Απίστευτο! Εισαγόμενο το… 90% του σιταριού για ψωμί!

Θλιβερή διαπίστωση ενόψει και της φετινής σποράς…

Κ. Δαλάτσης: Μειωμένη διαχρονικά η παραγωγή και στην Ξάνθη

Εισαγόμενο, κατά 90% είναι το μαλακό σιτάρι, για το αλεύρι και το ψωμί της χώρας μας, αφού μόλις το 10% των αναγκών καλλιεργείται στα ελληνικά χωράφια, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης. Ο ίδιος αναφέρεται και στις βροχές την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με την ΕΜΥ και κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν την σπορά των σιτηρών, αλλά και των υπόλοιπων προϊόντων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε βροχές, αλλά… όχι πλημμυρικά φαινόμενα».

ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΡΟΧΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ…

Αναλυτικότερα, ο κ. Δαλάτσης, εξήγησε στην «Θ» ότι «η σπορά των σιταριών, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ίσως κάποιοι που το σκέφτονταν, να έχουν ακόμη να σπείρουν, αλλά η πλειοψηφία έχει ολοκληρώσει την σπορά. Πλέον οι περισσότεροι θα ξεκινήσουν να οργώνουν και να προετοιμάσουν τα χωράφια τους για να σπαρθούν την Άνοιξη (είτε με ηλίανθο είτε με καλαμπόκι είτε με βαμβάκι κ.ο.κ). Αναφορικά με το αν επηρεάζουν οι βροχές, αυτό εξαρτάται από το πόσο πολλές είναι. Η αλήθεια είναι ότι θέλουμε βροχές. Αν δεν έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, δεν θα έχουμε πρόβλημα και ας είναι αρκετές οι βροχές. Το θέμα είναι να μην είναι έντονες. Τότε σίγουρα θα έχουμε προβλήματα και σε αυτά που έχουν σπαρθεί αλλά και σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Το όργωμα, μπορεί να γίνει και 10-20 μέρες αργότερα. Το θέμα θα είναι τα σπαρτά και τα δέντρα. Αν έχουμε πλημμυρικα φαινόμενα, καήκαμε».

ΜΕΙΩΘΗΚΕ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ – ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΩΣ ΧΩΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ 10% ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ

Αναφορικά με την παραγωγή των σιτηρών, διαχρονικά, ο ίδιος τονίζει ότι «σαφώς και έχει μειωθεί. Για να καταλάβετε, το μαλακό σιτάρι από το οποίο γίνεται το αλεύρι, παράγεται περίπου το 10% από αυτό που έχουμε ανάγκη σαν χώρα, από τους Έλληνες αγρότες. Το υπόλοιπο γίνεται εισαγωγή και ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός.  Δεν συμφέρει, για κανένα λόγο, να καλλιεργείς στάρι. Μια τόσο σοβαρή και βασική τροφή, για το ψωμί και το αλεύρι. Αυτά ας τα κοιτάξουν οι κυβερνήσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στην σημερινή, αλλά σε όλες τις κυβερνήσεις. Από το 1981 και μετά, που  ξεκίνησε η είσοδός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαμε φθίνουσα πορεία και σαφώς θα συνεχιστεί με αυτή την κατάσταση που επικρατεί. Όχι μόνο σε αυτά που πουλάμε αλλά και σε αυτά που αγοράζουμε. Οι τιμές μας μένουν σταθερές (και σε κάποιες περιπτώσεις μειώνονται) αλλά τα προϊόντα που αγοράζουμε, συνεχώς αυξάνονται. Μην ξεχνάμε τι έχει συμβεί με το ψωμί, όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τιμή του μαλακού σιταριού από τα 0,16-0,17€, πήγε στα 0,35-0,36€ (διπλασιάστηκε) για μια χρονιά και ανέβηκε το ψωμί και το αλεύρι. Η τιμή του σταριού επανήλθε στα προ πολέμου επίπεδα (0,17€) πλέον, αλλά έχετε δει εσείς να μειωθεί πουθενά η τιμή στο ψωμί ή στο αλεύρι; Για αυτό δεν σπέρνει ο αγρότης στάρι. Διότι δεν συμφέρει. Βέβαια ο κύκλος εργασιών, θα γίνει με κάτι άλλο (τα περισσότερα από αυτά τα χωράφια καλλιεργούνται με κάτι άλλο ή αν είναι μη παραγωγικά χωράφια, μπορεί να μείνουν και άσπαρτα). Τα στάρια προτιμώνται σε περιοχές ξερικές, που δεν έχουν εύκολη άρδευση, αν και πλέον μπορεί να καλλιεργηθεί με ηλίανθο ένα τέτοιο χωράφι, αν μπορεί κάποιος να το ποτίσει 1-2 φορές. Αν είναι ξερικό, πολλοί προτιμούν να το αφήσουν άσπαρτο.   Απλώς δεν υπάρχει αυτάρκεια (σ.σ. αναφορικά με το σιτάρι στην χώρα). Εξαρτιόμαστε – ως χώρα – από άλλους. Δεν ξέρω πόσο καλό είναι να εξαρτόμαστε από άλλους, όταν θα μπορούσαμε να έχουμε την δική μας παραγωγή.

Γενικά τα στάρια, διαχρονικά, έχουν μειωθεί στην περιοχή μας. Υπάρχουν και κάποιες χρονιές που υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά η γενική εικόνα είναι ότι έχει μειωθεί η καλλιέργεια. Πείτε μου, τι μπορείτε να αγοράσετε με 0,15€ (που πουλάμε το μαλακό στάρι) από ένα περίπτερο;»

ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ Ε.Κ, ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ», την Παρασκευή το απόγευμα, στις 19.00, αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Ξάνθης, θα συναντηθούν στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, προκειμένου να συζητήσουν για τα τρέχοντα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και τις περεταίρω κινήσεις τους.

ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΑΛΑΤΖΑ