Αισιόδοξα μηνύματα στο συνέδριο των Γεν. Γραμματέων ΟΤΑ

Προσκεκλημένος εισηγητής και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ-Συγχαρητήρια και δεσμεύσεις σε Καμαρίδη για τη λυματολάσπη και την ιδιωτικοποίηση του νερού

Σ. Ψωμά: «Θα δοθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δυνατότητες για την πράσινη μετάβαση»

Με τίτλο «Πράσινη μετάβαση και κυκλική οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» πραγματοποιείται το Επιστημονικό Συνέδριο για αιρετούς τεχνοκράτες και στελέχη ΟΤΑ, στις  Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις TAE KWON DO, στο Παλαιό Φάληρο από 24 έως και σήμερα 27 Μαΐου.

Το συνέδριο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γεν. Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σ’ αυτό συμμετείχε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης κ. Σοφία Ψωμά, αλλά και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, προσκεκλημένος από τους διοργανωτές.

«ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΥΤΗ»

Μιλώντας στη «Θ» η κα Ψωμά για τις εργασίες του συνεδρίου ανέφερε τα εξής: «είχε αρκετή συμμετοχή αλλά και αρκετή διαδικτυακή συμμετοχή το συνέδριο. Στις 25 Μαΐου έγιναν κάποιες διαδραστικές ασκήσεις όσον αφορά στην λειτουργία του δήμου σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας και στην διαχείριση του προσωπικού αλλά και γενικά στο πως οι υπηρεσίες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε διάφορα προβλήματα και θέματα που αντιμετωπίζουν. Χθες ήταν ο Ολομέλεια με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Παπαθανάση και του Υφυπουργού Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά. Ως επί τω πλείστον το ζήτημα αφορούσε στο πως θα μπορέσουν οι Δήμοι  – με χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και από εγχώριους πόρους – να δημιουργήσουν εφαρμογές και δράσεις ώστε αυτή η μετάβαση να γίνει πιο εύκολη και προς τους πολίτες και προς τις υπηρεσίες που θα χρειαστεί να δουλέψουν για αυτό. Θα πρέπει εδώ να αναφερθούμε στον πρόεδρό μας κ. Χρηστάκη, ο οποίος είναι πραγματικά ένας πολύ άξιος άνθρωπος και έφερε ανθρώπους ακόμη και από την Κύπρο προκειμένου να παρακολουθήσουν το συνέδριο αλλά και στον κ. Νικλίτσα που εδώ κα χρόνια εκπαιδεύει τα στελέχη της Τ.Α αλλά και στον Δήμαρχο Π. Φαλήρου κ. Φωστηρόπουλο (οικοδεσπότη) που μας φιλοξένησε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συνέδριο διοργανώθηκε και σε συνάρτηση με την «Attica Green Expo». Την πράσινη έκθεση που δημιούργησε ο κ. Στέφανος Φανουργάκης. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι την επισκέφθηκαν Δημοτικά Σχολεία. Ήταν ένας χώρος διαμορφωμένος στο TAE KWON DO όπου τα παιδιά μέσα από δράσεις και παιχνίδια έμαθαν για την εκπαιδευτική ανακύκλωση και το πώς να σεβόμαστε το περιβάλλον. Οικειοποιούμενη και την ιδιότητά μου σαν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ήδη σε όλη την θητεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δόθηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να επιτευχθεί όλο αυτό (για παράδειγμα το ΣΒΑΚ, ΣΒΑΑ και κάθε τι που αφορά στην Βιώσιμη Ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών) και από ότι έχουμε δει ήδη έχουν βγει πολλά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα δοθούν καθαρά για αυτόν τον σκοπό και στους Ο.ΤΑ. Συνεπώς νομίζω ότι θα δοθούν στους δήμους όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δυνατότητες ώστε αυτή η μετάβαση να γίνει γρήγορα, άμεσα και πάντα προς όφελος των πολιτών».

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Μ. ΓΡΑΦΑΚΟΥ  ΣΕ ΙΠΠ. ΚΑΜΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ

Προσκεκλημένος εισηγητής όμως στο συνέδριο των Γενικών Γραμματέων ήταν και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο οποίος κατά την διάρκεια των εργασιών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας κ. Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος συνεχάρη την ΔΕΥΑΞ για τους γρήγορους ρυθμούς που έχει στο έργο της λυματολάσπης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΕΥΑΞ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΒΑΡΕΛΙΔΗ – ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ξάνθης, συναντήθηκε και με τον κ. Πέτρο Βαρελίδη, του Υπουργείου Ενέργειας, από τον οποίο πήρε για άλλη μια φορά την διαβεβαίωση –  την οποία έδωσε και μπροστά στην αίθουσα του συνεδρίου – ότι η νέα Ρυθμιστική Αρχή για το νερό και για την αποχέτευση, δεν έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς αυτό είναι ένα θέμα που τους βρίσκει αντίθετους όλους.

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΙΠΠ. ΚΑΜΑΡΙΔΗ

Οι εργασίες συνεχίστηκαν,  ενώ η εισήγηση του κ. Καμαρίδη είχε ως θέμα την εμπειρία της ΔΕΥΑΞ στην απορρόφηση και πραγματοποίηση των προγραμμάτων «Αντώνης Τρίτσης».