Αιολικό πάρκο-«γίγας» στην Σταυρούπολη; Εισακούγεται η τοπική κοινωνία ή μήπως την έχουν… «γραμμένη»;

Μπορεί να εκφράστηκαν αντιδράσεις, σε πολλές περιπτώσεις (Δημοτικό και Περιφερειακό συμβούλια, Ε.Ο.Σ κλπ) για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στην Δ.Ε Σταυρούπολης και συγκεκριμένα στην θέση  «ΜΑΝΕΤΑΣ», εντούτοις πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια διαδικασία που προχωρά.

Σύμφωνα μάλιστα με την περιγραφή του έργου, ο αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  στην Ξάνθη θα αποτελείται από επτά (7) ανεμογεννήτριες (α/γ) ενδεικτικού τύπου VESTAS V150, ονομαστικής ισχύος 6,0MW εκάστη, με πτερωτή τριών (3) πτερυγίων, διαμέτρου πτερωτής 150m και πυλώνα ύψους 125m. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι 42MW και η μέγιστη ισχύς παραγωγής είναι 42MW σύμφωνα με την Βεβαίωση παραγωγού ΡΑΕ.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα γίνει σε ένα πολύγωνο εγκατάστασης, συνολικού εμβαδού 1.406.857,00 τ.μ.

Πως θα μπορούσε όμως να αποφευχθεί, δεδομένων των αντιδράσεων, μια τέτοια εγκατάσταση; Ποιες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν, πέραν από μια προφορική αντίδραση; Πόσο λαμβάνεται υπόψη η θέση της τοπικής κοινωνίας, για την δημιουργία ενός τέτοιου έργου; Που βρίσκεται σήμερα το ζήτημα;

Αυτά ήταν τα ζητήματα που έθεσε η «Θ» σε σχετικούς με το εν λόγω θέμα, παράγοντες και πιο συγκεκριμένα στον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης (και μέλος της προηγούμενης περιφ. επιτροπής γνωμοδότησης), Περιφερειακό Σύμβουλο Π.Ε Ξάνθης και γνωστό Νομικό κ. Κωνσταντίνο Κουρτίδη και στον Αντιδήμαρχο Σταυρούπολης κ. Μάριο Τσορμπατζίδη.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κουρτίδης, αναφέρθηκε αρχικά στις επιπτώσεις και τις επιδράσεις της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε περιβαλλοντολογικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο: «Πρώτα από όλα, βλέπω ότι γίνεται ένα αιολικό πάρκο σε μια ευαίσθητη περιοχή που φημίζεται για το φυσικό της κάλλος. Ακόμη και η παρουσία του αιολικού πάρκου δημιουργεί πρόβλημα σε μια τέτοια περιοχή. Βέβαια, σας μιλώ σε οικονομικό επίπεδο. Όταν κάποιος πάει να κάνει ένα πάρκο, θα πρέπει να συνεργαστεί με τους κατοίκους της περιοχής, διότι δεν είναι μόνον το αιολικό πάρκο. Είναι ότι πρέπει να γίνει δρόμος, πρέπει να πέσει τσιμέντο, πρέπει να περάσει μέσα από δασική έκταση κλπ. Θα πρέπει δηλαδή να δούμε τις θετικές και τις αρνητικές επιδράσεις από την χωροθέτηση, εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού. Όπως θα έχετε δει επίσης, η ενέργεια έχει φτάσει πλέον στα όριά της από τις ανανεώσιμες πηγές. Βλέπετε ότι τώρα γίνονται πάρκα με μεγάλες μπαταρίες όπου αποθηκεύεται η ενέργεια που περισσεύει για να δίνεται στις κατάλληλες ώρες και στιγμές. Επιπλέον, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ζητηθεί από μια τοπική κοινωνία, είναι αν υπάρχει η συναίνεσή της. Να ξέρετε ότι εμείς – όταν ήμουν στην συγκεκριμένη επιτροπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο – καταψηφίζαμε πάντοτε όταν η τοπική κοινωνία ήταν «κατά». Δεν ξέρω αν ρωτήθηκε το τοπικό συμβούλιο ή το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, αλλά θα πρέπει πάντα να ζητείται η άποψή τους. Διότι όταν έχουμε μια τρίπτερη ανεμογεννήτρια, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για την πανίδα, τα σπάνια πουλιά (θανατηφόροι τραυματισμοί) που υπάρχουν κλπ. Έχω ακούσει και εγώ ότι υπάρχουν διαφωνίες. Προσωπικά σαν νομικός προτείνω, όποιος διαφωνεί να απευθυνθεί άμεσα στο υπουργείο που έδωσε την άδεια (γιατί δεν ξεκίνησε ακόμη) αλλά και στην Περιφέρεια που έδωσε είτε την θετική είτε την αρνητική της άποψη (δεν το γνωρίζω γιατί δεν είμαι μέλος της επιτροπής) και να ζητήσει να σταματήσει αυτό το έργο.

Πάντοτε, στα οικονομικά του περιβάλλοντος αυτός που μολύνει ή δημιουργεί θέμα, συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και την αποζημιώνει με οποιονδήποτε τρόπο (με εργασίες που μπορεί να δώσει και με άλλους τρόπους). Γενικά όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν. Υπάρχει μεν μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά νομίζω ότι υπάρχει και το WWF Ελλάδος (όπου και εκεί μπορεί να απευθυνθεί κάποιος) που κάνει συγκεκριμένες μελέτες και τα βλέπει. Όλα αυτά θα πρέπει να εξετάζονται. Πάντως, προσωπικά διαφωνώ διότι θα πρέπει να ζητηθεί η άποψη της τοπικής κοινωνίας και διότι έχουμε φτάσει σε κορεσμό από άποψη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και συνεπώς δεν χρειάζεται να γίνει ένα ακόμη έργο, που δεν χρειάζεται να υπάρχει. Προσωπικά διαφωνώ στην παραγωγή ενέργειας με κατάχρηση. Δεν θέλω να δημιουργηθούν νέα περιβαλλοντολογικά ζητήματα από την κατασκευή και ειδικά στην περιοχή της Σταυρούπολης δεν θέλω να γίνει γιατί η περιοχή είναι ιδιαίτερα υψηλού κάλλους και ο κόσμος που επισκέπτεται την περιοχή, το κάνει για να δει το φυσικό της κάλλος. Να μην το καταστρέψουμε και αυτό».

Από την πλευρά του ο κ. Τσορμπατζίδης, σημείωσε λιτά τα εξής:

«Με την πρόταση της αντιπολίτευσης (του κ. Φανουράκη) είχαμε συμφωνήσει να απευθυνθούμε σε κάποιον νομικό, ώστε να μπορέσουμε να διακόψουμε αυτό που πάει να γίνει. Και μάλιστα μας είχαν πει να δούμε τον νομικό ο οποίος είχε κάνει την ίδια δουλειά, για την περιοχή πάνω από το Καρυόφυτο. Την είχε κάνει με επιτυχία και σταμάτησε όλη η διαδικασία. Συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα. Από την στιγμή που λάβαμε την απόφαση, είμαστε όλοι αντίθετοι».