Αλεξανδρούπολη: Νέο στρατηγικό σχέδιο για το λιμάνι – Ακυρώνεται ο διαγωνισμός

Σε ακύρωση οδηγείται ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης καθώς η στρατηγική του θέση σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και το προφίλ των ενδιαφερομένων επενδυτών αναγκάζουν την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αυτή, που ελήφθη σε ανώτατο επίπεδο, κρίθηκε αναγκαία κατά βάση για γεωπολιτικούς λόγους, ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία από την ρωσική εισβολή αλλά και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης που δημιουργούν μία πολύπλοκη και εξαιρετική κρίσιμη κατάσταση, στην οποία απαιτούνται ικανότητες διαχείρισης και απόλυτης σύμπλευσης με την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγές με γνώση του θέματος εξηγούσαν ότι υπάρχουν έντονες αμφιβολίες ότι κάτι τέτοιο μπορούσαν να φέρουν εις πέρας τα δύο επενδυτικά σχήματα τα οποία και είχαν καταθέσει προσφορές. Ως εκ τούτου η ακύρωση, που αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ήταν μονόδρομος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ήδη μελετά εναλλακτικές για το λιμάνι. Δεν αποκλείεται μάλιστα στη συνεδρίαση του ΔΣ να αποφασιστεί το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο και η νέα στρατηγική που ακολουθηθεί. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να αποφασιστεί παράλληλα η ανάγκη άμεσης αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας του λιμανιού, κάτι που σημαίνει την άμεση δρομολόγηση σειράς επενδύσεων.