
Γ. Ιγνατιάδης: «Οι Ενώσεις δεν είναι ελεγκτικοί μηχανισμοί-Το 30-40% των εκτάσεων στα ορεινά, θα μείνουν αδήλωτες»
Έσκασε σαν «βόμβα» το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ υπάρχουν «κουτσομπολιά» πως το εν λόγω σκάνδαλο δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την Ξάνθη. Εντούτοις τίποτα μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται, ούτε και από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και τον πρόεδρό της κ. Γιώργο Ιγνατιάδη, ο οποίος μιλά στην «Θ».
Την ίδια ώρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται αυτό το διάστημα να προχωρήσουν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, γεμίζοντας το ΚΥΔ (Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων) της ΕΑΣ, με… «κατεβασμένα μούτρα» και αυτό διότι πολλοί θα κληθούν να δηλώσουν λιγότερα στρέμματα, ελλείψει ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) που πλέον αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την δήλωση. Και αν συμβεί αυτό, τότε θα κληθούν να λογοτήσουν και για τα λιγότερα, όπως εξηγεί ο κ. Ιγνατιάδης.


ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΔ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ – ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ, ΑΛΛΑ…
Αναλυτικότερα ο κ. Ιγνατιάδης, ανέφερε στην «Θ» τα εξής: «για να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι, οι ενώσεις και τα ΚΥΔ που κάνουν τις δηλώσεις για το ΟΣΔΕ, δεν είναι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τα γραφεία που υπάρχουν στους κατά τόπους νομούς. Εκείνο που κάνουν τα ΚΥΔ (Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων) και στην ΕΑΣ Ξάνθης, είναι η υποβολή δηλώσεων. Εμείς δεν έχουμε τον έλεγχο των δηλώσεων. Θα φέρει κάποιος το ενοικιαστήριο ή θα δηλώσει ότι είναι ιδιόκτητο και βάσει της Εγκυκλίου, αυτό κάνουμε. Αν υπήρχε το ΑΤΑΚ πριν πέντε χρόνια, δεν θα γίνονταν αυτά τα λάθη που έγιναν. Συνεπώς εμείς σαν Ένωση δεν μπορούμε να ξέρουμε αν παρατύπησε κάποιος στον Ν. Ξάνθης. Πρώτα από όλα υπάρχουν και άλλα ΚΥΔ (δεν είμαστε μόνον εμείς) αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό, από την στιγμή που τον έλεγχο τον έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε εμάς έρχονται, φέρνουν τα δικαιολογητικά και είμαστε υποχρεωμένοι να τα καταχωρήσουμε. Αν θέλουν να διασφαλίσουν το σύστημα, μπορούν. Όπως φέτος, που αν δεν έχεις ΑΤΑΚ δεν μπορείς να υποβάλλεις. Έχω ακούσει και εγώ για περιπτώσεις και στην Ξάνθη, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Δεν ξέρω τίποτα. Και ούτε αυτά τα στοιχεία έρχονται σε εμάς. Πέρασε κάτι από το «αυτί» μου, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω και να το ξέρω».

ΤΟ 30-40% ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ
Επίσης, ο ίδιος επισήμανε ότι «αυτήν την περίοδο γίνεται χαμός στα ΚΥΔ. Οι αγρότες είναι όλοι με «κατεβασμένα μούτρα». Προσωπικά υπολογίζω ότι το 30% (για να μην πω το 40%) των εκτάσεων δεν θα μπορέσουν να δηλωθούν. Διότι αν πάρουμε τον ορεινό όγκο, ναι μεν «δουλεύουν» τα χωράφια, αλλά κάποιος λέει «πάρε το χωράφι, δούλεψε το, κάνε το ο,τι θέλεις αλλά μην με μπλέξεις με την εφορία». Εμφανίζονται ότι είναι «δωρεάν παραχώρηση» ή τα βάζουν 5€-10€. Στον ορεινό όγκο κυρίως, δεν θα μπορούν να δηλώσουν εκτάσεις. Επίσης, προ πολλών ετών έγινε μια επιστολή προς το Υπουργείου Γεωργίας και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε μεγάλες σταβλισμένες εγκαταστάσεις (στον κάμπο κυρίως) να μην ενεργοποιούν τα δικαιώματα με βοσκοτόπια, γιατί ήταν πολλές χιλιάδες τα στρέμματα που έπρεπε να δικαιολογούνται. Για αυτό μας απάντησαν από κάτω πως «όχι, πρέπει να βάζουν βοσκοτόπια». Όταν βάζεις βοσκοτόπια, είναι επόμενο να μην φτάνουν τα βοσκοτόπια και να δημιουργούνται μετά άλλου είδους θέματα.
Επίσης, όταν κάνουν το ενοικιαστήριο, θα πρέπει να είναι και οι δύο πλευρές. Ας ελεγχθούν λοιπόν οι άλλοι. Σε εμάς φέρνουν τα χαρτιά (αν και εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλα και δεν φοβόμαστε τίποτα) και καταγράφουμε αυτά που μας φέρνει ο κάθε παραγωγός με δική του ευθύνη. Ούτε ενοικιαστήρια κάνουμε, ούτε εκτάσεις μοιράζουμε. Θα υπάρχει όμως πρόβλημα με τις εκτάσεις στους αγρότες, γιατί όταν δεν θα μπορούν να βάλουν το ΑΤΑΚ, δεν θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τις εκτάσεις όπως πρέπει. Και το σύστημα δεν δέχεται την δήλωση χωρίς ΑΤΑΚ.
Και αυτό δεν θα ισχύσει μόνον για τον δικό μας ορεινό όγκο, αλλά για όλη την Ελλάδα. Στον κάμπο βέβαια, έχουν εκτάσεις με τους αναδασμούς. Στον ορεινό όγκο, ο κλήρος είναι 5-10 στρέμματα. Τι να δηλώσουν και τι να κάνουν; Και υπάρχει και το ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν έγινε αποδοχή κληρονομίας και ένα μεγάλο ποσοστό που δεν δηλώθηκε ακόμη στο Κτηματολόγιο. Δεν τα δήλωσαν γιατί οι αξίες είναι πολύ μικρές. Οπότε όλα αυτά δεν μπορούν να τα δηλώσουν. Κάποιοι θα καλλιεργούν χωρίς να παίρνουν την παραμικρή επιδότηση και χωρίς να στηρίζονται κάπου. Και το άλλο πρόβλημα είναι ότι αν κάποιος δήλωνε 100 στρέμματα και δεν έχει ΑΤΑΚ, θα πάει στα 60 στρέμματα (για παράδειγμα) και θα πρέπει να αιτιολογήσει γιατί «κατέβηκαν» τα στρέμματά του αν δεν έχει στρέμματα να δηλώσει. Μετά πάει αλλού η υπόθεση. Σκουραίνουν τα πράγματα για όλους, δυστυχώς».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ
Τέλος, ο κ. Ιγνατιάδης τέλος σημείωσε ότι «πλέον δεν υπάρχουν «μαύρα», αλλά μόνο «άσπρα». Έπρεπε να φτάσουμε εδώ (όπως έγινε με τα μνημόνια και μπήκαν οι ευρωπαίοι και μας έλεγχαν) για να μπαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τώρα και να ελέγχει τα δικά μας τα σπίτια, τα χωράφια μας, διότι κάπου κάποιοι έκαναν παρατυπίες. Δεν είναι όμως όλοι ίδιοι. Ας μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο «τσουβάλι». Υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι, που αγωνίζονται σκληρά για να βγάλουν με ιδρώτα το ψωμί τους.
Εμείς πάντως σαν Οργανισμός προχωράμε, κάνουμε το καθήκον μας, επενδύουμε σε προγράμματα αγροτών, που κάνει η Ένωση και επωφελείται όλος ο νομός…»