Φ. Τερζόγλου: «Δεν είναι εύκολο να γράφεις παιδική λογοτεχνία αν θέλεις να καθοδηγείς παιδικές ψυχές»

Οι δυσκολίες στον χώρο της συγγραφής, η «Πανδώρα» και η επαφή των παιδιών με τα βιβλία σήμερα
Το μήνυμα προς τους γονείς και τους μικρούς φίλους και αναγνώστες
«Τα βιβλία είναι οι χάρτινοι φίλοι μας».
«Τα παιδιά είναι πιο ειλικρινή από τους ενήλικες».
«Η σημερινή γενιά των παιδιών δεν είναι τόσο κοντά στα βιβλία – Το διαδίκτυο έχει εισβάλει στις ζωές τους ακυρώνοντας αρκετές τέχνες».
Αυτοί είναι μερικοί ακόμη τίτλοι που θα μπορούσαν να ανακύψουν μέσα από την συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, που παραχώρησε στην Thraki.com.gr η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Φανή Τερζόγλου, η οποία παράλληλα στέλνει το δικό της μήνυμα στους γονείς, προτρέποντάς τους να ασχοληθούν με την «τροφή της ψυχής των παιδιών τους» αλλά και στους μικρούς φίλους και αναγνώστες της, προτρέποντάς τους να ονειρευτούν ένα ομορφότερο μέλλον και να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

 

Διάβασα το βιβλίο «Ο Κέκε μαθαίνει καλούς τρόπους» . Μέσα από ένα μικρό παραμύθι τα παιδιά μαθαίνουν πότε πρέπει να λέμε «όχι» αλλά και  πως με μια συγγνώμη δεν διορθώνονται – πολλές φορές – όλα, αλλά και αυτό είναι μια καλή αρχή.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την παιδική λογοτεχνία και γιατί;
Πολλές φορές πίσω από κάθε παιδικό πρόσωπο κρύβονται συναισθήματα που και τα ίδια τα παιδιά είναι δύσκολο να τα μοιραστούν και να τα εξωτερικεύσουν.
Ένα από αυτά τα συναισθήματα η  μοναξιά! Μπορεί να φωλιάζει τόσο στους μεγάλους όσο και στους μικρούς, τα παιδιά μας!
Θεωρώ πως τα βιβλία είναι οι χάρτινοι φίλοι μας και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά ταξιδεύοντας μας να μας βγάζουν για λίγο από την πραγματικότητα και να μας χαρίζουν ταξίδια ζωής, γνώσεις και εμπειρίες σαν να έχουμε ζήσει 1.000 ζωές μαζί!
Έτσι αποφάσισα και εγώ να γράφω .Για να καλύψω τη δική μου μοναξιά της παιδικής & εφηβικής μου ηλικίας αλλά και μετέπειτα να διασκεδάσω πρώτα εγώ και μετά οι αναγνώστες, μου μικροί και μεγάλοι!

 

Πόσο εύκολο είναι να απευθύνεσαι σε παιδιά, σε τρυφερές ηλικίες και πόσο μάλλον όταν πρέπει να «διδάξεις» και να στείλεις μηνύματα μέσα από ένα βιβλίο;
Γράφοντας παιδική λογοτεχνία θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός ώστε να συνθέσεις μία όμορφη ιστορία, με ωραίες ιδέες και να μετατρέψεις τον μικρό σου αναγνώστη σε κάποιον που θα  του δείξεις πώς να σκέφτεται ορθά.
Θα του μπολιάσεις στην ψυχή και στο μυαλό ιδέες και ιδανικά, ώστε να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του!
θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο να γράφεις παιδική λογοτεχνία αν θέλεις να είσαι συνεπής και να καθοδηγείς παιδικές ψυχές στο σωστό δρόμο.
Είναι αλήθεια – κατά την γνώμη σου – ότι τα παιδιά είναι οι καλύτεροι αλλά και οι αυστηρότεροι κριτές των ενηλίκων; 
Είναι αλήθεια πώς τα παιδιά είναι πιο ειλικρινή από ότι οι ενήλικες σε ότι αφορά την κριτική τους.
Δεν θα διστάσουν να σου πουν τι δεν τους έχει αρέσει σε μια ιστορία ,ακόμη και να σου προτείνουν πώς θα ήθελαν αυτά να γίνει η ιστορία.
Θα μοιραστώ μαζί σας μία στιγμή μου! Σε κάποια παρουσίαση που αφορούσε ένα από τα βιβλία της τριλογίας της Μπέτυς Ρουμπέτη , μία φαν ,μικρή αναγνώστρια που είχε το όνομα μιας εκ των ηρωίδων του βιβλίου σχεδόν απαίτησε να δώσω στο επόμενο βιβλίο μεγαλύτερη διάσταση στον χαρακτήρα του ονόματος της. Φυσικά δεν της χάλασα χατίρι!
Μέχρι στιγμής οι κριτικές που λαμβάνω από τους μικρούς μου αναγνώστες είναι θετικές και χαίρομαι που μοιράζομαι μαζί τους τις ιστορίες μου!
Η «Πανδώρα» είναι μια φανταστική (κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά) ιστορία ενός γήινου (του Νικ) και μιας εξωγήινης και αποτελεί το πρώτο σου βιβλίο που απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες.
Πες μας δυο λόγια για την σύλληψη αλλά και την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου σου.
Ανήκεις και εσύ στους σιωπηλούς εραστές του Σύμπαντος που καθώς κοιτούν τα αστέρια νιώθουν πως δεν είμαστε μόνοι μας εκεί έξω;
Ένα ξημέρωμα του Αυγούστου παρακολουθώντας τις Περσίδες και το πανέμορφο θέαμα που προσέφεραν ,ήταν το έναυσμα για να αναρωτηθώ αν υπάρχει ζωή έξω από το δικό μας πλανητικό σύστημα.
Ναι, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει ζωή εκεί έξω στους μακρινούς γαλαξίες και αρκετά ρομαντική ώστε να θεωρώ ότι μπορεί Σε μερικά χρόνια να συμβιώνουμε ειρηνικά με μορφές ζωής που δεν ανήκουν στον πλανήτη μας.
Η “Πανδώρα” είναι η ιδανική μορφή εξωγήινης ύπαρξης και η ιστορία της, τράβηξε το ενδιαφέρον των εκδόσεων Λυκόφως και του εκδότη μου Αβέρκιου Λουδάρου που πίστεψε στη δυναμική των ηρώων μετατρέποντας τους σε ένα πολύ όμορφο βιβλίο. Με σεβασμό και καλαισθησία προς τους αναγνώστες!
Ποιον χαρακτήρα από τα πονήματά σου, αγάπησες περισσότερο και γιατί;
Δύσκολη ερώτηση αυτή καθώς κάθε βιβλίο είναι ένα ξεχωριστό δημιούργημα που αγαπώ και το νιώθω σαν ένα από τα παιδιά μου.
Δεν μου είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποιον ήρωα περισσότερο ,γιατί κάθε ένας έχει το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Ομολογώ όμως πως ξεχωρίζω λίγο τον “Νικ” ,τον έφηβο ήρωα της Πανδώρας καθώς όλα αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει τον μετατρέπουν σε έναν αξιόλογο,ώριμο νεαρό άνδρα !
Είναι κοντά στα παιδικά βιβλία, σήμερα, τα παιδιά; Τι διαφορά έχει ένα παιδικό βιβλίο με εικονογράφηση, από την στιγμή που τα παιδιά έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση (ηλεκτρονική) σε εικόνες και όχι μόνον;
Υπάρχει μία μικρή μερίδα παιδιών που επηρεάζεται κυρίως από τους γονείς που τυγχάνει να είναι κι εκείνοι αναγνώστες και να αγαπούν τα βιβλία.
Η σημερινή γενιά των παιδιών δεν είναι τόσο κοντά στα βιβλία ,καθώς το διαδίκτυο έχει εισβάλει στις ζωές τους ακυρώνοντας αρκετές τέχνες μαζί με τη λογοτεχνίας.
Θα βρει κανείς και στο διαδίκτυο αρκετές εφαρμογές με εικονογραφημένα παραμύθια που αφηγούνται κιόλας τις ιστορίες. Μα για μένα τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα χάρτινο βιβλίο με όμορφη ,λαμπερή εικονογράφηση και τη φρέσκια μυρωδιά του τυπογραφείου. Το γλίστρημα των φύλλων ανάμεσα στα δάχτυλα .Η αίσθηση του να έχεις το βιβλίο σου δίπλα στο μαξιλάρι σου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα ψυχρό tablet και από κανένα κινητό!
Θεωρείς ότι «ξεφτίζει» με τον καιρό ο χώρος της συγγραφής; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στον χώρο; 
Παλαιότερα υπήρχαν σαφώς λιγότεροι συγγραφείς. Σήμερα υπάρχει αρκετή βιβλιοπαραγωγή χωρίς βέβαια να σημαίνει πάντα ότι είναι και ποιοτική. Η οικονομική κρίση ,η πανδημία και οι καταστάσεις της τελευταίας δεκαετίας  συρρίκνωσαν κατά πολύ και τον τομέα των εκδόσεων.
Εκτός αυτού αρκετοί από τους εκδοτικούς οίκους επιμένουν να δίνουν περισσότερο προσοχή σε ξένους συγγραφείς που θεωρούνται εμπορικοί στον τόπο τους αλλά η ποιότητα του περιεχομένου τους κρίνεται αμφίβολη.
Στη χώρα μας πέρα από από κάποιους επαγγελματίες και ευπόλητους συγγραφείς, η μοίρα των υπολοίπων είναι να χαίρονται απλά καθώς θα δουν τυπωμένα τα βιβλία τους. Το μερικό τους θα είναι ….το κόστος των καφέδων που έπιναν καθώς ξενυχτούσαν πάνω από τα πλήκτρα του υπολογιστή τους γράφοντας.
Φίλοι και γνωστοί νομίζουν πως κάποιος γίνεται…πλούσιος από τη συγγραφή!
Λοιπόν θα …τους διαψεύσω και εγγράφως ,λέγοντας τους πως η πραγματικότητα απέχει πολύ.
Γράφουμε βιβλία για τη χαρά να δημιουργούμε ιστορίες και για τη διασκέδαση που μας προσφέρει αυτό!
Οι περισσότεροι βάζουμε το μεράκι μας, την αγάπη μας για αυτό που κάνουμε καθώς κάθε βιβλίο που γράφουμε είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας και του τρόπου σκέψης μας. Μπορεί να είναι μία φανταστική ιστορία, ένα παραμύθι αλλά με κάθε τρόπο ο αναγνώστης θα βρει μέσα σε αυτό ψήγματα του εαυτού μας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Φανής Τερζόγλου; Τι έχει στα «σκαριά»;
Το δεύτερο μέρος της ιστορίας της Πανδώρας είναι στα άμεσα σχέδιά μου ,ενώ τρέχουν και κάποια άλλα μυθιστορήματα που έχω ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθούν.

 

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις μέσα από αυτήν την συνέντευξη στους γονείς;
Σαν γονιός η ίδια θα ήθελα να πω στους γονείς να ασχολούνται και με την τροφή της ψυχής των παιδιών τους. Κάποιες στιγμές φορτωμένοι και εμείς από τις ευθύνες της ημέρας ξεχνάμε να δώσουμε την προσοχή μας και στα συναισθήματα που πρέπει να θρέψουν την επόμενη γενιά. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι δίκαια ,να αγαπούν τον πλησίον τους, τον πλανήτη που τα θρέφει, να έχουν ιδανικά και αξίες στη ζωή τους θα πρέπει να φροντίσουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε σε αυτά. Τα βιβλία βοηθούν και πολλές φορές γίνονται σύμμαχοι σε όσα θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας.

Ποιο είναι το μήνυμα προς τους μικρούς φίλους και αναγνώστες σου;
Να ονειρεύονται για ένα ομορφότερο μέλλον  και να προσπαθούν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους!