Περιφερειακή Διαχείριση Απορριμμάτων ΑΜΘ: Είκοσι χρόνια μετά… και ακόμη ψαχνόμαστε!

Μιλάει, εξηγεί και προτείνει στην «Θ»  πρ. Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ και νυν πρόεδρος του Ι.Τ.Α Μιχ. Αγγελόπουλος

Είκοσι –και πλέον- χρόνια, μετά την έναρξη του έργου (αρχική χρηματοδότηση με 22 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής) και ακόμη το έργο της Περιφερειακής Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜ-Θ ψάχνει να βρει τον «δρόμο» του, με τους εκάστοτε διαχειριστές αυτοδιοικητικούς, να βρίσκονται σε «πανικό»! Πως ξεκίνησε όμως το όλο έργο, ποιος ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του και ποιοι οι χρόνοι για την ολοκλήρωσή του;

Για όσα προβλέπονταν τότε, τα κενά που προέκυψαν, τα κόστη του έργου, την επιβολή προστίμων από την ΕΕ στην χώρα μας, για το ζήτημα των απορριμμάτων αλλά και για το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε βάθος 6-7 ετών, μίλησε αποκλειστικά στην «Θ» ο κ. Αγγελόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα – και προσκαλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για αυτό – πως το εν λόγω μεγάλο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί εν είδει μιας ανοιχτής συζήτησης, προκειμένου να αποτυπωθεί με σαφήνεια ένα προσβάσιμο σε όλους, τελικό κείμενο, το οποίο θα αναφέρεται τόσο στον οδικό χάρτη, όσο και στις ημερομηνίες.

Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ…

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αγγελόπουλος, εξήγησε στην «Θ» ότι: «Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο του Ταμείου Συνοχής της τάξεως των 22 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο τότε (τέλος 2004- αρχές 2005) είχαμε προστρέξει και στις υπηρεσίες Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να εξασφαλίσουμε το κονδύλι. Αυτό προέβλεπε Μονάδα Επεξεργασίας και 16 σταθμούς μεταφόρτωσης που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ του τελικού στόχου που ήταν η πραγματική αποκομιδή, επεξεργασία,  σε συνδυασμό με ανακύκλωση, πράσινες γωνίες κλπ. Δεν ξέρω αυτή την στιγμή για το πώς λειτουργούν οι εγκαταστάσεις. Πληρώνουμε πολλά πρόστιμα, διότι – για να αναφερθώ στην διαδικασία – όταν παρατηρηθεί αδυναμία απορρόφησης πόρων και μη εκπλήρωσης του στόχου που είναι η ομαλή και κανονική λειτουργία οποιουδήποτε έργου, τότε παραπέμπεται η χώρα για την παραβίαση του Ενωσιακού Δικαίου. Υπάρχει και μια σύσταση που λέει ότι «σε τόσο χρόνο και απαντώντας τις προθεσμίες πρέπει να έχετε προσαρμοστεί ή να έχετε υποβάλλει άλλο σχέδιο διαχείρισης, επικαιροποιημένο, προσαρμοσμένο κλπ». Στην τελευταία περίπτωση, όταν η σύσταση αποβεί ανενεργή (δεν θεωρηθεί δηλαδή ικανοποιητική η απάντηση από τις εθνικές αρχές, για οποιαδήποτε χώρα) τότε με την απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου του ’97, υπάρχει δυνατότητα επιβολής προστίμου που είναι καθημερινό πρόστιμο, από την ημερομηνία κανονικής έναρξης λειτουργίας του έργου. Η Ελλάδα έχει πληρώσει εκατομμύρια σε πρόστιμα, όπως έχουν πληρώσει και άλλες χώρες βέβαια (αλλά εμάς μας αφορά η δική μας χώρα).

Θυμάστε ότι το πρώτο σχέδιο ήταν να λειτουργήσει Μονάδα Επεξεργασίας στην Ξάνθη, μετά πήγε στην Ανατολική Μακεδονία, αλλά – από εκεί και πέρα – για να είμαι ειλικρινής δεν έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα το θέμα, ώστε να σας πω σήμερα τι πρέπει να γίνει. Πάντοτε, οι Ευρωπαϊκές Αρχές, δέχονται σχέδια τροποποίησης και προσαρμογής. Δεν θέλουν δηλαδή να μην γίνει καθόλου ένα έργο, όταν έχουν πάρει αποφάσεις μαζί με την χώρα μας για την υλοποίηση μεγάλων περιβαλλοντικών έργων. Συν του ότι η πράσινη «ατζέντα» της εποχής, αλλά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά «εργαλεία», επιβάλλουν και για την κοινωνία και την λειτουργία της, την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων».

«ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ – ΘΕΤΩ ΕΑΥΤΟΝ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ»

Επιπλέον, ο κ. Αγγελόπουλος, πρότεινε να ληφθεί μια πρωτοβουλία για μια ανοιχτή ενημέρωση όλων των δημοτών της ΠΑΜΘ για την εικόνα του σχεδίου για την περιφερειακή διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και το ακριβές στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε τα εξής: «νομίζω ότι πρέπει να λάβετε μια πρωτοβουλία και εσείς που υπηρετείτε τον δημόσιο λόγο, την επικοινωνία και το συμφέρον των πολιτών, μαζί με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ και με τον πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ, ώστε να γίνει μια δημόσια ακρόαση για όλα αυτά, σε ανοιχτό επίπεδο και να αναλυθούν τα πάντα. Να κληθεί και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην περιοχή μας, ώστε να γίνει μια πλήρης ενημέρωση και να βγει το χρονοδιάγραμμα. Το θεωρώ απαραίτητο αυτό και νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσετε οπωσδήποτε με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Σ. Μιχαηλίδη και με τον Περιφερειάρχη Χρ. Τοψίδη (που είναι επίσης ενήμεροι) και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, ούτως ώστε όταν γίνει μια δημόσια ακρόαση, να έχουμε έτοιμο ένα προσβάσιμο σε όλους, τελικό κείμενο που θα έχει έναν οδικό χάρτη, άρα και ημερομηνίες.

Ο κόσμος έχει δίκιο και πρέπει να τον αφουγκραζόμαστε και να ακολουθούμε τις προτεραιότητές του. Να σας πω όμως ότι όσο δεν είναι ανεξάρτητη και αυτοτελής – με στελέχη και πόρους – η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, τόσο θα υπάρχουν τέτοια θέματα. Τώρα βρισκόμαστε στο μέσο της σύνταξης του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης που θα μαζεύει 1099 αρμοδιότητες και 500 από αυτές που είναι κατεσπαρμένες από εδώ και από εκεί σε διάφορους νόμους. Άρα νομίζω ότι η οργάνωση από την ΠΕΔ ΑΜΘ και από τους άξιους Δημάρχους της Ξάνθης, μιας τέτοιας ανοιχτής συνεδρίασης θα είχε λόγο ύπαρξης και ενημερωτικό αποτέλεσμα αλλά και πολιτική στόχευση. Επειδή ο κόσμος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένας δημιουργικός κόσμος και επειδή οι πέντε νομοί προσπαθούν με το φρόνημα να στηρίξουν και την πατρίδα μας να υπηρετήσουν αλλά και να προασπίσουν και την ιδιωτική εξέλιξη οικογενειών και εκπαίδευσης και επειδή στον τόπο οφείλω πολλά (γιατί και τον αγάπησα και με εμπιστεύθηκε), είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και συνεισφορά – και ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ – που θα χρειαστεί για να οργανωθεί κάτι τέτοιο».

«6-7 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ – ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙ»

Στο ερώτημα της «Θ» αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα του αρχικού σχεδιασμού της περιφερειακής διαχείρισης απορριμμάτων, ο ίδιος απαντά ως εξής:

«Επί των ημερών μου είχε βάθος χρόνου τουλάχιστον 6-7 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Όμως το έργο είχε κάποιες ανάγκες προσαρμογών στον σχεδιασμό διότι δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχει την χειμερινή περίοδο κάποιος τρόπος εναλλακτικός, αφού – για παράδειγμα – με το πολύ χιόνι δεν θα μπορούσαν να μεταφέρονται τα σκουπίδια από τον Έβρο μέχρι την Ξάνθη. Άρα χρειάστηκε μια προσαρμογή και ένας σχεδιασμός. Ταξίδεψα ως τις Βρυξέλες, διαπραγματεύτηκα και μαζί με το Υπουργείο τον σχετικό σχεδιασμό και βρέθηκε και ένα συμπληρωματικό κονδύλι προστιθέμενο στην όλη αυτή ιστορία. Πιστεύω ότι αυτά τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν λόγω και του υπάρχοντος νομικού συστήματος, των προσφυγών, των τεχνικών στοιχείων που λείπουν στον χρόνο που προβλέπεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από την δυσαρέσκεια των πολιτών και των κατοίκων, η τεχνολογία να γίνεται ξεπερασμένη και άρα πας να κάνεις 10 χρόνια μετά ένα έργο με την τεχνολογία του τότε, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχεις την τεχνολογία του τώρα. Άρα χρειάζεται επικαιροποίηση και ίσως χρειάζονται και έργα τα οποία θα είναι «μπακλαβάς». Δηλαδή θα έχουν μικρότερο βεληνεκές και μικρότερη εμβέλεια και τα οποία θα ενώνονται με ένα έργο – γέφυρα. Όλα αυτά όμως είναι σκέψεις που νομίζω ότι θα πρέπει να αναλυθούν σε μια ειδική, μεγάλη συνάντηση – συνεδρίαση».