Ο Μητροπολίτης παλαιοημερολογιτών Θεσσαλονίκης Γρηγόριος μιλάει στη «Θ» για την προσπάθεια δημιουργίας νέας μητρόπολης Θράκης

«Καμία σχέση με την επίσημη Εκκλησία του Παλαιού Εορτολογίου»

Τι αναφέρει στην «Θ» για το πρόσωπο του καθηρημένου από την Εκκλησία της Ελλάδος, Ιερέα, η μοναχή του Γέρακα

 

Με αφορμή την συνεχιζόμενη προσπάθεια του καθηρημένου, από την Εκκλησιά της Ελλάδος, Ιερέα Ι.Κ. να δημιουργήσει νέα μητρόπολη πάσης Θράκης, επικοινωνήσαμε με την Μοναχή Άννα, του Ιερού Ησυχαστηρίου του Γέρακα, στην οποία θέσαμε δύο ζητήματα, το ένα εκ των οποίων αφορά στην κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή.

Σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες που τρέχουν και συνεπώς τα νεότερα θα υπάρξουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Σεβόμενοι την νομική διαδικασία σχετικά με το γνωστό ζήτημα που έχει αναστατώσει και διχάσει το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα, αφήνουμε το θέμα του ησυχαστηρίου μέχρι νεοτέρας, όμως…

ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στο πρόσωπο του Ιερέα, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα: «παρά τις συνεχείς συλλήψεις για σωρεία αδικημάτων και τις παραπομπές σε δίκες, ο καθαιρεθείς πρώην κληρικός της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, που την ερχόμενη Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για “μαϊμού-κηδεία, προσπαθεί να “επεκταθεί” στην Ξάνθη.
Ο πρώην Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Κ. της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης, ο οποίος καταδικάστηκε αμετάκλητα από τα πολιτικά δικαστήρια και έπειτα καθαιρέθηκε από τα Συνοδικά Δικαστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος, και έχασε τελείως την ιεροσύνη του, κατέθεσε αίτηση στην Ξάνθη για την δημιουργία νομικού προσώπου Θρησκευτικού περιεχομένου. Στην Αλεξανδρούπολη όπου επιχείρησε να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο, αφού μάλιστα νοίκιασε και γραφεία κοντά στο λιμάνι της πόλης δημιουργώντας… ΜΚΟ με την ονομασία αρχικά “Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Θεολόγου ΜΚΟ”, δεν τα κατάφερε. Κι αυτό γιατί τότε εναντίον της συγκεκριμένης ενέργειας προσέφυγαν η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Αετοχωρίου και εκδόθηκαν από το δικαστήριο προσωρινά μέτρα που απαγόρευσαν την χρήση του όρου Ιερός Ναός.
Η προσπάθεια του όμως να παραπλανήσουν τους απλούς πιστούς ώστε να υπογράψουν για την ίδρυση σχισματικής Μητρόπολης στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Θράκης ως Παλαιοημερολογίτικη με την τον ψευδεπίγραφο τίτλο: “Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Ροδόπης, Ξάνθης και Ορεστιάδος και πάσης Θράκης”, φαίνεται ότι συνεχίζεται και κατέθεσε αίτηση στην περιοχή της Ξάνθης για δημιουργία νομικού προσώπου Θρησκευτικού περιεχομένου. Η αίτηση αυτή θα εξεταστεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στην Ξάνθη και η τοπική Μητρόπολη αν και με κάποια καθυστέρηση πληροφορήθηκε την συγκεκριμένη προσπάθεια, ετοιμάζεται για να αντιδράσει και να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο».

ΜΟΝΑΧΗ ΑΝΝΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ . ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΦΙΛΟΘΕΟ

Ένα θέμα για το οποίο η Μοναχή Άννα, τόνισε στην «Θ» ότι «εμείς ανήκουμε στο Παλαιό Ημερολόγιο. Ο πατήρ Ιωάννης έχει καθαιρεθεί αφού έφυγε από το Νέο Ημερολόγιο και πήγε στο Παλαιό. Εγγράφηκε στο Παλαιό και η καθαίρεσή του έγινε τέλος Νοεμβρίου. Οπότε, είναι πολύ απλά τα πράγματα. Ο νόμος λέει ότι η καθαίρεση θα έπρεπε να γίνει πριν απολυθεί. Απευθύνθηκε σε άλλη εκκλησιαστική αρχή και η μια εκκλησιαστική αρχή, δεν αναγνωρίζει την άλλη. Δηλαδή το Νέο Ημερολόγιο δεν αναγνωρίζει το Παλαιό και το Παλαιό δεν αναγνωρίζει το Νέο. Ανήκει στην Μητρόπολη Λητής και Ρεντίνης. Γέροντάς μας είναι ο πατήρ Φιλόθεος, ο οποίος είναι Μητροπολίτης Λητής και Ρεντίνης με το Παλαιό Ημερολόγιο. Ο πατήρ Ιωάννης είναι ένας άνθρωπος που κατασυκοφαντούμε. Ένα παληκάρι του Χριστού. Είχε 2000 πνευματικά παιδιά στην Αλεξανδρούπολη, έφευγε ολη η Θράκη για να ακούσει τις ομιλίες του και έχει εκδώσει πάνω από 30 βιβλία ποιμαντικού περιεχομένου. Όλα αυτά επιφέρουν τον φθόνο και την ζήλια και μετά αρχίζει η ενδοθρησκευτική διαμάχη και εξόντωση. Αυτά είναι λυπηρά για την Εκκλησία. Κόψανε τα πόδια στα καλύτερα παιδιά με τις καλύτερες περγαμηνές. Αυτά που θα μπορούσαν να προσφέρουν έργο μέσα στην Ορθόδοξη Θράκη. Αυτό το πράγμα έπρεπε να το εκμεταλλευθούν και όχι να το τσακίσουν.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Γ.Ο.Χ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ.κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΜΑΣ . ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ

Ωστόσο προκειμένου η «Θ» να ενημερώσει πλήρως, έγκυρα και αναλυτικά τους αναγνώστες της για όλα όσα συμβαίνουν, διενέργησε κατ’ εντολή του εκδότη της μια έρευνα για το ζήτημα της εκκλησιαστικής αρχής, παρακινούμενοι από την αναστάτωση που έχει προκληθεί μεταξύ του Χριστεπώνυμου Πληρώματος (του Νέου αλλά και του Παλαιού Ημερολογίου).

Αρχικά, επισκεφθήκαμε την επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας των «Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών της Ελλάδος» (σ.σ. Παλαιό Ημερολόγιο), όπου όπως διαπιστώσαμε, δεν αναγράφεται πουθενά ως μητρόπολη η «Μητρόπολη Λητής και Ρεντίνης» όπως πουθενά δεν αναφέρεται ούτε το όνομα του κ.κ. Φιλοθέου.
Έτσι επικοινωνήσαμε με την επίσημη «Εκκλησία των Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών της Ελλάδος», σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε προσωπικά και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Καλλίνικο.
Ωστόσο, η αρχιεπισκοπή μας παρέπεμψε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γ.Ο.Χ Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριο, ο οποίος ξεκαθάρισε στη «Θ» ότι τόσο ο εν λόγω ιερωμένος και η Μοναχή Άννα, όσο και ο κ. Φιλόθεος «δεν ανήκουν στην επίσημη Εκκλησία του Παλαιού Εορτολογίου. Είναι αυτονομημένες μικρές ομάδες που προσπαθούν να κάνουν το δικό τους. Δεν μπορώ να απαντήσω για ανθρώπους που δεν αφορούν εμάς. Δεν είναι στην διοικητική εκκλησιολογική μας περιφέρεια. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς τους ανθρώπους».

 

ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θ» προσπάθησε να επικοινωνήσει και με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, ειδικότερα για το ζήτημα της προσπάθειας δημιουργίας νέας μητρόπολης στην Ξάνθη, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν.