Ξάνθη: Μία πόλη-«τέρας» από τσιμέντο ελπίζει στο νέο Τ.Π.Σ

Τα μπόνους του ΝΟΚ, οι Ελεγκτές Δόμησης και οι αυθαίρετες κατασκευές σε Σαμακώβ και Παλιά Πόλη

Μιλά στην «Θ» ο Β. Ασημίδης

Σε μια πόλη-«τέρας» από… τσιμέντο, με πολυώροφες οικοδομές που σε πολλές περιπτώσεις κρύβουν τον ήλιο σε γειτονιές, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια η Ξάνθη, ενώ ακόμη και σε περιοχές όπως η Παλιά Ξάνθη και το Σαμακώβ (περιοχές που αποτελούν παραδοσιακούς οικισμούς με νεοκλασικά) συναντά κανείς ακόμη και πενταόροφα κτίρια που… ένας Θεός ξέρει πως «ξεφύτρωσαν» εκεί χαλώντας όλη την εικόνα της Παλιάς Πόλης. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε νέους οικισμούς, όπως στη περιοχή πίσω από το Νοσοκομείο κλπ.

Τι μπορεί να «προβλέψει» ή να «αλλάξει» από όλα τα παραπάνω το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης; Υπάρχει πρόβλεψη για τα ύψη των κτιρίων στην πόλη και στους οικισμούς της; Τι έφταιξε για την επέκταση καθ΄ύψος;

Την άποψή του για όλα τα παραπάνω εκφράζει μέσα από την «Θ» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου κ. Βασίλης Ασημίδης.

ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΣΑΜΑΚΩΒ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Πιο αναλυτικά ο κ. Ασημίδης, δέχθηκε αρχικά ότι πολλά κτίρια χτίστηκαν αυθαίρετα όλα αυτά τα χρόνια και πως δεν είναι θέμα όρων δόμησης: «Υπάρχει το αστικό κέντρο της Ξάνθης (υπάρχει ρυμοτομία όπου η Ξάνθη και η Χρύσα είναι σαν αστικό κέντρο) και όλα τα υπόλοιπα είναι οικισμοί. Στους οικισμούς, επιτρέπεται το διώροφο με την στέγη και το υπόγειο. Όσον αφορά στην Ξάνθη, οι όροι δόμησης μας επιτρέπουν μέχρι 2,4 συντελεστή δόμηση. Αυτός είναι ένας συντελεστής που πολλαπλασιάζεται με τον εμβαδόν του οικοπέδου και μας δίνει το εμβαδόν που μπορεί να δομηθεί εντός ενός οικοπέδου. Παλαιότερα, αυτός ο συντελεστής ήταν στο 3 και με το Γ.Π.Σ, έπεσε στο 2,4. Αυτό έχει αρκετά χρόνια που έγινε.

Σε μια σύγχρονη πόλη βέβαια, σαφέστατα στο κέντρο της θα υπάρχουν και τα ψηλά κτίρια και τα μεγάλα κτίρια. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ορίζει χρήσεις. Δεν είναι το Ρυμοτομικό Σχέδιο που θα ορίσει τις οικοδομικές, πολεοδομικές  και ρυμοτομικές γραμμές. Ένα Τ.Π.Σ θα ορίσει χρήσεις γης και θα βάλει κάποιους όρους δόμησης, ανάλογα με την ζωνοποίηση. Όσον αφορά στο αστικό κέντρο της Ξάνθης, υπάρχει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ) και κατά τόπους υπάρχουν τα ΦΕΚ των όρων δόμησης, δυνάμει των οποίων χτίζεται κάτι.

Σε ο,τι αφορά στην Παλιά Πόλη και στο Σαμακώβ, που είναι ιδιαίτεροι οικισμοί και θεωρούνται ιστορικοί τόποι, εκεί υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς. Το θέμα είναι ότι τα παρελθόντα έτη (δεκαετία ’90 και δεκαετία 2000-2010) η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν και κάποιες αυθαίρετες κατασκευές. Όταν εκδίδεται μια οικοδομική άδεια, υπάρχει ο θεσμός του Ελεγκτή Δόμησης, επομένως δεν μπορεί κάποιος να δομήσει κάτι παραπάνω από αυτό που προβλέπεται. Άρα, σαν ανάσχεση, εφόσον έχουμε τον Ελεγκτή Δόμησης, θα δομήσεις αυτό που δικαιούσαι βάσει του νόμου (όχι κάτι παραπάνω διότι ελέγχεσαι και στην θεμελίωση και στο τέλος). Από εκεί και πέρα, προτείνονται κάποιοι άξονες, αλλά αυτό περισσότερο εναπόκειται στην Δημοτική Αρχή. Το ποιοι είναι οι κοινόχρηστοι χώροι και ποιες είναι οι ιδιοκτησίες, όλα αυτά είναι τακτοποιημένα και δεν αλλάζουν. Είναι ήδη ορισμένα. Το Τ.Π.Σ δεν μπαίνει σε ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και για να χτιστεί μια ιδιοκτησία, διέπεται από τους όρους δόμησης».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΜΕ ΤΑ «ΜΠΟΝΟΥΣ» ΤΟΥ ΝΟΚ

Επιπλέον ο κ. Ασημίδης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το Τ.Π.Σ επεμβαίνει στο κομμάτι των όρων δόμησης, διότι στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, θα ορίσουμε ζώνες. Όταν ορίσουμε ζώνες, με βάση το ΦΕΚ του Υπουργείου, θα οριστούν και οι όροι δόμησης. Εδώ, έχουμε τους όρους δόμησης που ελέγχονται από το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της Ξάνθης, σαν Γενικό Πολεοδομικό, θα εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιοι. Εκεί που θα υπάρξουν όροι δόμησης με βάση αυτά που προβλέπονται από την νομοθεσία, είναι στους οικισμούς όπου θα γίνει είτε επαναοριοθέτηση είτε εκ νέου οριοθέτηση. Θα οριστούν συγκεκριμένες ζώνες και με βάση αυτές θα ελέγχονται όροι δόμησης και αρτιότητες.

Τέλος, το μεγαλύτερο θέμα που προέκυψε, είναι με βάση τις διατάξεις του ΝΟΚ του 2012, που έδινε κάποια μπόνους στην δόμηση και στο ύψος, που λειαν προσφάτως καταργήθηκαν. Και εκείνο που θα δούμε – γιατί είναι κάτι καινούριο στην νομοθεσία – είναι αν θα υπάρξει κάποια περιοχή όπου θα ισχύουν αυτά τα κίνητρα. Κάτι που – επειδή δεν έχει βγει κάποια διάταξη – καθοδήγηση των μελετητών – δεν γνωρίζουμε ακόμη. Αυτά τα έξτρα μπόνους ύψους και δόμησης, με βάση την τελευταία διάταξη του 5197, φαίνεται ότι καταργούνται. Και εκείνο το οποίο αναγράφεται είναι ότι μέσα στα Τ.Π.Σ, μπορούμε να ορίσουμε μια περιοχή της πόλης στην οποία να ισχύουν αυτά τα μπόνους. Δεν υπάρχει όμως κανονιστική διάταξη για το πώς θα το ορίσουμε αυτό. Είναι κάτι που περιμένουμε να δούμε».