
215 εκθέσεις της υπηρεσίας την τελευταία εξαετία για τον Ν. Ξάνθης
Εξηγεί τους λόγους στη «Θ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος
Το θέμα της άναρχης δόμησης στην παραλιακή ζώνη του Ν. Ξάνθης (ιδιαίτερα από Βούλγαρους αγοραστές μικρών οικοπέδων, όπου στήνουν «παραπήγματα» και στη συνέχεια τα επινοικιάζουν), έθεσαν υπόψη της «Θ» επισκέπτες της περιοχής. Εντωμεταξύ 79 εκθέσεις για αυθαίρετη δόμηση περιμένουν ακόμη απαντήσεις από το ΣΥΠΟΘΑ, με την εικόνα της Υπηρεσίας δόμησης να αποτυπώνει «λίγα κτίσματα στο όριο» και πολλά αυθαίρετα. Όμως, για να κινηθεί η όποια διαδικασία, απαιτείται… καταγγελία, δεδομένου ότι η υπηρεσία δόμησης δεν μπορεί αυτεπάγγελτα να καταγράψει και να ελέγξει τα αυθαίρετα κτίσματα στον νομό, καθώς βρίσκεται στο ελάχιστο όριο υπαλλήλων που θέτει το Υπουργείο, σύμφωνα με τον πληθυσμό.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την βούληση να συναντηθεί με τους Δημάρχους Αβδήρων και Τοπείρου προκειμένου, αντίστοιχα, να συνεισφέρουν στην όλη διαδικασία με έγγραφα για τις αδειοδοτήσεις και τις χρήσεις γης, για την επίβλεψη των παραλιακών ζωνών.
Σημειώνεται ότι σε όλο τον Νομό Ξάνθης, από το 2017 και εντεύθεν οι εκθέσεις για αυθαίρετη δόμηση στο σύνολο των Δήμων, ανέρχονται στις 215.

«79 ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2017 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ – 215 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ Π.Ε ΞΑΝΘΗΣ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Παπαδόπουλος, εξήγησε στην «Θ» ότι «η δική μας δόμηση είναι υπεύθυνη για όλο τον Νομό Ξάνθης. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να ελέγξει όλη αυτήν την κατάσταση. Η δική μας δόμηση επεμβαίνει όταν γίνονται καταγγελίες για αυθαίρετα. Αυτό που έχει παρατηρηθεί στην υπηρεσία, είναι οτι το 2017 υπήρχαν πάρα πολλές καταγγελίες (και συγκεκριμένα 43) για αυθαίρετη δόμηση που ελέγχθηκαν όλες. Η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους και επιβάλλει πρόστιμα. Αυτά, από εκεί και έπειτα πηγαίνουν στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων). Από τότε όμως, έχει μειωθεί ο αριθμός. Το 2020 ήταν 5, το 2021 ήταν 3 και το 2023 ήταν 1 η καταγγελία. Όλα αυτά τα χρόνια, συντάχθηκαν συνολικά 79 εκθέσεις (από το 2017 και μετά) για την παραλιακή περιοχή, δηλαδή για Δήμο Αβδήρων και Δήμο Τοπείρου. Σε όλο τον Νομό Ξάνθης, έγιναν 215 συνολικά εκθέσεις για αυθαίρετη δόμηση.
Έγιναν ενστάσεις, κάποια λίγα πληρώθηκαν και σταμάτησαν και μένει να εξεταστούν από το ΣΥΠΟΘΑ. Αυτήν την στιγμή λοιπόν παραμένουν έτσι. Ωστόσο από τον καιρό που άρχισαν να γίνονται οι καταγγελίες και οι έλεγχοι λιγόστεψαν κατά πολύ οι αυθαίρετες δομήσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδεχομένως και σήμερα. Σίγουρα υπάρχει μια άναρχη δόμηση και για αυτό θέλω να συναντηθώ με τους Δημάρχους Αβδήρων και Τοπείρου, γιατί δεν συνεισφέρουν οι άλλοι δήμοι σε αυτό. Τουλάχιστον να δίνουν κάποια έγγραφα για τις αδειοδοτήσεις και τις χρήσεις γης για την επίβλεψη των παραλιακών ζωνών. Να είχε δηλαδή κάποια βοήθεια ο Δήμος Ξάνθης, για να ξέρουμε που κινούμαστε. Διότι αν χρειαστεί μια χρήση γης (είναι ένα έγγραφο που χρειάζεται) για να βγει μια άδεια, πρέπει να σηκωθούν από εδώ δυο υπάλληλοι και να πάνε με αυτοκίνητο στο σημείο (π.χ. από την Ξάνθη στις Θέρμες) για να βγάλουν χρήση γης. Ενώ οι άλλοι δήμοι με 1-2 μηχανικούς, θα τα καταφέρουν και θα έχουν και εικόνα. Επιπλέον για να γίνει μια έκθεση δόμησης χρειάζονται πολλές εργατοώρες. Είναι ένα πολυπαραγοντικό και πολύπλοκο θέμα».

«ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ – ΛΙΓΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ‘’ΟΡΙΟ’’ – ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ»
Σε ο,τι αφορά στο σημερινό καθεστώς δόμησης, ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη του Ν. Ξάνθης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τα όρια για τους οικισμούς παραλίας Αβδήρων, Μάνδρας, Μυρωδάτου, Ερασμίου, είναι συγκεκριμένα και εντός σχεδίου. Τα αυθαίρετα όμως γίνονται στα εκτός σχεδίου, οπότε αυτά είναι που έχουν και τις παραβάσεις, από ο,τι αντιλαμβάνεστε. Ελάχιστα είναι εντός ορίων (εκτός οικισμού αλλά εντός ορίων). Οι προαναφερόμενες παραλίες δηλαδή έχουν σχέδιο, αλλά από αυτά που κτίζονται εκτός σχεδίου λίγα είναι «εκτός σχεδίου, εντός ζώνης» και όλα τα άλλα είναι εντελώς αυθαίρετα. Κτίζονται οπουδήποτε. Η υπηρεσία μας πηγαίνει όπου γίνεται καταγγελία. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια άναρχη δόμηση, αλλά δεν μπορεί η υπηρεσία να βγαίνει και να «κυνηγά». Θα πρέπει να γίνονται καταγγελίες για να τα καταγράφει. Όπως είπα, κάθε καταγγελία χρειάζεται επιμετρήσεις, σχέδια κλπ για να επιβληθεί το πρόστιμο και σε περίπτωση ένστασης θα πάει στο ΣΥΠΟΘΑ και θα περιμένεις να επιλυθεί».
ΘΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΑΛΛΑ… ΔΕΝ ΘΑ ‘’ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ’’ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν θα βοηθήσουν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης, απαντά:
«Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια που θα γίνουν, αφορούν σε όλη την επικράτεια των Δήμων. Θα καθοριστούν οι χρήσεις που θα υπάρχουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όταν γίνουν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια τα αυθαίρετα θα είναι εντός σχεδίου. Θα είναι πάλι εκτός σχεδίου. Εντούτοις τα Τοπικά Χωρικά θα διευκολύνουν την υπηρεσία, καθώς θα εξειδικευτούν οι όροι δόμησης. Όλα τα παραπάνω όμως χρειάζονται δουλειά και υπαλλήλους. Διότι η γραφειοκρατία είναι μεγάλη. Σε ένα αυθαίρετο χρειάζονται Τοπογράφοι, Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί κλπ. Μπορεί να χρειαστούν και δυο ή και τρεις μέρες για μία περίπτωση».

«ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ – ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ»
Σε άλλη ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν πρωτοβουλίες για το ζήτημα των αυθαιρέτων, χωρίς να απαιτείται καταγγελία, ο κ. Παπαδόπουλος, απαντά:
«Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό αυτήν την στιγμή με τα άτομα που υπάρχουν για την δόμηση. Ενδεχομένως αν ήταν πολλά τα άτομα, να μπορούσαν να γίνουν και έλεγχοι – κατά καιρούς – σε περιοχές όπου νομίζουν ότι χτίζονται αυθαίρετα. Θα πρέπει όμως η υπηρεσία να είναι στελεχωμένη με πολλά άτομα. Σήμερα είμαστε στο ελάχιστο όριο που θέτει το Υπουργείο – σύμφωνα με τον πληθυσμό του Νομού Ξάνθης – σε υπαλλήλους της δόμησης».