
Ενημέρωση από τους ειδικούς μέσα από την «Θ»
Την ανησυχία τους, εξέφρασαν στην «Θ», αρκετοί ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων και ιδιαίτερα των ζώων συντροφιάς, που σε καθημερινή βάση βγάζουν τα ζώα τους έξω (σε πάρκα, ανοιχτούς χώρους κλπ) όπου έρχονται σε επαφή και με πολλά αδέσποτα.
Αιτία αυτής της ανησυχίας, το κρούσμα αιμορραγικού πυρετού «Κριμαίας – Κονγκό» σε κτηνοτρόφο στην Λάρισα, ο οποίος, δυστυχώς, έχασε την ζωή του, μετά από τσίμπημα τσιμπουριού.
Την ίδια ώρα, η γιατρός που τον εξέτασε νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο, ενώ παράλληλα παρακολουθούνται και οι επαφές των δυο ασθενών (οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον).
Η εν λόγω ανησυχία μάλιστα, μεγαλώνει τόσο από το γεγονός ότι ο Ν. Ξάνθης αποτελεί έναν κτηνοτροφικό νομό και συν τοις άλλοις πολλά ακόμη αδέσποτα δεν είναι αποπαρασιτωμένα, όσο και από το γεγονός ότι είχε καταγραφεί και στο παρελθόν επιβεβαιωμένο περιστατικό αιμορραγικού πυρετού, το 2008 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.
Πως φτάνει όμως το τσιμπούρι να προκαλέσει αιμορραγικό πυρετό σε άνθρωπο; Πως πρέπει να προφυλαχθούν άνθρωποι και ζώα; Πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να φτάσει σε επίπεδο θνητότητας ένας ασθενής;
Σε όλα τα παραπάνω κλήθηκαν να απαντήσουν, ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ κ. Νίκος Φωτεινιάς και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Σπανόπουλος.

ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Αναλυτικότερα ο κ. Φωτεινιάς, επισήμανε στην «Θ» ότι «όλη αυτή η ασθένεια μεταφέρεται μέσω τσιμπουριού. Αυτό το ξέραμε από πολύ παλιά, επειδή και εμείς είχαμε κάτι ανάλογο. Όλοι πρέπει να προσέχουν την αποπαρασίτωση και την απεντόμωση. Να εφαρμόζουν τον αποπαρασιτισμό στα ζώα τους και την απεντόμωση στις εγκαταστάσεις (πτηνοτροφεία, βουστάσια κ.ο.κ), να ψεκάζουν με σωστά αντιπαρασιτικά, να λαμβάνουν τα ζώα το ανάλογο χάπι και να έχουν την σωστή φροντίδα και επιμέλεια. Δεν είναι μόνον τα σκυλάκια και τα γατάκια που πρέπει να κάνουν αυτήν την θεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για τα παραγωγικά ζώα. Έχουν βρεθεί αντιπαρασιτικές μέθοδοι που είναι οικολογικές και δεν προσβάλλουν ούτε το γάλα ούτε το παραγόμενο προϊόν του ζώου. Δεν χρειάζεται δηλαδή να φοβάται ο κτηνοτρόφος και να σκέφτεται «πότε να το κάνω; Να πετάξω το γάλα;». Αναφορικά με την μετάδοση από το άνθρωπο σε άνθρωπο, για αυτό θα απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό. Από την μεριά μας όμως, για το τσιμπούρι, συμβουλεύουμε αποπαρασιτισμό των ζώων και απολύμανση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Σε ένα κοτέτσι, για παράδειγμα, δεν είναι μόνον οι κότες όπου θα βάλουμε την ψειρόσκονη για τον αποπαρασιτισμό. Θα πρέπει να φροντίσουμε και τον περιβάλλοντα χώρο. Στο κοτέτσι μπορεί να καθίσουν τσιμπούρια ή κάποιοι κρότωνες και αυτό μπορεί να επηρεάσει μια οικογένεια. Δεν είναι μόνον ο αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας που υπάρχει αυτή την στιγμή. Υπάρχουν τόσες άλλες ασθένειες από τις οποίες πρέπει να προστατευθεί μια οικογένεια. Αυτό ισχύει και για όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχει ή αν δεν έχει τσιμπούρια αυτήν την στιγμή. Δεν μπορούμε να πάμε με τις πιθανότητες. Πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την πρόληψη, όπως συμβαίνει και στον καταρροϊκό πυρετό (πρέπει να γίνεται εμβολιασμός στο κοπάδι) και στην λύσσα (κάθε χρόνο το υπουργείο ρίχνει εμβολια) κλπ.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι το ζώο είναι φορέας του τσιμπουριού. Δεν έχει κάποιο σύμπτωμα η κάποια επίπτωση το ζώο».

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ

Από την πλευρά του ο κ. Σπανόπουλος, υπογράμμισε τα εξής:
«Σε αυτά τα νοσήματα, τα σπάνια (λεπτοσπείρωση, αιμορραγικός πυρετός κλπ) είτε ιογενή είτε των ζωοανθρωπονόσων, κάποιες φορές έχουμε κάποια περιστατικά. Θα συμβούν. Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι είναι κάτι που απειλεί την δημόσια υγεία. Προσωπικά θυμάμαι ότι όταν ήμασταν στην Αθήνα, ως νέοι ειδικοί γιατροί, συνέβαιναν κάποια περιστατικά, αλλά σπάνια. Αυτά δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε. Είναι τυχαία περιστατικά ή μπορεί να έχουν μια μικρή εξάπλωση όταν συμβεί ένα περιστατικό, αλλά μέχρι εκεί. Κατά την γνώμη μου, δεν μας απειλεί στην Ξάνθη ο αιμορραγικός πυρετός. Έχει λίστα με νόσους που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Ναι, μπορεί να σε τσιμπήσει το τσιμπούρι. Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε τσιμπούρια και πολλές φορές ο άνθρωπος δεν το καταλαβαίνει ότι είναι τσιμπούρι (ενσωματώνεται στο δέρμα και πρέπει να βγει από γιατρό) αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι κάθε τσιμπούρι έχει τον ιό του αιμορραγικού πυρετού. Το να έχουμε πάνω μας ένα τσιμπούρι – ειδικά το καλοκαίρι με τα χόρτα κλπ – μπορεί να συμβεί. Αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι κάθε τσιμπούρι θα μας μεταδώσει αιμορραγικό πυρετό. Είναι σαν να λέμε ότι θα έρθουμε σε επαφή με έναν άνθρωπο και οπωσδήποτε θα κολλήσουμε κάτι. Δεν σημαίνει ότι όλα τα τσιμπούρια μεταδίδουν αιμορραγικό πυρετό. Δεν είναι ότι αν δούμε τσιμπούρι στην Ξάνθη, καταστραφήκαμε. Η γνώμη μου είναι ότι έχουμε άλλους σημαντικούς παράγοντες για την δημόσια υγεία, όπως το κάπνισμα. Για τον αιμορραγικό πυρετό ίσως να έχουμε κάποια παραπάνω κρούσματα στην Λάρισα, αλλά αυτά είναι μεμονωμένα – κατά την γνώμη μου – περιστατικά. Μπορεί κάποιος δηλαδή να έρθει σε επαφή με αυτόν τον ιό από κάποιο που νοσεί και να μην έχει συμπτώματα ή να κάνει λίγο πυρετό και να τελειώσει, ενώ μπορεί κάποιος άλλος να πεθάνει από τον ίδιο ιό. Δεν είναι δηλαδή απειλή για την δημόσια υγεία το μεμονωμένο περιστατικό. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε αρκετές φορές στην Ξάνθη και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Κάποιον μπορεί να τον τσιμπήσει το κουνούπι και να κάνει μια ίωση και ο άλλος να κάνει μια εγκεφαλίτιδα και να καταλήξει ή να έχει βαριά πορεία.
Τέλος, υπάρχουν προληπτικά μέτρα για να μην κολλάνε επάνω μας τσιμπούρια (να μην πηγαίνουμε σε βλάστηση, να φοράμε μακριά ρούχα κλπ) αλλά επαναλαμβάνω πως δεν είναι θέμα που απειλεί την δημόσια υγεία. Κάποιες φορές τυχαίνει. Μπορεί να περπατάς και μέσα στην πόλη, να περάσεις από ένα παρτέρι και να δεις μετά ότι έχεις τσιμπούρι. Νομίζω και η γιατρός που κόλλησε από τον κτηνοτρόφοι, πάει καλά. Και το πιο πιθανόν είναι οι επαφές να μην έχουν μια σοβαρή εξέλιξη. Ενδεχομένως ο ασθενής που κατέληξε να είχε και συνοδά νοσήματα».