
Παρουσιάστηκαν σήμερα τα εναλλακτικά σενάρια για το Τοπικό Πολεοδομικό του Δήμου Ξάνθης
Σημαντική η συμμετοχή των δημοτών – Πενταήμερο το «deadline»
Παρουσία… λίγων εκπροσώπων φορέων, συλλόγων αλλά και της τοπικής κοινωνίας, παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης, τα εναλλακτικά σενάρια για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης που περιλαμβάνει και τις δυο Δημοτικές Ενότητες (Ξάνθης και Σταυρούπολης).
Η ομάδα των μελετητών με την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: 1. «ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε» 2. «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΛΕΝΗΣ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ» 3. «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ», παρουσίασε αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά στοιχεία και για τις δυο Δ.Ε.
Λίγο αργότερα, παρουσιάστηκαν το «αρνητικό σενάριο» (που πρέπει να αποφευχθεί αφού αυτό περιέγραφε το τι μπορεί να πάει στραβά), το «σενάριο βάσης» που περιλάμβανε όλες εκείνες τις απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν αλλά και δυο «θετικά σενάρια», για κάθε ένα από τους τρεις βασικούς άξονες (1. Ανάπτυξη, πληθυσμός, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, 2. Μεταφορές, 3. Πολεοδομικές και Χωροταξικές Παρεμβάσεις, Χρήσεις γης, αναπλάσεις, οριοθέτηση οικισμών).
Και για τους τρεις προαναφερόμενους άξονες, η ομάδα των μελετητών κατέληξε να προτείνει τα δεύτερα θετικά σενάρια.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟ Τ.Π.Σ. – ΚΟΣΥΝΘΟΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ Στράτος Κοντός, χαρακτήρισε τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ως «αναπτυξιακό εργαλείο για την κάθε περιοχή, το οποίο θέλει πολύ προσεκτικό σχεδιασμό για να μην καταλήξει σε εργαλείο υποβάθμισης μιας περιοχής».
Ο ίδιος τόνισε ότι «μπορώ να σας πω παραδείγματα που προκύπτουν και από το πρόσφατο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπου αφαιρέθηκαν ή δεν προβλέφθηκαν πράγματα που σήμερα μας δημιουργούν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα και προβλήματα. Το συγκεκριμένο Τ.Π.Σ έρχεται ουσιαστικά να δώσει λύσει στα θέματα της Δ.Ε Σταυρούπολης με την οριοθέτηση των οικισμών, που θα λύσει χρόνια προβλήματα των κατοίκων της ορεινής μας περιοχής. Σαν Δήμος Ξάνθης έχουμε πιάσει το θέμα του Κόσυνθου Ποταμού για να επανεντάξουμε την δυνατότητα παρέμβασης εντός της κοίτης.
Επίσης, είναι και το θέμα της γνωστής υπόθεσης της Λευκού Πύργου, ένα θέμα που ταλανίζει επί τριακονταπενταετίας την Ξάνθη και δυστυχώς στο πρώτο στάδιο δεν βρήκαμε αρωγό το Τεχνικό Συμβούλιο του ΤΕΕ, από το οποίο ζητήσαμε να εντάξει εντός της διαδικασίας μια απαιτούμενη μελέτη που θα μπορούσαν μετά να χρησιμοποιήσουν και οι ίδιοι οι μελετητές και να την εντάξουν απευθείας μέσα στο Τ.Π.Σ. Περάσαμε στην δεύτερη φάση που για το συγκεκριμένο θέμα είναι να δημιουργήσει ο Δήμος αυτή την μελέτη. Θα κινηθούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς ώστε να προλάβουμε τις ασφυκτικές ημερομηνίες που έχει η διαδικασία εκπόνησης του Τ.Π.Σ ώστε να καταλήξουμε σε κάποιες πιθανές ζώνες που θα βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος που πραγματικά ταλανίζει όλη την περιοχή και είναι ουσιαστικά ένα πρόβλημα που περιορίζει την ανάπτυξη του συνόλου της περιοχής μας. Πολλά τέτοια ζητήματα υπάρχουν μέσα στο Τ.Π.Σ. Η ομάδα έχει γνώση επί του θέματος, έχουν γνώση της περιοχής και των προβλημάτων της και η υπηρεσία μας (Υπηρεσία Πολεοδομίας) παρακολουθεί από πολύ κοντά την συγκεκριμένη διαδικασία και φυσικά σε αυτήν την διαδικασία χρειάζεται η συμμετοχή του συνόλου των πολιτών. Είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να μας αφήνει απαθείς. Δυστυχώς η συμμετοχή σήμερα δεν αποδεικνύει το ενδιαφέρον που θα έπρεπε να έχει η περιοχή για μια τόσο σοβαρή διαδικασία, που ουσιαστικά κρίνει το μέλλον της ανάπτυξης της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες…»
Κλείνοντας ο κ. Κοντός, κάλεσε όλους τους πολίτες του Δήμου Ξάνθης να παρακολουθήσουν την διαδικασία και να αποστείλουν απόψεις, προτάσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΓΙΑ 5 ΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, ΑΛΛΑ…
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία απαρτίζεται και από τις κ. Δορωθέα Χατζηκωνσταντίνου (Εκπρόσωπος Δήμου Ξάνθης) και Καλλιόπη Κουτσουνάκου (Εκπρόσωπος ΤΕΕ) κ. Βασίλης Ασημίδης (ΤΕΕ Θράκης) επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το κυρίαρχο είναι η συμμετοχή του κόσμου και η διαβούλευση που ενέχεται μέσα σε όλη την διαδικασία εκπόνησης αυτής της μελέτης. Είναι η δεύτερη διαβούλευση που γίνεται καθώς η 1η έγινε στις 28/1 και οφείλω να πω ότι είχαμε μια σοβαρή συμμετοχή του κόσμου και υπήρξαν πολύ σοβαρές επισημάνσεις που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Από εκεί και πέρα υπάρχει πάντα μια πλατφόρμα συμμετοχής στην ιστοσελίδα (https://polsxedia.ypen.gov.gr) όπου ο καθένας μπορεί να γράψει κάποιο σχόλιο ή κάποια πρόταση. Μάλιστα η παρουσίαση που αφορά στα εναλλακτικά σενάρια, θα αναρτηθεί απο τις 3 Ιουλίου, επομένως θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για οποιοδήποτε σχολιασμό. Το αρνητικό είναι ότι είναι πολύ λίγες μέρες η διαβούλευση (μόνον πέντε μέρες) που ορίζεται με βάση την νομοθεσία. Γνωρίζουμε ότι είναι λίγο, αλλά δυστυχώς και τα χρονοδιαγράμματα εκπόνησης του όλου σχεδίου είναι επίσης αρκετά περιορισμένα…»
Από την δική της πλευρά η κ. Χατζηκωνσταντίνου, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι παρά το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή σχολίων και προτάσεων στην πλατφόρμα, εντούτοις όποιος το επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί και στον Δήμο Ξάνθης και στο Υπουργείο, προκειμένου σχόλια, προτάσεις, ιδέες (και εκτός σεναρίων) να προωθηθούν στους μελετητές, μέχρι να φτάσουν στην ολοκλήρωση της πρότασης, χαρακτηρίζοντας ως «σημαντική» την συμμετοχή των πολιτών.
Τέλος η κ. Κουτσουνάκου, αναφορικά με το «δεύτερο στάδιο» και την τελική πρόταση του Τ.Π.Σ αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα με αιχμή τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ λίγο αργότερα παρουσιάστηκαν τρία βίντεο, με το μήνυμα του Γ.Γ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και τα Τ.Π.Σ και τον οδηγό χρήσης της πλατφόρμας συμμετοχής για την υποβολή σχολίων.











