Τρεις «Γαλάζιες Σημαίες» σε Μυρωδάτο, Πόρτο Μόλο και Μάνδρα – Στο «πόστο» τους από 1/6 και οι ναυαγοσώστες

Ξεκίνησε «ζωηρά» η επισκεψιμότητα από ντόπιους και Βούλγαρους – Μπαίνουν και οι ράμπες ΑμεΑ – Στην δεύτερη φάση τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια

Μιλά στην «Θ», ο Δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης

Τρεις «Γαλάζιες Σημαίες» και πιο συγκεκριμένα σε Πόρτο Μόλο, Μάνδρα και Μυρωδάτο, απέκτησε και φέτος ο Δήμος Αβδήρων, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος Τοπείρου, «έχασε» την μία από τις δύο γαλάζιες σημαίες, αυτή της παραλίας Ερασμίου και μένει με την μία και μοναδική στα παραλία Μαγγάνων.

Για άλλη μια φορά, τα Άβδηρα παραμένουν ψηλά στην «λίστα» με τις καλύτερες παραλίες στην ΑΜΘ, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και σημαντική επισκεψιμότητα σε αυτές, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης.

Ο ίδιος, δοθείσης της ευκαιρίας, αναφέρεται και στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, που βρίσκονται σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα στην Β΄φάση, με αφορμή το ζωηρό ενδιαφέρον των Βουλγάρων (κυρίως) για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων όχι μόνον στην παραλιακή ζώνη, αλλά και στα χωριά του Δήμου Αβδήρων, που ταυτόχρονα βρίσκονται και κοντά στην πόλη της Ξάνθης.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ» – ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΒΔΗΡΩΝ– ΕΞΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ – ΖΩΗΡΗ ΗΔΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τις «Γαλάζιες Σημαίες», ο κ. Τσιτιρίδης, ανέφερε ότι:

Για μια ακόμη χρονιά, ο Δήμος Αβδήρων βραβεύεται με τρεις «Γαλάζιες Σημαίες» που είναι το σήμα – κατατεθέν για μια παραλία. Τα κριτήρια, προκειμένου να λάβει ένας δήμος την «Γαλάζια Σημαία» είναι αυστηρά, διότι θα πρέπει και το νερό στην θάλασσα να είναι κατάλληλο για τους λουόμενους, να υπάρχει οργανωμένη παραλία, καθαριότητα αλλά κυρίως να υπάρχει ασφάλεια για τους λουόμενους. Ασφάλεια, σημαίνει ναυαγοσώστες και εμείς, για μια ακόμη χρονιά, έχουμε στο Μυρωδάτο, στην Μάνδρα και στα Άβδηρα – Πόρτο Μόλο, έχουμε τρεις «Γαλάζιες Σημαίες». Όσον αφορά στους ναυαγοσώστες, πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του Μαΐου θα έχουμε υπογράψει την σύμβαση (ήδη αύριο επικυρώνεται  από την Οικονομική Επιτροπή, αφού έχουν κατατεθεί τα δικαιολογητικά) και από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, θα έχουμε 6 θέσεις ναυαγοσωστών (3 στο Μυρωδάτο, 1 στον Αη – Γιάννη, 1 στο Πόρτο Μόλο προς Άβδηρα και 1 προς την Μάνδρα). Ο προϋπολογισμός συνολικά είναι 180.000 ευρώ και το Υπουργείο Εσωτερικών μας έχει επιχορηγήσει με 58.000 ευρώ προσωρινώς (για φέτος), οπότε ελπίζουμε αργότερα – σύμφωνα με τις δηλώσεις της ΚΕΔΕ – να υπάρχει έξτρα επιχορήγηση από το ΥΠ.ΕΣ. Περιλαμβάνονται 9 ναυαγοσώστες (καθώς υπάρχουν και τα ρεπό), ταχύπλοο σκάφος, εξοπλισμός και συνολικά, για 4 μήνες. Έγκαιρα θα έχουμε ναυαγοσώστες σε όλες τις παραλίες του Δήμου. Το ευχάριστο είναι ότι οι παραλίες ήδη είναι γεμάτες από τώρα. Την περασμένη Κυριακή, τόσο στο Μυρωδάτο όσο και στον Αη – Γιάννη, υπήρχαν εκατοντάδες δημότες από την περιοχή, αλλά και άνθρωποι από την Βουλγαρία, που επισκέφθηκαν τις παραλίες μας, τόσο για μπάνιο όσο και για καφέ και φαγητό. Αυτό είναι ευχάριστο, διότι η διάνοιξη της διόδου του «Αγίου Κωνσταντίνου» επιτρέπει την αυθημερόν επίσκεψη Βουλγάρων, ενώ βλέπουμε ότι υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων.

ΣΤΟ 90% Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

Όσον αφορά στον καθαρισμό των παραλιών, ο κ. Τσιτιρίδης ανέφερε: Έχουν καθαριστεί οι παραλίες μας, σε επίπεδο 90% και πλέον μπορώ να πω ότι είναι ευχαριστημένοι όλοι οι ιδιοκτήτες και των τροχήλατων αναψυκτηρίων αλλά και αυτοί που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη και μας έδωσαν για ακόμη μια χρονιά «συγχαρητήρια» που ήμασταν έγκαιρα και από νωρίς έτοιμοι να υποδεχτούμε τους λουόμενους. Αυτό φαίνεται από την επισκεψιμότητα στα μέσα Μαΐου και είναι πολύ ευχάριστο, καθώς συμβάλει ο Δήμος. Βέβαια, έχουν γίνει και ενέργειες από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κουρτίδη, καθώς άνοιξε μετά από καιρό η δίοδος του «Αγ. Κωνσταντίνου».

Η φετινή σεζόν, θα είναι σίγουρα πολύ καλή. Από αυτά που λένε οι ιδιοκτήτες αλλά και όσοι έχουν καταλύματα, υπάρχουν ήδη κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (κάτι που δεν ίσχυε τις προηγούμενες χρονιές λόγω του covid). Το ενθαρρυντικό είναι ότι κυρίως στην παραλία του Μυρωδάτου, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, ανοίγουν νέα τροχήλατα αναψυκτήρια, αλλά έχουν ανοίξει και πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – εστιατόρια, που νοικιάζουν και χώρο μέσα στην παραλία. Νομίζω ότι τόσο για το  Μυρωδάτο, όπως και για τις υπόλοιπες παραλίες (π.χ. στην Μάνδρα άνοιξε εδώ και μια εβδομάδα το κάμπινγκ και λειτουργεί τόσο για καφέ όσο και για να υποδεχθεί τροχοβίλες, τροχόσπιτα  ή κάποιους που θέλουν να μείνουν στα ξύλινα σπιτάκια) υπάρχει ενδιαφέρον από Βουλγαρία και όχι μόνον.

ΔΥΟ ΡΑΜΠΕΣ ΑΜΕΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ

Αναφορικά με τις ράμπες ΑμεΑ, ο Δήμαρχος Αβδήρων, τόνισε ότι:

 Η πρώτη θα τοποθετηθεί την τρέχουσα εβδομάδα και η δεύτερη την επόμενη εβδομάδα. Είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε ο πρώτος Δήμος στην ΠΑΜΘ που τοποθέτησε πριν 4-5 χρόνια την πρώτη ράμπα ΑμεΑ (στην περιοχή «Λεύκιππος» στα Άβδηρα). Η δεύτερη τοποθετήθηκε από πέρυσι στον Άη – Γιάννη. Το κόστος για την τοποθέτηση και μετά για την απόσυρση στο τέλος του Καλοκαιριού,  είναι μηδαμινό. Πρόκειται για 4000 ευρώ με το ΦΠΑ. Είναι κάτι που πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένη εταιρεία, προκειμένου να υπάρχει και συντήρηση των μηχανημάτων αλλά και να επιλύεται άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού. Οι ράμπες, τοποθετούνται τέλη Μαΐου και βγαίνουν τον Σεπτέμβριο, διότι αν τις αφήσουμε στις παραλίες τον Χειμώνα, είτε θα κλαπούν είτε θα γίνουν καταστροφές. Τοποθετούνται για 4 μήνες, ώστε να μπορούν και οι συμπολίτες μας – ΑμεΑ να κάνουν τα μπάνια τους με ασφάλεια και να τα χαρούν.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η Α’ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ – «ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΤΟΥ ΜΥΡΩΔΑΤΟΥ

Δοθείσης της ευκαιρίας και με αφορμή το ζωηρό ενδιαφέρον των Βουλγάρων για ενοικίαση ή αγορά ακινήτων τόσο στην παραλιακή ζώνη όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αβδήρων, ο κ. Τσιτιρίδης αναφέρθηκε και στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι: Εδώ και δύο χρόνια, έχει εγκριθεί η μελέτη του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, προϋπολογισμού περίπου 700.000 ευρώ. Έγινε ο διαγωνισμός, βρέθηκε ανάδοχος εταιρεία, έχει ξεκινήσει εδώ και 8 μήνες, έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση, έχουν γίνει συναντήσεις με όλους τους προέδρους των 13 Τοπικών Κοινοτήτων, με τους Αντιδημάρχους και τον Δήμαρχο, ενώ έχουν γίνει και τα πρώτα σχέδια που θα παραδοθούν και θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, θα ορίσει τους όρους δόμησης αλλά και τα σημεία που μπορούν να ενταχθούν μελλοντικά στο Σχέδιο Πόλεως και νομίζω ότι ήταν κάτι που επιζητούσαν όλοι οι συμπολίτες μας, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη οπικοδόμηση στους οικισμούς (γιατί υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μέσα στους οικισμούς και κυρίως σε αυτούς πλησίον της πόλης της Ξάνθης και όχι μόνον) προκειμένου να μπορέσουν να κτίσουν σε λιγότερα τετραγωνικά. Οπότε θα οριοθετηθούν τα σημεία που μπορούν να κτίσουν αλλά θα τεθούν και οι όροι δόμησης (πόσα τ.μ. μπορούν να κτίσουν σε ένα οικόπεδο, σε ποια σημεία μπορεί να γίνει μια κτηνοτροφική μονάδα, ένα εργοστάσιο, μια βιοτεχνία κλπ). Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει κάποιος που θέλει να επενδύσει στην περιοχή μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση λοιπόν και συνεχίζουμε. Πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί. Είναι κάτι που θα «λύσει τα χέρια» και για το κάμπινγκ του Μυρωδάτου. Εκεί προχωρούμε τις μελέτες και ελπίζουμε ότι τα πρώτα αποτελέσματα – ίσως και αρχικής λειτουργίας – να τα δούμε του χρόνου το Καλοκαίρι.