετ, βενζινάδικα και καταστήματα ΟΠΑΠ στις «προτιμήσεις» των μικροεγκληματιών

«Περισσότερες περιπολίες η μόνη λύση» επισημαίνουν αμφότεροι οι επαγγελματίες και οι αστυνομικοί, αλλά…

Δύο ένοπλες ληστείες σημειώθηκαν στην Ξάνθη μέσα σε διάστημα μόλις 15 ημερών. Η πρώτη αφορούσε σε περίπτερο σε κεντρική οδό της πόλης, ενώ η δεύτερη, σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, αυτήν την φορά σε μίνι μάρκετ επί της οδού Λεωφόρου Στρατού.

Το φαινόμενο των ένοπλων ληστειών σε μίνι μάρκετ, πρακτορεία ΟΠΑΠ, βενζινάδικα και περίπτερα, που συγκαταλέγονται στις πρώτες «προτιμήσεις» των μικροκακοποιών, γίνεται ολοένα και εντονότερο σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και πανελλαδικά.

Βέβαια, το ζήτημα για τα θύματα δεν είναι συνήθως η…μικρή σχετικά λεία των δραστών, αλλά αφενός ο φόβος (όταν πρόκειται για ένοπλους κουκουλοφόρους που επιστρατεύουν πιστόλι ή μαχαίρι για να τους ακινητοποιήσουν) και αφετέρου οι…ζημιές που προκαλούν κατά τις επιθέσεις τους, που αφορούν σε φθορές όπως η ταμιακή μηχανή, οι πόρτες, τα παράθυρα και τα τζάμια (κατά περίπτωση) που δημιουργούν περεταίρω οικονομική ζημία.

Μόνος τρόπος καταπολέμησης του φαινομένου, η… εμφανής αστυνόμευση.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν ο ιδιοκτήτης καταστήματος μίνι μάρκετ κ. Γιάννης και ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η…ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΘΟΡΕΣ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Αναλυτικότερα, ο κ. Γιάννης, εξηγεί στην «Θ» ότι:

Εννοείται ότι όταν κλείνουμε έχουμε ρευστό και αυτοί κοιτούν να αιφνιδιάσουν τον κόσμο. Προσωπικά τα προηγούμενα χρόνια με λήστεψαν τρεις φορές. Μπαίνουν μέσα το βράδυ και παίρνουν ο,τι βρίσκουν. Μόνον η αναστάτωση που σου δημιουργούν, είναι ο,τι χειρότερο και η ζημιά που σου κάνουν είναι ακόμη χειρότερη από την αναστάτωση που δημιουργούν. Εμένα – για παράδειγμα – τρεις φορές μου έσπασαν την ταμιακή, μου πήραν κάτι τσιγάρα και η ζημιά ήταν περίπου 15000 ευρώ. Όταν όμως σου αναποδογυρίζουν ένα μαγαζί, μετά πρέπει να φέρει συνεργεία να σου αποκαταστήσουν τις ζημιές. Μετά κάνεις να «συνέρθεις» δυο μέρες, γιατί σίγουρα θα σου σπάσουν την ταμειακή μηχανή, οπότε θα χρειαστεί αλλαγή (500-600 ευρώ), θα χρειαστούν ξανά εφορίες, «Ζ», λογιστές, αποκατάσταση τζαμιών κλο (αν τα έχουν σπάσει), επιπλέον συστήματα ασφαλείας (για να προσπαθήσεις να προστατευθείς περισσότερο) κλπ.

Συνήθως τα μαγαζιά έχουν πάντα κάτι παραπάνω (σ.σ. αναφορικά με την λεία των δραστών) και ειδικά το Καλοκαίρι που δουλεύουν παραπάνω και ο,τι βρουν, αρπάζουν. Εμείς δεν είχαμε φαινόμενα με πιστόλια κλπ (όπως έγινε προχθές στην Λ. Στρατού) αλλά όταν φεύγουμε, παρακολουθούν και μπαίνουν μέσα.

Προφανώς όταν ακούμε να συμβαίνουν καθημερινά τέτοια φαινόμενα και όταν έχουμε και εμείς στο «ενεργητικό» μας τρεις τέτοιες πράξεις, πόση ασφάλεια μπορούμε να νιώθουμε; Για αυτό λέμε η αστυνομία να κάνει κάποιες παραπάνω περιπολίες. Είναι αλλιώς. Νιώθεις πιο ασφαλής κατά κάποιο τρόπο. Κάποιες φορές, αν δούμε ότι δεν έχει και κίνηση – κυρίως τον Χειμώνα, γιατί το Καλοκαίρι συνήθως έχει κόσμο – εγώ προσωπικά κλείνω και νωρίτερα και ένας λόγος είναι ότι φοβάμαι κιόλας. Έχουμε πάντα το νου μας. Δεν βλέπω να μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Χρειάζονται περισσότερες περιπολίες. Να βλέπουν συνεχώς τις μηχανές της Αστυνομίας. Μόνον έτσι θορυβούνται. Μόνο με την πρόληψη, γιατί έχουν αποθρασυνθεί εντελώς.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται η κατάσταση. Έχω την αίσθηση ότι παλαιότερα, τα πράγματα ήταν πιο ήσυχα. Μόνον περισσότερες περιπολίες μπορούν να γίνουν για να φοβούνται όσο το δυνατόν περισσότερο,  ειδικά τις ώρες από τις 23.30 μέχρι τις 1.00. Είναι καλό οι αστυνομικοί να έχουν το νου τους λίγο παραπάνω εκείνες τις ώρες.

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Από την πλευρά του ο κ. Γουναρίδης, επισημαίνει ότι:

Έχω αναφέρει και άλλες φορές, ότι το πρόβλημα της Ξάνθης είναι η έλλειψη προσωπικού που έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει εμφανής αστυνόμευση στην πόλη μας. Η λύση, για όλα αυτά τα φαινόμενα, είναι να υπάρχουν περιπολίες εντός πόλεως. Αυτήν την στιγμή, είναι ελάχιστες. Είναι τόσα τα πάρεργα και τόσο μεγάλη η έλλειψη προσωπικού, που η πραγματικότητα είναι ότι δεν κάνουμε εμφανή αστυνόμευση ώστε να αποτρέψουμε όλα αυτά τα φαινόμενα.

Η λεία τους συνήθως δεν είναι μεγάλη και ξέρουν ότι σε αυτά τα σημεία (σ.σ. περίπτερα, μίνι μάρκετ, καταστήματα ΟΠΑΠ, βενζινάδικα) υπάρχει και εύκολος τρόπος διαφυγής. Δεν είναι κάποιο κατάστημα που φυλάσσεται καλά, έχει θωρακισμένες πόρτες κλπ, όπως – για παράδειγμα – τα τραπεζικά καταστήματα. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει πρώτα από όλα να ενισχυθούμε για τις κενές οργανικές και δεύτερον να αλλάξει και το οργανόγραμμα της Αστυνομίας Ξάνθης. Μια λύση είναι αυτή. Δηλαδή, το Αστυνομικό Προσωπικό είναι βάσει της δεκαετίας του ’80 στην πόλη μας. Όμως αυτήν την στιγμή έχουν αυξηθεί όλα (εγκληματικότητα, οχήματα, μετανάστευση) και πρέπει να αλλάξουμε το οργανόγραμμα των υπηρεσιών μας, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι κεντρικές υπηρεσίες της πόλης μας. Αυτή την στιγμή έχουμε επωμιστεί με πολύ μεγάλο βάρος (και με λίγο προσωπικό) και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα πιο απλά. Αν υπήρχαν 2-3 – 4 περιπολικά μέσα στην πόλη, όπως παλαιότερα, δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη εγκληματικότητα. Εννοείται πως δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε τελείως (πάντα θα υπάρχει) αλλά να μην γίνει και η καθημερινότητά μας.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ «ΗΣΥΧΗ» Η ΞΑΝΘΗ ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΕΜΦΑΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΩΝ

Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι:

Παρά την έλλειψη προσωπικού, το Τμήμα Ασφαλείας Ξάνθης, δουλεύει όσο μπορεί και εκ των υστέρων βρίσκει πάρα πολλούς από αυτούς που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις. Το ζήτημα είναι πως θα τα προλαμβάνουμε και η μόνη λύση για εμάς είναι να αλλάξει το οργανόγραμμα των υπηρεσιών και να ενισχυθούμε με συναδέλφους για να υπάρχουν εμφανείς περιπολίες μέσα στην πόλη μας.

Σαφώς και για τους επαγγελματίες, δεν είναι λύση να κλείνεις νωρίτερα και με την οικονομική κρίση που υπάρχει. Για αυτό και εμείς ζητάμε την ενίσχυση και της φυσικής αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας. Να συμπράξουμε ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να εισακουστούμε στο κέντρο του κράτους που είναι η Αθήνα (καλώς ή κακώς από εκεί θα δοθούν οι λύσεις).

Σίγουρα, παλαιότερα ήταν πιο «ήσυχη» η πόλη της Ξάνθης, ακριβώς γιατί υπήρχε εμφανής παρουσία περιπολικών. Σήμερα, η μισή Αστυνομία Ξάνθης, ασχολείται με το μεταναστευικό (όχι μόνο το Συνοριακό Τμήμα αλλά και οι άλλες υπηρεσίες). Για παράδειγμα, περιπολικό της Τροχαίας Ξάνθης, έχει να κάνει περιπολία μέσα στην πόλη ένα χρόνο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Το Αστυνομικό Τμήμα έχει και άλλα πάρεργα. Ένας αστυνομικός στην βάρδιά του, προλαβαίνει να κάνει μόνον τα σήματα, όχι την περιπολία του μέσα στην πόλη και στα στενά, για να αποτρέψουμε αυτήν την εγκληματικότητα. Παλιά λοιπόν ήταν πιο ήσυχα τα πράγματα, γιατί είχαμε αστυνομικούς στον δρόμο. Τώρα, έχουμε μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, λόγω μη προσλήψεων πολλών αστυνομικών για να έρθουν και στην επαρχία και λόγω και άλλων, μικρότερων υπηρεσιακών δεδομένων.