Στο ηλεκτρονικό… «σφυρί» πολλά ακίνητα στην Ξάνθη

Συνεχίζουν τον «χαβά» τους οι εισπρακτικές…

Δ. Χατζηφωτιάδου: “Πολλά περισσότερα τα ‘όπλα’ ενός δανειολήπτη σήμερα-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ‘κόκκινοι’ οφειλέτες» 

Εισπρακτικές εταιρείες (που αριθμούν περί τις 20 με 22 στην χώρα μας) που ενοχλούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τους ξανθιώτες δανειολήπτες με “κόκκινα δάνεια” από την μία, αλλά και ακίνητα στην Ξάνθη που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό πλέον “σφυρί”.  Πώς μπορεί λοιπόν να “αμυνθεί” ένας δανειολήπτης – οφειλέτης; Ποια “όπλα” υπάρχουν στην “φαρέτρα” τους; Πώς μπορεί να υποστηριχθεί από τους νομικούς;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την “Θ” η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα  Χατζηφωτιάδου. 

“20-22 ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Αναλυτικότερα η κ. Χατζηφωτιάδου, εξήγησε στην “Θ” ότι “τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο των πλειστηριασμών ακινήτων, κυρίως από πιστωτικά ιδρύματα ή από εταιρείες διαχείρισης “κόκκινων δανείων” (funds). Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα δάνεια έχουν μεταφερθεί σε τέτοιες εταιρείες οι οποίες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι περί τις 20 με 22. Συνήθως μεταφέρονται τα “κόκκινα δάνεια”, δηλαδή τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται από τους δανειολήπτες και για το λόγο αυτό οι τράπεζες προτίμησαν, αντί να συνδιαλλαγούν με τον ίδιο τον οφειλέτη, να πουλήσουν αυτά τα δάνεια έναντι κάποιου ποσού. Αυτές οι εταιρείες λοιπόν  υπεισέρχονται στην θέση του τραπεζών και προσπαθούν να εισπράξουν την αρχική οφειλή  που είχε κάποιος δανειολήπτης απέναντι στο πιστωτικό ίδρυμα”.

“ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ”

Επίσης η ίδια υπογράμμισε ότι “εάν κάποιος δεν εξυπηρετεί το δάνειο του (δεν πληρώνει κάποιος δόσεις για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα)  γίνεται μία καταγγελία τη σύμβασής του και γίνεται απαιτητό, όλο το ποσό που όφειλε. Έπειτα είτε τα τραπεζικά ιδρύματα είτε οι εταιρείες διαχείρισης, θα πρέπει να εκδώσουν μία δικαστική απόφαση (συνήθως γίνεται μία διαταγή πληρωμής) και σε αυτό το στάδιο οφειλέτης έχει την δυνατότητα να αμυνθεί με διάφορες νομικές ενέργειες, όπως π.χ. η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής, μέσα σε χρονικά διαστήματα που ορίζει ο νόμος. Εάν ο δανειολήπτης δεν προβάλλει κάποια νομική “άμυνα”, αμέσως μετά την έκδοση διαταγής πληρωμής, ο δανειστής έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κατάσχεση του ακινήτου. Και σε εκείνη την περίπτωση, ο δανειστής ενημερώνετε με κάποιο πρόγραμμα πλειστηριασμού (πλέον όλοι οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά) και από τη στιγμή που θα του κοινοποιηθεί το πρόγραμμα, έχει τη δυνατότητα μέσα σε 7 μήνες – και όχι αργότερα από 8- να γίνει ο πλειστηριασμός. Κατά αυτό το χρονικό διάστημα, ο δανειολήπτης έχει την δυνατότητα να συνδιαλλαγεί πλέον είτε με τα πιστωτικά ιδρύματα είτε με τις εταιρείες διαχείρισης. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν βγει πολλές δικαστικές αποφάσεις στις  οποίες κερδίζουν οι δανειολήπτες, διότι η πρακτική είναι ότι πολλές φορές πολλοί δανειολήπτες σε αυτό το στάδιο, έρχονται σε συνεννόηση”.

“ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ”

Τι σημαίνει όμως συνεννόηση; Σύμφωνα με την ίδια “γίνεται μία καινούργια ρύθμιση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι και τα πιστωτικά ιδρύματα προτιμούν να κάνουν μία εκ νέου ρύθμιση με τους οφειλέτες, γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να εισπράξουν το ποσό που οφείλει ο κάθε δανειολήπτης. Εάν και σε αυτό το στάδιο δεν επέλθει κάποιου είδους συνεννόηση, σίγουρα μετά θα βγει ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό (με ηλεκτρονική διαδικασία) και αν κατά αυτό το στάδιο βρεθεί πλειοδότης σε σχέση με το τίμημα που βγαίνει αυτό το ακίνητο, έχει την δυνατότητα να το κατακυρώσει. Θα συμβούλευα λοιπόν ότι όταν οι δανειολήπτες βρίσκονται σε αυτό το στάδιο, να πληροφορούνται από τους δικηγόρους τους, ώστε να λαμβάνουν τις σωστές πληροφορίες για να μπορέσουν να αμυνθούν πριν φτάσουν στο τελικό στάδιο και χάσουν την ιδιοκτησία τους. Είναι πολύ βασικό να έχουν σωστή ενημερώσει και να μην αρκούνται σε διάφορες πληροφορίες από το internet ή από κάποιους που δεν είναι ειδικοί επάνω στο θέμα. Μόνο ένας δικηγόρος μπορεί να συμβουλεύσει σωστά έναν δανειολήπτη αναφορικά με το πώς να αμυνθεί για να μη χάσει την περιουσία του και περισσότερο όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Ο νόμος δίνει πολλές δυνατότητες άμυνας”.

“ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΟΧΛΗΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ…ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ “

Αναφορικά με τις τηλεφωνικές οχλήσεις των εισπρακτικών εταιριών, η κ. Χατζηφωτιάδου, τονίζει ότι “όντως πολλές εισπρακτικές εταιρείες, παραβιάζουν κατά κόρον τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών με τηλεφωνικές οχλήσεις καθώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να εισπραχθεί η οφειλή του δανειολήπτη. Πολλές φορές βέβαια παρατηρείται και το φαινόμενο να τηλεφωνούν σε ακατάλληλες ώρες. Ο δανειολήπτης θα μπορούσε να κάνει μία καταγγελία στην “προστασία του καταναλωτή” ή να προσφύγει και πάλι σε ένα νομικό για να κάνει τις νόμιμες ενέργειες (καταγγελία, μήνυση). Εξ όσων γνωρίζω όμως, τουλάχιστον στην Ξάνθη, δεν έχουν γίνει πολλές καταγγελίες κατά του τρόπου όχλησης των εταιρειών διαχείρισης των “κόκκινων δανείων”. 

“ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ “ΟΠΛΑ” ΕΝΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΣΗΜΕΡΑ -ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ”

Συνοψίζοντας η κ. Χατζηφωτιάδου σημείωσε ότι “αυτή τη στιγμή ο δανειολήπτης έχει πολλά περισσότερα “όπλα άμυνας” στα χέρια του, σε σχέση με το παρελθόν. Έχει επίσης  τη δυνατότητα να προσφύγει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και πολλές φορές επιτυγχάνονται καλές ρυθμίσεις. Διότι πάντοτε για να επιτευχθεί μία ρύθμιση με τις εταιρείες διαχείρισης, αυτές θα ζητήσουν από τον δανειολήπτη κάποια οικονομικά του στοιχεία ώστε να προσαρμοστεί ένα πρόγραμμα ρύθμισης και από πληρωμής της οφειλής, σε αυτά. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και ο δανειολήπτης θέλει να ανταποκριθεί και να αποπληρώσει την οφειλή του. Εάν το επιθυμεί, θα μπορούσε με διάφορους τρόπους να επιτύχει είναι καλό πρόγραμμα ρύθμισης που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες. Εάν κάποιος αδυνατεί σε κάθε περίπτωση, εκεί τα πράγματα είναι φυσικά πολύ πιο δύσκολα. Όμως, επειδή οι δικηγόροι έχουν τη δυνατότητα (αφού εξουσιοδοτηθούν από τον δανειολήπτη) να μιλούν απευθείας με την τράπεζα ή με την εταιρεία, πολλές φορές πολλοί δικηγόροι και στην Ξάνθη αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο έχουν καταφέρει να έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Και για αυτό παρατηρείται ότι τα ακίνητα προς πλειστηριασμό είναι μεν αρκετά, αλλά είναι λιγότερα σε σχέση με παλαιότερες εποχές, ακριβώς επειδή δίνεται η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί πραγματικά, να ρυθμίσει την οφειλή του”.