
Προβληματισμός για το Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων- Αγνοείται όμως ο… τουρισμός τους υπόλοιπους μήνες
Τι λένε οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων στην «Θ»
Χαμένες κλίνες από την μια από τα ξενοδοχεία στην Ξάνθη που έχουν κατεβάσει «ρολά» και καμία προοπτική τουριστικής επένδυσης από την άλλη, δεδομένης της ηχηρής απουσίας της Ξάνθης από τον τουριστικό «χάρτη». Θερινοί μήνες αλλά και διήμερα ή τριήμερα εορτών, είναι η μόνη «ανάσα» για τα ξενοδοχεία και καταλύματα του νομού που λειτουργούν, τα οποία όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν τους μαθητές και συνοδούς των Μουσικών Σχολείων, που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» την Άνοιξη.
Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτσας.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΙΟΝ 400-450 ΚΛΙΝΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ – ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ…»
Πιο αναλυτικά ο κ. Ιερόπουλος, εξήγησε στην «Θ» ότι «αυτήν την στιγμή, όσον αφορά στον καλοκαιρινό τουρισμό, δεν τελείωσε ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι στα παράλια, τα Σαββατοκύριακα, υπάρχει ακόμη ξένος που έρχεται για τουρισμό. Σε Π. Λάγος, Άβδηρα, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα που είναι ανοιχτά, αυτήν την στιγμή φιλοξενούν ακόμη κόσμο. Μέχρι και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όλοι είχαν γύρω στο 80% κρατήσεις. Μιλάμε για μικρά ξενοδοχεία και καταλύματα και όχι για Airbnb. Εκεί δεν έχω άποψη.
Αναφορικά με τα εντός πόλης ξενοδοχεία αυτήν την στιγμή, επειδή έκλεισαν πολλά ξενοδοχεία, έφυγαν περίπου 400 – 450 κλίνες (6 ξενοδοχεία) από τις 1600 κλίνες. Κάποια ξενοδοχεία μέσα στην Ξάνθη, έχουν αρκετή κίνηση. Οι πελάτες είναι από τουριστικά λεωφορεία, ΚΑΠΗ, από εσωτερικό τουρισμό (και λόγω των εκλογών υπήρχε και μια κίνηση), γάμους κλπ. Από την στιγμή που μειώθηκαν οι κλίνες, υπάρχει μια πληρότητα 80-85% στα ξενοδοχεία. Και τα Airbnb βέβαια έκαναν κάποια ζημιά στα ξενοδοχεία γιατί αυξήθηκαν οι κλίνες. Αλλά είναι γύρω στα 100 Airbnb, χωρίς να γνωρίζουμε το μέγεθος των κλινών. Το θέμα βέβαια είναι ότι μέσα στην πόλη έχουν κλείσει 5 ξενοδοχεία και 1 περιφερειακό. Τα άλλα περιφερειακά ξενοδοχεία, τις καθημερινές δεν έχουν απολύτως τίποτα. Μόνο τα Σάββατα κάποια έχουν πληρότητα 40% ή ένα 30% ή ένα 60% ανάλογα με την περιοχή και ανάλογα με ποιον έχουν κλείσει από τουριστικά γραφεία κλπ και ίσως να ανεβάσουν τις κλίνες. Η επισκεψιμότητα από μεμονωμένους που έρχονται με οικογένειες, δεν μπορεί να περάσει το 40%. Κάποια ξενοδοχεία δουλεύουν και με φοιτητές και εκπαιδευτικούς για κάποιους μήνες. Σε όλα υπάρχει κάτι. Υπάρχει μια κίνηση, που μπορώ να πω – αυτήν την στιγμή με τα κλειστά ξενοδοχεία – πολύ καλή. Αν ανοίξουν τα κλειστά, προφανώς θα μειωθεί σε όλους η δουλειά».
«ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕ ΣΩΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ»
Στην ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν αξίζει τον κόπο κάποιος να επενδύσει στην Ξάνθη, ανοίγοντας ένα από τα κλειστά ξενοδοχεία, μέσω των προγραμμάτων στήριξης τουριστικών εγκαταστάσεων, ο κ. Ιερόπουλος απαντά:
«Για εμένα που γνωρίζω την αγορά, ούτε μια στο εκατομμύριο. Σήμερα που μιλάμε, η Ξάνθη ακόμη δεν είναι τουριστικός προορισμός. Μπορείτε να μπείτε στα μεγάλα και μικρά τουριστικά γραφεία των Αθηνών και να δείτε αν έχουν εκδρομές για την Ξάνθη και σε ποιο μέρος. Αν έχει 1 ή 2 για τις γιορτές, από τα χιλιάδες τουριστικά γραφεία. Δεν είμαστε τουριστικός προορισμός. Τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά 12 μήνες και οι κανονικές – γεμάτες – ημέρες που δουλεύουν δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι πάνω από 100-110 μέρες στην πόλη. Και περιφερειακά το ίδιο είναι. Χρειάζεσαι 100-110 γεμάτες μέρες για να πεις ότι βγάζεις τα έξοδά σου, πληρώνεις ΔΕΗ, προσωπικό κλπ. Δεν νομίζω να έρθει κάποιος να επενδύσει, εκτός και αν αυτοί βλέπουν κάτι διαφορετικό από εμάς που ζούμε εδώ. Το θέμα δεν είναι να έρθει να επενδύσει κάποιος σε ένα ξενοδοχείο. Πρώτα πρέπει να αντέξουν οι συνάδελφοί μου και να κρατήσουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία. Δεν υπάρχει προβολή του νομού σε σωστό επίπεδο. Δεν υπάρχει προβολή του νομού στις εκθέσεις του εξωτερικού. Το ότι πάει η Περιφέρεια και κάποιοι συνάδελφοι δίνουν κάποια έντυπα προβολής, αυτό δεν είναι κάτι. Τουλάχιστον σε όσες εκθέσεις πήγαμε εμείς μεμονωμένα, δεν είδαμε κάποιο ενδιαφέρον. Επίσης αν θυμάμαι καλά, όταν ήταν Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ο κ. Αμοιρίδης, είχαν φέρει κάποιους Ρουμάνους tour operators. Δεν κλείσαμε τίποτα. Δεν κάναμε κάποια συμφωνία με κάποιον. Προφανώς είδαν στην περιοχή μας ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε προϊόν. Προσωπικά νομίζω ότι δεν θα έρθει κάποιος να επενδύσει στην Ξάνθη. Ούτε στην Κομοτηνή».
«ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ‘’ΞΑΝΘΗ, ΠΟΛΙΣ ΟΝΕΙΡΩΝ’’»
Κλείνοντας ο κ. Ιερόπουλος, σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «το πρόβλημα είναι ότι κινδυνεύουν οι εκδηλώσεις του «Χατζιδάκειου», γιατί δεν έχουμε κλίνες. Η συμμετοχή των μαθητών είναι τεράστια και είναι τετραήμερη. Είναι η μοναδική εκδήλωση που γίνεται αυτήν την στιγμή στην Ξάνθη, που φέρνει κόσμο για τετραήμερα και τριήμερα. Ούτε τα καρναβάλια φέρνουν πλέον. Και τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, αν είναι βολικές οι γιορτές (διήμερα – τριήμερα ) έρχεται κόσμος. Αυτό που γίνεται με το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, είναι το καλύτερο από όλα. Βέβαια, επειδή έχω κάνει μια συζήτηση με τον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου, όλοι θέλουν να κλείνουν μέσα στην πόλη. Υπάρχει πρόβλημα. Θα υποβαθμιστούν οι εκδηλώσεις, γιατί δεν θα μπορούν να έρθουν τα σχολεία. Που θα μείνουν οι μαθητές; Πέρυσι, έμειναν κάποιοι στα περιφερειακά, αλλά επειδή κάθε μέρα παίζουν μέσα στην πόλη μουσική, τους ενοχλεί το πάνε – έλα. Είναι μεγάλες οι αποστάσεις».
«ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ – ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ»
Από την πλευρά του ο κ. Αγκόρτσας υπογράμμισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα και με τα λάθη που έχουμε κάνει όλοι μας – συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου – η απάντηση είναι όχι. Όλα τα ξενοδοχεία της Ξάνθης, πωλούνται και ενοικιάζονται. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το «ΞΕΝΙΑ» η εταιρεία που το έχει ήδη και φυσικά θα αφαιρέσει τα πάντα και θα τα πουλήσει σε χαμηλή τιμή. Όταν φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι που ήδη έχουνε επενδύσει, όταν ήδη ένα μεγάλο ξενοδοχείο της Ξάνθης έβγαλε άδεια από την πολεοδομία για να μετατρέψει σε καταστήματα τον ισόγειό του χώρο και τα δωμάτια να μετατραπούν σε διαμερίσματα, θα μείνουμε με 8-10 ξενοδοχεία. Όλοι αυτοί που έκλεισαν, δεν έκλεισαν γιατί δεν ήταν καλοί επαγγελματίες αλλά επειδή δεν είχαν δουλειά. Το γιατί δεν έχουμε δουλειά, είναι κάτι για το οποίο φταίμε όλοι μας. Από το 2006 και μετά, δεν κάναμε τίποτα. Το απόλυτο τίποτα. Συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου, διότι και εγώ πέρασα από την θέση του Αντιδημάρχου δυο φορές και μιλούσα σε κουφούς ανθρώπους. Κλείσαμε μια Αναπτυξιακή, η οποία γέμισε τον τόπο με μικρά καταλύματα, τα οποία όμως με την προβολή που κάναμε, έφερνα κόσμο. Διώξαμε ένα Καζίνο. Όταν αυτό ζητούσε από την Ξάνθη μεταφορά στην πόλη ή κοντά στην Εγνατία, εμείς σαν δήμος δεν δίναμε άδεια. Δεν ξέρω γιατί. Μετακινήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και του παραχωρήθηκε δωρεάν ένας χώρος από γνωστό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης, γιατί φέρει έσοδα και δωμάτια στο ξενοδοχείο. Δυστυχώς, ήταν μεγάλα τα ποσά της τουριστικής προβολής, αλλά σπαταλήθηκαν παντού εκτός από εκεί που έπρεπε. Ο στόχος μας είναι ο εισαγόμενος τουρισμός. Έχουμε μια Κωνσταντινούπολη δίπλα μας, που έχει 20 εκ. κατοίκους και από αυτούς θέλουμε 2000. Υπάρχουν αυτοί. Μια σειρά όμως από εμπόδια και η απόλυτη έλλειψη στοχευμένης προβολής, είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μόνον περιστασιακούς που έρχονται μόνοι τους. Το καράβι που λέγεται τουρισμός, δεν μπορεί να ταξιδεύει μόνο του. Θα πρέπει να κάνει κάτι και η Περιφέρεια και οι Δήμοι. Η Αλεξανδρούπολη δεν πάει τυχαία τόσο καλά. Έχει Οργανισμό Τουριστικής Προβολής, εδώ και μια δεκαετία. Εμείς τι κάναμε για αυτό; Τίποτα απολύτως. Αν εξαιρέσετε κάποια φυλλάδια που βγάλαμε το 2015 – και έγινε με πολύ μεγάλη πίεση προς τον δήμαρχο αυτό – με 24.000 ευρώ το κοστολόγιο, το βγάλαμε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, έπεσε στις 9000 ευρώ και αντί να έχουμε τα υπόλοιπα χρήματα για να τα αξιοποιήσουμε, τα αναθέσαμε για να γίνει ένα τουριστικό άλμπουμ. Δηλαδή τα πετάξαμε».
«ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΥΤΕ 20 ΜΕΡΕΣ – ΜΑΖΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ»
Κλείνοντας ο κ. Αγκόρτσας, σημείωσε ότι «με δύο διανυκτερεύσεις τον Φεβρουάριο, μια διανυκτέρευση την 28η Οκτωβρίου, δυο το Πάσχα και δύο την Πρωτοχρονιά, κρατιέται ξενοδοχείο; Τα ξενοδοχεία, πλην του Καλοκαιριού, δεν δουλεύουν ούτε 20 μέρες. Γνωρίζατε εσείς ότι θα έρθει ένα διαγωνιστικό τμήμα motocross στην Ξάνθη, μέσα στον Νοέμβριο; Προσωπικά το έμαθα τυχαία από πελάτη που πήρε τηλέφωνο και έκλεισε. Φωνάζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να δημιουργηθεί ένα ημερολόγιο τουρισμού από έναν φορέα της πόλης. Δηλαδή όταν θέλεις να κάνεις μια εκδήλωση να απευθύνεσαι στο τμήμα αυτό και να ενισχύεσαι από εκεί αλλά και να αποφύγεις την «επικάλυψη». Οι κεφαλές είναι οι Δήμαρχοι και δεν το αντιλαμβάνονται αυτό. Τις ίδιες μέρες που έχουμε τις μουσικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη, γίνεται και η αποφοίτηση φοιτητών από το Πολυτεχνείο. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε δωμάτια. Φέτος είχαμε το εξής περίεργο. Ότι Δράμα, Κομοτηνή και Καβάλα είχαν διαμονές από τα μουσικά σχολεία, που έρχονταν στην Ξάνθη…»