
Ο κύκλος των φετινών Πανελληνίων έκλεισε και επίσημα με την πρόωρη ανακοίνωση των Βάσεων 2025 με τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ να προκαλούν αμφίθυμα συναισθήματα στους υποψηφίους καθώς το 1/3 από τα ΓΕΛ και τα 2/3 από τα ΕΠΑΛ μένουν εκτός πανεπιστημιακών τμημάτων λόγω του ηχηρού «κόφτη» της ΕΒΕ. Το βαρύτερο τίμημα για την ΕΒΕ πλήρωσαν οι υποψήφιοι του 2ου και 3ου πεδίου.
Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων των Βάσεων Εισαγωγής στην πλατφόρμα results.it.minedu.gov.gr και η αντίστοιχη αποστολή του SMS στους υποψηφίους που εγγράφηκαν στην σχετική υπηρεσία έγινε λίγο μετά τις 18:30, μια μέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, εκπλήσσοντας χιλιάδες μαθητές και οικογένειες που περίμεναν με ανυπομονησία. Σε γενικές γραμμές οι Βάσεις 2025 κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με το 2024, ειδικά στις περιζήτητες σχολές και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Οι διακυμάνσεις που καταγράφηκαν φέτος είναι κατά βάση ήπιες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σταθερότητα στο εξεταστικό σύστημα. Η Ιατρική Αθηνών παρέμεινε σταθερή, διατηρώντας την υψηλή της βάση. Αντίθετα, η Αρχιτεκτονική Αθηνών σημείωσε αισθητή άνοδο, γεγονός που συνδέεται τόσο με την αυξημένη ζήτηση όσο και με τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Οικονομικές σχολές σε Αθήνα και Πειραιά κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, δείχνοντας ανάκαμψη στο ενδιαφέρον των υποψηφίων. Αντιθέτως, τα Τμήματα Πληροφορικής σημείωσαν πτωτική τάση, με μειώσεις στη βάση εισαγωγής σε αρκετές σχολές, κυρίως της περιφέρειας. Η συνολική εικόνα των βάσεων για το 2025 αποτυπώνει μια ήρεμη και προβλέψιμη εκπαιδευτική χρονιά, με επιμέρους εκπλήξεις, αλλά χωρίς δραματικές αποκλίσεις από τα περσινά δεδομένα.
Σε δεύτερο επίπεδο όμως έχει αξία να δούμε πώς εξηγούνται οι διακυμάνσεις των Βάσεων 2025. Σε δηλώσεις του στο Dnews ο Φυσικός και Φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας ανέλυσε τα κύρια σημεία που πρέπει να εστιάσουμε για να έχουμε μια ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα για τις φετινές βάσεις που καθόρισαν την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
«Σε κάθε περίπτωση και πρωτίστως οφείλουμε να σταθούμε στην επιτυχία των παιδιών που πέρασαν στις σχολές που επιθυμούσαν. Στη διακύμανση των Βάσεων δεν είχαμε θεαματικές αλλαγές. Θα μπορούσαμε ωστόσο να υπογραμμίσουμε στο πρώτο επιστημονικό πεδίο η πτώση είναι σημαντική και παρατηρήθηκε τόσο σε κεντρικά όσο και σε περιφερειακά τμήματα. Οι περισσότερες κενές θέσεις προέρχονται από το 1ο πεδίο και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Σκεφτείτε ότι στη γενική εικόνα πάνω από 10.000 υποψήφιοι από τα ΓΕΛ μένουν εκτός ΑΕΙ. Εντυπωσιακό είναι εξίσου το δεδομένο ότι πολλές από αυτές τις κενές θέσεις καταγράφονται σε παραδοσιακά τμήματα όπως το Μαθηματικό και το Φυσικό ακόμα και στα κεντρικά πανεπιστήμια. Είναι ενισχυμένα όλα τα νέα Πολυτεχνεία με το ΠΑΔΑ χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όπου υπάρχει τα τελευταία χρόνια αυξημένη ζήτηση που αποτυπώνεται και στην άνοδο των Βάσεων για τα τμήματα των Μηχανικών που είναι πενταετούς διάρκειας και δεκαεξάμηνα, όπως και το ΔΙΠΑΕ, ένα μικρό Πολυτεχνείο στις Σέρρες με ανοδική πορεία των τμημάτων.
Συνεπώς στο 2ο επιστημονικό Πεδίο έχουμε ανόδους στα τμήματα που σχετίζονται με τα Πολυτεχνεία. Από την άλλη πλευρά έχουμε καταβαράθρωση σε παραδοσιακές σχολές και τμήματα που κάνουν αίσθηση όπως το Μαθηματικό και η Φυσική που αναφέραμε και πριν με το Φυσικό Αθήνας για παράδειγμα να έχει 99 κενές θέσεις. Κενές θέσεις σε μεγάλο ποσοστό έχουμε και στα τμήματα που σχετίζονται με τη Γεωπονία όπως για παράδειγμα στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής και πολλές κενές θέσεις καταγράφονται και στο Γεωπονικό της Αθήνας.» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζητέγας.
«Το αμείλικτο δρεπάνι της ΕΒΕ έκανε για ακόμη μια φορά αρνητικά αισθητή την παρουσία του»
«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ 2025) για ακόμη μια χρονιά συντελεί σαν κόφτης όχι μόνο για αυτούς που κινούνται στο βαθμολογικό όριο αλλά και δεν επιτρέπει την εισαγωγή σε τμήματα για όσους έχουν μια σχετικά καλή συγκομιδή βαθμών μέχρι 14.000 έως 15.000 μόρια αλλά το τμήμα που επιθυμούν έχει τέτοια ΕΒΕ που θα μείνει με τεράστια κενά εισακτέων. Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο και το κυρίαρχο που πρέπει να αναθεωρηθεί».
«Στο 3ο επιστημονικό πεδίο που είχαμε μείωση υποψηφίων κατά 6% και περιμέναμε πτώση μεγάλη, η πτώση επιβεβαιώθηκε αλλά το αξιοσημείωτο είναι ότι καταγράφηκε στο βαθμολογικό πυθμένα, στις σχολές που έχουν μικρότερη βάση εισαγωγής και όχι στις σχολές με τα υψηλότερα μόρια. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις 7 Ιατρικές Σχολές στις 4 είχαμε ακριβώς την ίδια βάση με πέρυσι. Φαίνεται λοιπόν ότι εκεί υπάρχει ένα ισχυρό ποσοστό καλών μαθητών που τα καταφέρνουν πάντοτε και διαγράφουν υψηλές βαθμολογίες σε κάθε περίσταση. Αντιθέτως στη Νοσηλευτική και προς τα κάτω υπάρχει μεγάλη πτώση των Βάσεων.»
«Στο 4ο επιστημονικό πεδίο είχαμε ανόδους των τάξεων των 500-700 μορίων. Κάποιες άνοδοι που είναι εντυπωσιακές και προκαλούν ερωτήματα ως προς το πώς προέκυψαν με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα του ΠΑΔΑ Διοίκηση Τουρισμού που ανέβηκε πάνω από 1500 μόρια δικαιολογείται από την ύπαρξη διπλή βάση εισαγωγής λόγω του ειδικού μαθήματος.»
«Οι Στρατιωτικές Σχολές σημείωσαν πτώση στον βαθμολογικό πυθμένα δηλαδή σε τμήματα Υπαξιωματικών. Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι σε αυτές τις σχολές υπάρχει η διπλή εξέταση καθώς πέραν των γραπτών υπάρχουν και οι προκαταρκτικές εξετάσεις των στρατιωτικών σχολών που περιορίζουν τη λίστα των υποψηφίων που διεκδικούν την είσοδο τους σε αυτές και έτσι δικαιολογούνται και οι χαμηλές βάσεις»
Κλείνοντας ο κ. Χατζητέγας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πλέον «είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα από πλευράς επιλογών μεταλυκειακής εκπαίδευσης και ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Υπάρχουν οι ΣΑΕΚ, τα κολλέγια με διετείς προπτυχιακές σπουδές με επαγγελματικά δικαιώματα και προσεχώς θα ανακοινωθεί και η επίσημη λίστα των τμημάτων των ιδιωτικών πανεπιστημίων.»